Hyppää pääsisältöön

Helppoja naksutinharjoituksia hevosille

Naksutinkoulutus
Naksutinkoulutus Kuva: Jami Hellman ystäväni hevonen

Eläintenkouluttaja Aino Koivukunnas käyttää naksutinta työskennellessään hevosten kanssa. Näitä harjoituksia voi kuka tahansa kokeilla!

Tutustu naksutinkoulutuksen ajatuksiin tästä linkistä.

Kun aloitat hevosen opettamisen, valitse rauhallinen ja hevoselle tuttu ympäristö. Tarkkaile jatkuvasti hevosen mielentilaa. Jos hevonen jännittyy, pidä tauko ja mieti mitä voisit muuttaa jännityksen välttämiseksi. Jos on mahdollista, hevosen kanssa puuhastelua kannattaa välillä kaverin avulla videoida. Se on kätevä tapa tutkia omaa olemista hevosen kanssa ulkopuolisin silmin ja tehdä huomioita omasta käytöksestä.

Jos opetettava asia ei etene, mieti voisitko pilkkoa pyytämääsi tehtävää vielä pienempiin osiin. Luovuutta saa käyttää!

Naksutinkoulutus
Naksutinkoulutus Kuva: Jami Hellman ystäväni hevonen

Tauot ovat tärkeitä keskittymisen kannalta kummallekin osapuolelle ja siksi niitä kannattaa pitää usein. Tauko kannattaa pitää niin, että kouluttaja jättää hevosen hetkeksi kokonaan rauhaan menemällä aitauksen ulkopuolelle. Näin hevonen varmistuu siitä, ettei siltä hetkeen pyydetä mitään.

Muista myös, että voit milloin vain lopettaa kouluttamisen tai tehtävän pyytämisen, ilman että se olisi luovuttamista. Kun koulutuksessa käytetään ensisijaisesti positiivista vahvistetta eikä pelkkää painetta, ei myöskään tarvitse huolehtia paineen poistumisen merkityksestä. Tilanteesta pois lähteminen tarkoittaa hevoselle vain palkintomahdollisuuden menettämistä. Aluksi pelkkä naksuttimen ääneen ehdollistuminen vaatii hevoselta aikaa jos koulutusmetodi ei ole entuudestaan tuttu.

Naksutinkoulutus
Naksutinkoulutus Kuva: Jami Hellman ystäväni hevonen

Kannattaa myös miettiä, minkälaisia temppuja hevoselle opettaa. Hevonen on iso eläin ja turvallisuus täytyy aina pitää mielessä. Mitään sellaisia temppuja, jotka voivat olla vaaraksi hevoselle tai ihmiselle ei pidä harjoitella!

Ensimmäinen asia, joka hevoselle kannattaa opettaa on ruokapalkinnosta luopuminen. Tämä tarkoittaa sitä, ettei hevonen vaadi ihmiseltä palkintoa, vaan luottaa siihen, että saa sen käyttäytymällä rauhallisesti.

Ruokapalkinnosta luopuminen

Naksutinkoulutus
Naksutinkoulutus Kuva: Jami Hellman ystäväni hevonen

Pidä vasemmassa kädessä herkkupalaa hevosen lähettyvillä, kunnes hevonen alkaa hamuta nyrkkiä. Kun turpa irtoaa edes sekunniksi nyrkistä, naksauta ja anna oikealla kädellä herkkupala. Toista joka kerta, kun turpa hetkeksikään irtoaa nyrkistä. Hiljalleen hevonen ymmärtää, että nyrkistä erossa pysymisestä seuraa palkinto.

Hevonen saattaa myös luulla, että sen täytyy ensin koskettaa ja sitten irrottaa turpa nyrkistä, jotta saisi palkinnon. Tästä ketjusta voi opetella pois palkitsemalla hevosta jo ennen kuin se ehtii koskettaa nyrkkiä. Tämä voi tuntua joskus vaikealta ja vaatii sitkeyttä, tarkkuutta ja nopeutta kouluttajalta.

Esineen koskettaminen

Pidä toisessa kädessä haluamaasi esinettä, esimerkiksi kaurakauhaa hevosen pään lähettyvillä. Alkuun on usein helppo päästä, sillä hevoset mielellään nuuhkivat ojennettua kättä. Hevonen ei välttämättä kuitenkaan heti ymmärrä koskettaa, joten palkita voi, kun pää lähestyy esinettä edes jonkin verran. Tämän jälkeen voit pyytää asteittain hevosta tuomaan päätä lähemmäs.

Kun hevonen on oppinut koskettamaan esinettä kädessä, voit laittaa esineen maahan ja opettaa hevosta koskettamaan esinettä maassa. Samalla idealla voit jatkaa opettamalla hevosta esimerkiksi vierittämään turvallaan palloa.

Lue lisää hevosten maastakäsittelystä

Maastakäsittely rakentaa luottamusta.

Teksti: Veera Ojola
Kuvat: Jami Hellman

 • SUMMERIN PODCASTSARJASSA KYSYTÄÄN "ONKS KAIKKI OK?"

  17-vuotias Milla selvittää podcastsarjassa tunnetilojaan.

  “Kaikki ok?" -podcastsarjassa 17-vuotias Milla Solaranta pohtii elämänsä suuria tunnetiloja ja päästää kuulijan kurkistamaan tunne-elämänsä syövereihin.

 • Kesä ilman pomoa?!

  Miltä tuntuisi olla yrittäjä ja oma pomosi?

  Oletko unelmoinut oman rantakahvilan pitämisestä parhaan kaverin kanssa? Tai miettinyt, miten saada kaveriporukalla rahat kokoon yhteistä reissua varten?

 • Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume kävi viime kesänä todistetusti oikeissa töissä. Te halusitte nähdä lisää ja saamanne pitää. Toinen kausi Tumen oikeita töitä löytyy nyt Areenasta.

 • Ystäväni hevosen lukijoiden parhaita leirimuistoja

  Unelmien leirillä sattuu ja tapahtuu.

  Ratsastusleireillä aina sattuu ja tapahtuu. Kysyimme lukijoilta Instagramissa, millaisia muistoja heille on kertynyt leirikesien aikana. Mukaan mahtuu hullunkurisia kokemuksia sekä ihania tunnelmia tärkeiden hevosten kanssa. @aanniella Varmaa yks hauskimmista kommelluksista tapahtui vuonna 2016, kun hengailtiin asuinrakennuksessamme.