Hyppää pääsisältöön

Ysärikuningas Matti Airaksinen: Dokumentti summaa hyvin tämän hetken ysärihuuman

Kuningas Matti ja ysäristit -dokumnetti nähdään Yle Teemalla vappuna ja netissä 10. huhtikuuta alkaen.

Kuningas Matti ja ysäristit // Kuva: Promokuva/Yle

YleX:n huippusuosittu Parasta ennen! -ohjelma on tarjoillut 90-luvun tanssimusiikkia jo seitsemän vuoden ajan. Viime syksynä ysäri-DJ Matti Airaksinen jalkautui radiosta koko syksyksi kansan pariin, ja kohtasi kirjeistä tutut faninsa silmästä silmään. Kuinka timanttinen keikkajyystö luisti?

Kuningas Matti ja ysäristit on Suomen ensimmäinen pitkä dokumentti, joka on kuvattu ja äänitetty kokonaan joukkoistamalla: sen ovat alusta loppuun kuvanneet ysärifanit eri puolilla Suomea sekä DJ Airaksinen itse. Tallennusvälineinä amatöörikuvaajat ovat käyttäneet kaikkea mahdollista kännyköistä videokameroihin. Fanit osallistuivat myös dokumentin suunnitteluun sekä kuvaustehtävien ideointiin.

- Dokkari summaa hyvin tämän hetken ysärihuuman. Soitin elokuusta joulukuuhun 55 keikkaa, se on sairas määrä. Kamera muutti tekemistä yllättävän vähän, koska allekirjoitan aina kaiken mitä teen, Airaksinen kommentoi YleX:lle.

Kuningas Matti ja ysäristit on myös itsenäinen, enimmäkseen eri materiaalista koostettu 17-osainen nettijyystösarja, jonka uudet jaksot julkaistaan osoitteessa yle.fi/musiikki perjantaisin 10. huhtikuuta alkaen klo 13.

Nettisarjassa pääsevät ääneen ysärifanit ympäri Suomen. Sarjassa nähdään muun muassa ihmisten kotoa löytyvää ysärimuotia, jäljitellään 90-luvun pillurallin tunnelmia, avioidutaan Parasta ennen! -ohjelman tahtiin ja arvuutellaan hittitietoutta kisajuoman siivittämänä.

Osa nettisarjan jaksoista nähdään myös Yle Teemalla 10. huhtikuuta alkaen.

Lähteet: YleX, Yle Teema