Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Katso, minkä valmennuskurssin suosikkiaineiden opiskelijat kävivät

Valmennuskurssin käyneitä
Valmennuskurssin käyneitä Kuva: YLE kuningaskuluttaja

Kasvatustieteen, kauppatieteen, lääketieteen ja oikeustieteen ensimmäisen ja toisen vuoden opiskelijat kertovat kokemuksiaan valmennuskursseista. Voit etsiä opiskelijoiden arvioita kursseista alla olevalla hakukoneella. Sanallisia arvioita on satoja.

Kuningaskuluttaja kysyi neljän oppiaineen ensimmäisen ja toisen vuosikurssin opiskelijoilta, kävivätkö he valmennuskurssin, minkä kouluttajan valmennuskurssin he olivat käyneet ja mitä kurssi maksoi. Kutakin oppiainetta edustaa kolmen korkeakoulun opiskelijajoukko. Saimme vastauksia yhteensä peräti 1199.

Valmennuskurssin käymisestä on tullut sääntö etenkin oikeustieteissä. Vain harva pyrkii opintoihin ilman valmentavaa kurssia. Oikeustieteen valmennuskurssimarkkina on ainejärjestöjen hallussa.

Yllättäen myös opettajaksi haluavat käyvät nykyään valmennuskursseja. Kurssit alkoivat yleistyä valtakunnallisen kasvatustieteen valintakokeen myötä. Kuitenkin suuri enemmistö pääsee sisään ilman valmentavia kursseja.

Kyselyyn vastanneista lääketieteen ja kauppatieteen opiskelijoista vajaa kolmannes ei ollut käynyt mitään valmennuskurssia. He säästivät täten jopa tuhansia euroja.

Lue myös: Kuinka paljon opiskelijat maksoivat valmennuskurssista?

Valmennuskurssi taulukko
Kuningaskuluttajan verkkokysely, 1199 vastausta. Valmennuskurssi taulukko Kuva: YLE / Tomi Paijo kuningaskuluttaja

Lääketieteen valmennuskurssit


– Mieluummin vähän liian vaikeat välikokeet kuin hyvän fiiliksen kokeet, hammaslääketieteen opiskelija Anna Julkunen sanoo videolla.

Hänen mielestään opetuksen ja välikokeiden pitää olla riittävän vaativia. Viidennellä hakukerralla opintoihin päässyt Julkunen on osallistunut useille valmennuskursseille.

MAFY-valmennuksen lääketieteen valmennuskurssilla oleva Saleh Khan korostaa henkilökohtaisen opetuksen tärkeyttä.

Lääketieteen valmennuskurssien TOP 3
1. Valmennuskeskus, 104 opiskelijaa
2. Kandidaattikustannus, 38 opiskelijaa
3. Eximia, 36 opiskelijaa

Useimmat kyselyyn vastanneista lääketieteen opiskelijoista olivat käyneet Valmennuskeskuksen kurssin. Helsinkiläisen ainejärjestön omistama Kandidaattikustannus ja puhtaasti kaupallinen valmennusyhtiö Eximia olivat toiseksi yleisimmät kouluttajat vastaajien keskuudessa. 28 prosenttia kyselyyn vastanneista ei ollut käynyt valmennuskurssia lainkaan.

Kaikilla kolmella kouluttajalla on eri hintaisia valmennuksia, mutta useimmin korkeimpia hintoja maksettiin Valmennuskeskuksen kursseista.

Kauppatieteen valmennuskurssit


Juuso Pelkonen ja Elias Hoffrén osallistuvat Eximian kauppatieteen valmennuskurssille. Hoffrénin mielestä kurssilla oppii soveltamaan tietoa. Pelkonen on huomannut, että pääsykokeissa aika todella voi loppua kesken.

Kauppatieteen valmennuskurssien TOP 3
1. Ekonomivalmennus, 66 opiskelijaa
2. Valmennuskeskus, 40 opiskelijaa
3. Supermaster, 40 opiskelijaa

Kauppatieteen opintoihin päässeet olivat käyneet useimmin Ekonomivalmennuksen valmennuskurssin. 30 prosenttia vastanneista ei ollut käynyt valmennuskurssia.

Supermasterin kurssista oli maksettu usein selvästi enemmän kuin Ekonomivalmennuksen kurssista. Myös Valmennuskeskuksen kurssista moni oli maksanut enemmän kuin Ekonomivalmennuksen kurssista.

Kauppatieteen osalta kyselyyn vastasivat opiskelijat Helsingissä (Aalto-yliopisto), Tampereella ja Turun yliopistossa. Tämä voi nostaa listauksessamme esimerkiksi helsinkiläistä valmennuskurssitarjontaa.

Kauppatieteitä opiskellaan eri puolilla Suomea, monilla paikkakunnilla.

Oikeustieteen valmennuskurssit


– On rauhoittava tieto, että edessä on puhumassa joku, jolta voi kysyä heti jotain ongelmakohtaa, kertoo videolla Turussa oikeustiedettä opiskeleva Petteri Virtanen. Virtanen kävi Eximian valmennuskurssin.

