Hyppää pääsisältöön

Rockin klassikkolevyt: Wish You Were Here

Rockin klassikkolevyt: Wish You Were Here.
Rockin klassikkolevyt: Wish You Were Here. Kuva: Pink Floyd Pink Floyd

Rockin klassikkolevyt -sarjassa perehdytään jo toistamiseen Pink Floydin albumeihin. Dark Side of the Moonin jälkeen vuorossa on Wish You Were Here.

Dark Side of the Moonia seurannut Pink Floydin albumi Wish You Were Here ilmestyi vuonna 1975. Siitä tuli edeltäjänsä tapaan maailmanlaajuinen menestys. Levyllä on muun muassa yhtyeen perustajasta ja entisestä solistista Syd Barrettista kertova kappale Shine On You Crazy Diamond.

Albumin teosta ja vaikutuksesta kertova tv-dokumentti Pink Floyd: The Story of Wish You Were Here valmistui vuonna 2012. Levystä kertovat Pink Floydin jäsenet Roger Waters, Dave Gilmour, Nick Mason sekä postuumisti Richard Wright. Haastateltavina on myös levyn kuuluisan kannen tekijöitä.

Keväällä 1974 David Gilmour heläytti Lontoon King’s Crossin studiolla kitarastaan ne kuuluisat neljä ensimmäistä säveltä, joista kehkeytyi hänen ja Roger Watersin yhteistyönä yhdeksänosainen, 26-minuuttinen kappale Shine On Your Crazy Diamond. Se oli kunnianosoitus bändin entiselle ydinjäsenelle Syd Barretille, jonka ansiot tunnustetaan ja jonka traaginen kohtalo edelleen koskettaa kaikki hänen kanssaan tekemisissä olleita. Laulaja/lauluntekijä/kitaristi Barrett oli bändissä vuosina 1964–1968, kunnes hänet erotettiin mielenterveys- ja huumeongelmien takia.

Wish You Were Here -albumin äänitykset alkoivat Abbey Road -studiolla tammikuussa 1975. Dokumentin liikuttavimmassa kohdassa bändin jäsenet kertovat, kuinka Syd Barrett yllättäen ilmestyi studiolle Shine Onin loppumiksausvaiheessa 5. kesäkuuta 1975 – kukaan ei aluksi tunnistanut tuolloin jo riutunutta hahmoa. (Barrett kuoli kuitenkin vasta vuonna 2006.)

Wish You Were Here julkaistiin syyskuussa 1975. Se nousi Britannian ja USA:n levylistojen ykköseksi. Levyä on myyty noin 19 miljoonaa kappaletta. Levyltä löytyvät nimikappaleen ja Shine On -kokonaisuuden lisäksi myös Welcome to the Machine ja Have a Cigar.

Remember when you were young? You shone like the sun. Now there's a look in your eyes like black holes in the sky...― Shine On You Crazy Diamond

Ohjelmassa esiintyvät yhtyeen jäsenten lisäksi:
Joe Boyd, ensimmäinen tuottaja
Peter Jenner ensimmäinen manageri
Brian Humphries, ääniteknikko Abbey Roadilla
Storm Thorgeson, kuuluisien levykansien suunnittelija
Aubrey ”Po” Powell, valokuvaaja, suunnittelija
Ronnie Rondell, stunt-man (”palava mies”)
Gerald Scarfe, pilapiirtäjä, kuvittaja
Nick Kent, musiikkijournalisti
Roy Harper, muusikko (Have a Cigar -vokalisti)
Jill Furmanovsky, valokuvaaja.
Venetta Fields, taustalaulajia

  • Rockin klassikkolevyt: Wish You Were Here (Pink Floyd: The Story of Wish You Were Here), Britannia 2012. Dokumentti, ohjaus John Edginton.

Dokumentti on uusinta helmikuulta 2013.

Tv-dokumentin traileri:

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa