Hyppää pääsisältöön

Prisma Studio: Unirytmi vaihtoon

Prisma Studio, yle tv1
Nukkuminen on nautinto. Prisma Studio, yle tv1 yle tv1

TV1 keskiviikkona 8.4.2015 klo 20.00 - 20.30, uusinta perjantaina 10.4. klo 5.55
Yle Areenassa 30 päivää

Mikä yhdistää Leonardo Da Vincia, Nikola Teslaa ja Thomas Alva Edisonia? Kaikki olivat suuria keksijöitä, mutta sen lisäksi – ainakin tarinoiden mukaan – he kaikki nukkuivat huomattavan vähän.

Kautta aikain tarmokkaat ihmiset ovat pitäneet unta saavutustensa esteenä ja koettaneet saada lisää tunteja vuorokauteensa.

Yöllä vähän, päivällä torkut

Lisätuntien toivossa ovat myös bloggarit. Monet blogien kirjoittajat ovat viime vuosina innokkaasti kehitelleet erilaisia unirytmejä. Miten äärimmilleen viedyt unirytmit toimivat käytännössä?

Prisma Studio testasi, voiko lyhyellä yöunella ja muutamilla torkuilla saada tehokkaita lisätunteja vuorokauteen.

Testissä oli yksinpurjehtijoiden käyttämä everyman-unirytmi, jossa nukutaan lyhyt ydinuni ja muutamat torkut päivän mittaan.

Kuinka koehenkilö selviää tiukkatahtisesta unirtymistä? Onnistuuko uusi unirytmi tuomaan lisätunteja vuorokauteen, vai sekoaako päiväjärjestys kokonaan.

Unesta tullut markkinatuote

Unesta on tullut nykyajan markkinatuote. Erilaisten unilääkkeiden, erikoispatjojen ja -tyynyjen myynti on paisunut. Unesta halutaan kaikki hyöty irti ja uni on alistettu tehokkuden polttoaineeksi. Mihin on unohtunut nukkumisen perustarkoitus?

Nukkuminen on nautinto ja nukkumisen avulla voidaan rakentaa myös yhteisyyttä.

Unen merkityksestä, arvostuksesta ja tehokkuusajattelusta keskustelemassa unitutkija Markku Partinen ja kulttuuritalouden professori Anu Valtonen, Lapin yliopistosta. Lähetyksen juontaa Marjo Harju.

Kommentit