Virtasen kurssikaveri Ilona Sekiguchi ei osallistunut valmennuskurssille, vaikka melkein kaikki muut opiskelutoverit niin tekivät. Hän pääsi sisään ensimmäisellä yrittämällä.
– Ulkoaopetteleminen ja rautalangasta vääntäminen on lopulta tehtävä itse itsellensä, Sekiguchi sanoo.

Oikeustieteen valmennuskurssien TOP 3
1. Lex ry, 79 opiskelijaa
2. Artikla ry, 70 opiskelijaa
3. Pykälä ry, 58 opiskelijaa

Oikeustieteen opintoihin käydään useimmin ainejärjestön järjestämä kurssi. Ainejärjestöt järjestävät kursseja eri paikkakunnilla, mutta opiskelijan haluama opintopaikkakunta vaikuttaa merkittävästi siihen, mikä oikeustieteen kurssijärjestäjä valitaan. Kyselyyn vastasivat oikeustieteen opiskelijat Helsingissä, Rovaniemellä ja Turussa.

Vastaajajoukosta useimmat olivat käyneet turkulaisen ainejärjestön Lex ry:n tai Lapin yliopiston opiskelijoiden Artiklan kurssin. Kolmanneksi yleisimpiä olivat helsinkiläisten lakiopiskelijoiden Pykälän kurssit. Koska kunkin paikkakunnan vastaajamäärä vaikuttaa tulokseen, voi hyvin tasaisesta TOP 3 -listasta päätellä ainakin sen, että kunkin opiskelupaikkakunnan ainejärjestö on onnistunut kahmimaan pyrkijät omille kursseilleen.

Pykälän kursseista oli maksettu usein enemmän kuin Artiklan tai Lexin.

Lue myös: Tiedekunta ja ainejärjestö rahastavat juristiksi pyrkiviä

Kasvatustieteen valmennuskurssit


Turussa kasvatustieteitä opiskeleva Hanna Kaartinen osallistui Verkkovalmennuksen alle 50 euroa maksavaan valmennukseen. Valmennus keskittyi valtakunnalliseen Vakava-kokeeseen. Kaartinen pyrki opintoihin neljä kertaa.

Myös Mikael Sjöman opiskelee opettajaksi Turussa. Hän kävi Eximian valmennuskurssin.
– Valmentautuminen on kasvatustieteen artikkeleiden lukemista ja niiden tulkintaa, Sjöman kertoo videolla.

Kasvatustieteen valmennuskurssien TOP 3
1. Eximia, 23 opiskelijaa
2. Valmennuskeskus, 20 opiskelijaa
3. Verkkovalmennus, 9 opiskelijaa

Otantamme opettajakoulutukseen valitut opiskelijat olivat käyneet useimmin Eximian tai Valmennuskeskuksen kurssin. Kolmanneksi yleisin oli Verkkovalmennus. Eximian ja Valmennuskeskuksen kurssien hintahaarukka oli vastausten perusteella samaa luokkaa.

Lue myös: Kuinka paljon opiskelijat maksoivat valmennuskurssista?

Etsi opiskelijoiden arvioita eri valmennuskursseista

Kuningaskuluttajan kyselyyn vastanneet opiskelijat kertoivat omia kokemuksiaan valmennuskursseista. Vapaamuotoisia arvioita on reilusti yli 300. Voit etsiä kommentteja erilaisilla hakusanoilla ja niiden yhdistelmillä, kuten "lääketiede" ja "Kuopio".

Näin kysely tehtiin:

Valitsimme tilastojen perusteella neljä haluttua korkeakoulututkintoa. Kutakin tutkintoa valittiin edustamaan kolme kysytyintä korkeakoulua. Korkeakoulut valittiin vuonna 2014 valintakokeisiin osallistuneiden lukumäärän perusteella. Tiedot ovat peräisin Opetushallituksen tilastoista. Tiedotimme verkkokyselystä näiden oppiaineiden ainejärjestöjen (yhteensä 12 ainejärjestöä) avulla.

Verkkokysely oli käynnissä maaliskuun 2015 alussa, ja siihen pyydettiin ensimmäisen ja toisen vuoden opiskelijoiden vastauksia. Saimme vastauksia yhteensä 1199. Vastaukset jakautuvat oppiaineiden kesken melko tasaisesti (220–391 vastausta oppiainetta kohden). Arvioitava valmennuskurssi on siis käyty viime tai toissa vuonna, osa tätäkin aiemmin.

Lääketieteen valmennuskursseja koskeva kysely lähetettiin Helsingissä, Kuopiossa ja Turussa opiskeleville. Kauppatieteen osalta kyselyyn vastasivat opiskelijat Helsingissä (Aalto-yliopisto), Tampereella ja Turun yliopistossa. Oikeustieteen vastaajien opiskelupaikkakunta taas on Helsinki, Rovaniemi tai Turku. Kasvatustieteen vastaajien opiskelupaikkakunta on Jyväskylä, Tampere tai Turku.

Vastausten analysoinnissa oli mukana harjoittelija Emilia Korpela. Vastausten taulukkokoostamisessa auttoi Janne Ranta. Kommenttien hakukoneen toteutti Teemo Tebest. Kiitos myös ainejärjestöille tiedotusavusta.

Muokattu 1.12.2015: Muokattu artikkelin hakusanoja.

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.