Hyppää pääsisältöön

Meren katedraali herättää kiinnostuksen Barcelonan historiaan

Maria-patsas ympärillään pikkuenkeleita Barcelonan Santa Maria del Mar -katedraalin seinällä.
Santa María del Mar -katedraali Barcelonassa. Yksi Maria-aiheista. Maria-patsas ympärillään pikkuenkeleita Barcelonan Santa Maria del Mar -katedraalin seinällä. Kuva: Yle/Sini Sovijärvi Barcelona,Santa María del Mar,Neitsyt Maria,Espanja

Ildefonso Falcones on romaanillaan Meren katedraali tehnyt kotikaupunkinsa Barcelonan historiaa tunnetuksi miljoonille ihmisille. Falconesiin hurahtanut turisti suuntaa viettämään hiljaisen hetken Meren katedraalissa, hiukan sivussa Ramblan vilinästä. Ei ole kauaakaan siitä, kun trendikäs ja varakas Barcelona oli vielä köyhien kalastajien kaupunki.

Kirjailija Ildefonso Falconesin muotokuva
Kirjailija Ildefonso Falconesin muotokuva Ildefonso Falcones

Ildefonso Falcones
synt. Barcelonassa 1959
kirjailija ja juristi

Romaaneja:

Meren katedraali (La Catedral del Mar) 2006
Fatiman käsi (La Mano de Fátima) 2009
Paljasjalkainen kuningatar (La Reína descalza) 2013

Romaanien suomentaja: Satu Ekman

Ildefonso Falcones

Menestyskirjailija ja juristi Ildefonso Falcones on espanjankielinen barcelonalainen. Hänen äidinkielensä ei siis ole katalaani, jota Barcelonassa puhutaan yleisesti.  

Kirjailija on saanut miljoonat ihmiset lukemaan Espanjan ja koko vanhan mantereemme historiaa ja huomaamaan, kuinka vankka suurvalta Espanja on aikoinaan ollut. Falconesin romaanit ovat historiallisia fiktioita.

Nyt Espanjan loisto elää kulttuuriaarteissa ja matkailussa, huomattavasti rauhallisemmissa ja vähemmän verisissä tunnelmissa kuin Falconesin suorasukaisissa kertomuksissa. Pienellä vilkaisulla nykymediaan voi todeta, että ne palaavat  toistamaan itseään ja todistamaan ihmisen luonteesta, hyvässä ja pahassa.

Barcelona, kirjailijan oma kaupunki

- Barcelonasta on tullut jännittävä metropoli, jossa yhdistyy omanlaisensa elämäntyyli ja kulttuurielämä. Siellä vietetään osittain yltiötrendikästä elämää, koska uusin muoti, taide, design ja sisustus ovat löytäneet kaupungista elinvoimaisen maaperän. Keskeinen elementti on meri,  joten ilmasto on mitä miellyttävin. Kaikki tämä yhdistyneenä historiaan tekee Barcelonasta ihmeellisen. Näin innostuu kirjailija Falcones kaupungistaan.

Barcelonassa on upeita matkailukohteita. Siellä voi ihailla ainutlaatuista arkkitehtuuria, modernismia (el modernismo). Barcelona on katalonialaisen modernismin kehto. Siellä suuntaus kehittyi.                          

- Toisaalta Barcelona on niin vanha, että siellä näkee sekä goottilaista että romaanista tyyliä, jopa jäänteitä roomalaisten ajalta. Vanha arkkitehtuuri huipentuu kuuluun 1800-luvun modernismiin, jonka ehdoton johtohahmo on Antoni Gaudí. Nyt kaupunki ylpeilee toisenlaisellakin modernismilla eli uusimmalla urbaanilla city-tyylillä, joka sai alkunsa jo Barcelonan olympialaisten aikaan 1992.

- Barcelonassa kaikki yhdistyy mereen, Kristoffer Kolumbuksen patsaan ylvääseen satamaan, ja miellyttävään ilmastoon. Kaikkea leimaa rohkea innovatiivisuus ja ennakkoluuloton, houkutteleva kulttuuritarjonta. Siksi Barcelona on mitä hienoin kaupunki, joka on koettava, luonnehtii kirjailija kotiseutuaan.

