Hyppää pääsisältöön

Hyppää kissabussiin: Yle Teema esittää Miyazakin anime-elokuvia pääsiäislauantaina

Pääsiäisen iki-ihana, erikoispitkä Teemalauantai on omistettu animaatioelokuvan mestarille Hayao Miyazakille ja Ghibli-studiolle.

Naapurini Totoro // Kuva: Studio Ghibli

Pääsiäisen erikoispitkänä Teemalauantaina katsotaan animea. Yle Teema esittää illan aluksi nähdään japanilaisen animaation mestarin Hayao Miyazakin kaksi elokuvaa: Naapurini Totoro (1988) ja Laputa – linna taivaalla (1986).

Illan päättää Unten ja hulluuden valtakunta: Ghiblin tarina, uusi dokumenttielokuva maailmankuulusta animaatiostudiosta ja sitä johtavasta Miyazakista. Elokuvat esitetään alkuperäisversioina, suomeksi tekstitettynä.

Hayao Miyazaki on Totoron ja monen muun animaation taustalla. // Kuva: Everett Kennedy Brown / EPA

Vuonna 1985 perustetun Studio Ghiblin elokuvat ovat keränneet vuosikymmenten aikana lukuisia japanilaisia ja kansainvälisiä palkintoja. Henkien kätkemä oli Miyazakin ja Ghiblin suuri kansainvälinen läpimurto vuonna 2002: se voitti Berliinin elokuvajuhlien pääpalkinnon ja parhaan animaation Oscarin. Hayao Miyazaki palkittiin elämäntyö-Oscarilla keväällä 2015.

Ghibli-studio täyttää tänä vuonna 30 vuotta. Teemaillan päättävä Mami Sunadan ohjaama Unten ja hulluuden valtakunta kertoo studion tarinan. Vuonna 2013 valmistuneessa pitkässä dokumenttielokuvassa seurataan erityisesti Tuuli nousee -elokuvan tekoprosessia ja mestarin jäähyväisiä. Tuuli nousee -elokuvan sanotana jäävän Miyazakin viimeiseksi elokuvaksi.

Teemalauantai 4.4.

Klo 17.30 Naapurini Totoro (Tonari no Totoro), Japani 1988. Animaatioelokuva, ohjaus Hayao Miyazaki.

Klo 18.53 Laputa – linna taivaalla (Tenkū no shiro Laputa), Japani 1986. Animaatioelokuva, ohjaus Hayao Miyazaki.

Klo 20.53 Unten ja hulluuden valtakunta: Ghiblin tarina (Yume to kyôki no ohkoku), Japani 2013. Dokumenttielokuva, ohjaus Mami Sunada.

Lue aiheesta lisää Yle Teeman sivuilta.