Hyppää pääsisältöön

Naksutinkoulutus ei ole vain koirien juttu

Naksutinkoulutus
Naksutinkoulutus Kuva: Jami Hellman ystäväni hevonen

Naksutinkoulutus on monilla eri eläinlajeilla käytettävä koulutusmetodi, jossa eläin opetetaan yhdistämään palkinto naksahdusääneen. Eläintenkouluttaja Aino Koivukunnas käyttää naksutinta työskennellessään hevosten kanssa.

Naksutinkoulutuksessa hyödynnetään positiivista vahvistetta. Kun toiminta on sitä, mitä ihminen pyytää, siitä palkitaan ja hevonen alkaa ehdollistua haluttuun käytökseen. Naksutinkoulutuksessa toiminta on myös aina hevosesta itsestään lähtöisin.

Naksutinlaatikkoa ei välttämättä edes tarvita, vaan äänen voi tehdä myös suulla tai käyttämällä lyhyttä sanaa esimerkiksi ”jep.” Äänen pitää vain olla aina sama, eikä sitä tule käyttää muissa tilanteissa hevosen kanssa. Äänimerkin hevonen kuulee siis aina juuri sillä hetkellä, kun se tekee pyydetyn asian. Palkinnon voi antaa myöhemmin, mutta äänimerkki yksin ei Koivukunnaksen mukaan koskaan riitä palkinnoksi.

Naksutinkoulutuksessa palkinto on aina jotakin sellaista, mitä hevonen todella haluaa, usein siis ruokaa. Tämä voi särähtää niiden korviin, jotka eivät pidä ruokaa parhaana palkintona hevosen kouluttamisessa. Eiväthän hevosetkaan palkitse toisiaan ruoalla, miksi sitten ihminen tekisi niin?

- Ihmisen ja hevosen suhdehan on täysin erilainen, kuin kahden hevosen,
Aino vastaa.

- Hevoset eivät sido toisiaan kiinni tai ratsasta toisillaan. Eri lajit voivat tulla toimeen keskenään, kun löytävät sellaisen tavan toimia, mikä kummallekin sopii. Kissa ja koirakin voivat olla parhaita ystäviä, mutta ei kissa ala käyttäytyä niin kuin koira, tai päinvastoin.

Periaatteessa palkinto voi olla mitä tahansa, mitä hevonen todella haluaa, vaikka rapsutus karvanlähtöaikaan, Aino selventää. Se onko palkinto hevoselle riittävä, voi testata helposti kokeilemalla eteneekö pyydetyn asian opettelu.

Naksutinkoulutus
Naksutinkoulutus Kuva: Jami Hellman ystäväni hevonen

Rento hevonen ja täsmällinen ihminen

Rentoa mielentilaa koulutuksessa ei voi Ainon mukaan liiaksi korostaa. Hevosen tunnetilan tunnistaminen on kaikkein tärkeintä, ja myös vaikeinta. Aino selventää, että rauhallinen ei tarkoita samaa kuin rento. Rauhallinen hevonen voi olla myös sulkeutunut. Sulkeutunut hevonen taas ei yleensä vapaaehtoisesti tarjoa mitään käytöstä.

Kouluttajalta naksutinkoulutus vaatii rentouden lisäksi myös keskittymistä ja nopeutta. Keskittyessään ihminenkin usein huomaamattaan jännittyy, joten sen välttämiseen kannattaa kiinnittää huomiota. Äänimerkin täsmällisyys on koulutuksen onnistumisen edellytys, sillä muuten hevonen ei tiedä, mistä palkinto saadaan. Tekemisen tahdin on hyvä olla tiivis ja toistoja riittävästi, mutta taukoja ei saa unohtaa. Ympäristön pitää olla sellainen, että hevosen on hyvä ja turvallinen olla.

Jos opetettava asia ei etene, kouluttajan kannattaa kiinnittää huomio omaan tekemiseen. Jos hevonen ei tee mitä pyydetään, se ei ole ymmärtänyt mitä siltä halutaan. Opetettava asia on pilkottava niin pieniin osiin, että hevonen voi siitä suoriutua. Tämä vaatii joskus paljon miettimistä, kokeilemista ja luovuutta.

- Ihmisen tehtävä on tehdä tilanne sellaiseksi, että hevonen voi onnistua,
Aino tiivistää.

Naksutinkoulutus
Naksutinkoulutus Kuva: Jami Hellman ytsäväni hevonen

Naksutinkoulutuksen voi nähdä paitsi työkaluna, myös ajattelumallina. Välillä oma ajattelutapa voi olla haastavaa kääntää virheiden etsimisestä oikean käytöksen huomioimiseen. Helpostihan huomioita saa juuri väärällä käytöksellä. Jos hevonen kävelee vierellä juuri sillä tavalla kuin ihminen haluaa, siitä voi ja pitääkin välillä palkita.

- Myös tavallinen käytös on siis palkittava asia, eivät vain temput!
Aino muistuttaa.

Hevonen
Hevonen Kuva: Jami Hellman ystäväni hevonen

Lue lisää hevosten maastakäsittelystä

Maastakäsittely rakentaa luottamusta

Teksti: Veera Ojola
Kuvat: Jami Hellman

 • SUMMERIN PODCASTSARJASSA KYSYTÄÄN "ONKS KAIKKI OK?"

  17-vuotias Milla selvittää podcastsarjassa tunnetilojaan.

  “Kaikki ok?" -podcastsarjassa 17-vuotias Milla Solaranta pohtii elämänsä suuria tunnetiloja ja päästää kuulijan kurkistamaan tunne-elämänsä syövereihin.

 • Kesä ilman pomoa?!

  Miltä tuntuisi olla yrittäjä ja oma pomosi?

  Oletko unelmoinut oman rantakahvilan pitämisestä parhaan kaverin kanssa? Tai miettinyt, miten saada kaveriporukalla rahat kokoon yhteistä reissua varten?

 • Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume kävi viime kesänä todistetusti oikeissa töissä. Te halusitte nähdä lisää ja saamanne pitää. Toinen kausi Tumen oikeita töitä löytyy nyt Areenasta.

 • Ystäväni hevosen lukijoiden parhaita leirimuistoja

  Unelmien leirillä sattuu ja tapahtuu.

  Ratsastusleireillä aina sattuu ja tapahtuu. Kysyimme lukijoilta Instagramissa, millaisia muistoja heille on kertynyt leirikesien aikana. Mukaan mahtuu hullunkurisia kokemuksia sekä ihania tunnelmia tärkeiden hevosten kanssa. @aanniella Varmaa yks hauskimmista kommelluksista tapahtui vuonna 2016, kun hengailtiin asuinrakennuksessamme.