- Matkailijalle suositeltavia ovat kaikki historialliset kohteet, tietenkin Meren katedraali ja muut kirkot, kuten Sagrada Familia ja Barcelonan katedraali, mutta myös museot, esim. Barcelonan merimuseo (El Museo Marítimo), jossa saa hyvän kuvan merenkulkijakansasta loisteliaine laivoineen. Myös Katalonian kansalliseen taidemuseoon (Museo Nacional de Arte de Cataluña) kannattaa tutustua.

Meren katedraali

- Barcelonasta ei ole kukaan kirjoittanut historiallista romaania, joka sijoittuu syvään keskiaikaan, ennen feodaaliherrojen aikaa. Siksi valitsin tämän teeman romaaniini. Olen ahne lukija ja suuri historiallisen romaanin ystävä, sanoo kirjailija.

-Ennen Meren katedraali -romaania köyhän kansan oma kirkko, Meren Pyhän Marian katedraali (la Catedral de Santa María del Mar) ei ollut matkailukohde, vaikka se sijaitsee aivan Ramblan ja rannan tuntumassa.

-Katedraalin rakentaminen oli aikoinaan suuri ponnistus. Tuiki tavalliset barcelonalaiset, köyhät kalastajat, rakensivat sen omaksi kirkokseen. 

Nyt Falconesin kirjoihin hurahtaneet pitävät Meren katedraalia  pyhiinvaelluskohteenaan. Kirkko on ihastuttava, rauhoittava paikka. Siellä kannattaa pysähtyä aistimaan kirkkosalin pelkistettyä lumoa. Kaunispiirteiset neitsytaiheet virittävät tunnelman.

Voi vain kuvitella, kuinka köyhät kalastajaperheet löysivät Marian lempeistä kasvoista lohtua ja toivoa. Patsaat ja reliefit ovat herkän ilmeikkäitä. Rakas ja turvallinen María del Mar auttaa apua pyytävää eikä kysele säätyä.

Romaanin kiehtova tarina sijoittuu 1300-luvun Barcelonaan. Sitä kehystävät eteläeurooppalaisittain melko vaatimattoman goottilaisen katedraalin rakennustyöt 1300-luvulla, sekä keskiajan luokkayhteiskunta feodaaliherroineen ja maaorjineen. Taustalla väijyy painajaisena myös tuon ajan vallan väline, inkvisitio.

Katalonialainen maaorjan poika Arnau varttuu mieheksi ja paiskii töitä saavuttaakseen vapaan miehen aseman. Arnaun elämäntarina nivoutuu Santa María del Marin rakennustöihin ja kurottelee kohti jossain kaukana häämöttävää taivasta, parempien aikojen heikkoa valoa.

Kaksoisroolitusta työssä

Falcones kirjoitti Meren katedraalia viisi vuotta, hieman peläten tulevaa kritiikkiä. Hän halusi onnistua täydellisesti ja tarkisti tiuhalla seulalla kaikki historialliset faktat. Ja pysyä silti luovana kirjailijana.

-Kirjoitin kummallisina aikoina, erityisesti viikonloppuisin, jolloin nousin tuntia aikaisemmin työskentelemään. Kaiken tuon ponnistelun jälkeen tohdin sentään ajatella, että minun täytyisi epäonnistua todella surkeasti, mikäli en saisi uudesta kirjastani julkaisukelpoista. En osannut ennakoida yleisön reaktioita.

-Meidän juristien on pakko olla järjestelmällisiä työssämme, muuten oikeustapauksemme hajoavat käsiin. Tämä pragmaattisuus, käytännöllisyys, on toki vastakohtaista kirjalilijan luovalle työlle. Tietty järjestelmällisyys on myös katalonialainen luonteenpiirre, mutta niin on hullu luovuuskin. Pragmaattisuus ja puhdas luovuus ovat vaikeasti yhdistettävissä, kuin öljy ja vesi.

-En usko, että voisin kirjoillani opettaa kenellekään mitään. Haluan ainoastaan viihdyttää lukijoitani, kirjailija kuittaa.

Kirjat kuitenkin synnyttävät lukijoissa kipinän historiaan - ja kasvattavat matkailijavirtaa Barcelonaan.

Falcones kirjoittaa espanjaksi

Vaikka Falcones on syntyperäinen barcelonalainen, hän käyttää julkisesti ja espanjaa, ei katalaania. Hän myös puolustaa espanjalaisuutta itsenäisyyttä tavoittelevassa Kataloniassa. Falconesin perhe edustaa Barcelonan espanjankielisiä espanjalaisia.

Kirjailijan mukaan Barcelonassa ei aiemmin ollut kieliongelmia. Nyt ne ovat nousseet esiin maakunnan voimakkaiden itsenäistymispyrkimysten myötä. Kirjailija on kiistelty julkisuuden henkilö, mutta suhtautuu itse asioihin maltillisesti.

Ildefonso Falconesin haastattelun keskeinen sanasto espanja-suomi

encantado de estar aquí mukavaa olla täällä
tener la fortuna de olla onni (tehdä jtak)
ser un éxito olla menestys
unos atractívos culturales kulttuurikohteita
el modernismo (katalonialainen) modernismi
compaginar yhdistää, saattaa yhteen
el gótico goottilainen tyyli
vestigios romanos jälkiä roomalaisuudesta
reunirse a yhdistyä jhk
un ambiente ilmapiiri, ympäristö
una fuente de ingresos tulonlähde
en mi época minun aikanani
tener acceso a olla pääsy jhk, olla tekemisissä jkn kanssa
la juventud nuoruus
la madurez aikuisikä
convivir con elää/olla mukana jkn kanssa
algo que fuera diferente a aquello che había escrito jotakin, mikä olisi erilaista kuin se, mitä olin kirjoittanut
quepo olla tilaa, mahtua
soy un lector voraz de todo olen ahne lukija kaikelle
la novela histórica historiallinen romaani
trasladarse a siirtyä, mennä jhk
el feudalismo feodalismi
la época medieval keskiaika
una cosa voluntarista tietoinen/haluttu asia
un abogado asianajaja, juristi
un hotelero hotellinpitäjä (omistaja/johtaja)
contenidos para la web sisältöjä nettiin/verkkoon
las seos pääkirkot, hiippakuntakirkot
a nivel popular kansan parissa
un ciudadano kaupungin asukas; kansalainen
nos come los asuntos meiltä menevät oikeusjutut (sivu suun)
un asunto oikeusasia, -juttu,
pragmático käytännöllinen, pragmaattinen
una circunstancia olosuhde, seikka
opuesto a päinvastainen kuin, vastakkainen
una vertiente näkökohta; viettävä pinta, rinne
llegarías a que te perderías kävisi niin, että eksyisit/sekoittaisit asiat
trasladar siirtää, viedä
mi actividad literaria kirjallinen toimintani
son como el agua y el aceite ne ovat (erilaisia) kuin vesi ja öljy
cuesta mucho siitä on paljon vaivaa; maksaa paljon
llegar a la conclusión de que tulin siihen johtopäätökseen, että
tomar la decisión de tehdä päätös tehdä jtak
un socio (yhtiö)kumppani
el despacho toimisto
mis intentos habían fracasado yritykseni/aikeeni olivat epäonnistuneet
tardé cinco años en exribirla minulta meni viisi vuotta sen kirjoittamiseen
muy a des horas hyvin aikaisin aamulla
familiarizar a alguién con algo tutustuttaa joku jhk
tratar de temas históricos käsitellä historiallisia aiheita
el objetivo päämäärä, tavoite
no me considero capacitado de enseñar nada a nadie en pidä itseäni tarpeeksi pätevänä voidakseni opettaa yhtään mitään kenellekään
entretenerse viihtyä, olla mukava olo
una época que intento reflejar con mucha fidelidad aikakausi, jota yritän peilata hyvin tarkasti
desarrollarse tapahtua, sijoittua; kehittyä, edistyä
el Siglo de Oro (Espanjan) kultainen vuosisata (= 1600-luku)
la Armada Invencible Voittamaton armada (v. 1588, Filip II)
Flandes Flanderi
la conquista/el descubrimiento de América Amerikan valloitus/löytäminen
los descubrimientos löytöretket
hechos históricos historialliset faktat
la expulsión de los móriscos maurien karkoitus
parcial osittainen
hay mucho de todo on paljon kaikkea
la novela negra rikosromaani
un título otsikko
Sinuhé, el egipcio Sinuhe egyptiläinen
estar acostado olla nukkumassa/sängyssä
hacer un esfuerzo ponnistella, pinnistää, nähdä vaivaa
qualquier cosa mitä tahansa, kaikkea
el simple entretenimiento pelkkää viihdettä/viihteellisyyttä

Sini Sovijärvi/Yle

 • Miten joulua vietetään eri maissa?

  Tutustu eurooppalaisten maiden jouluperinteisiin.

  Vietetäänkö Euroopan muissa maissa joulua samoin kuin Suomessa? Tähän artikkeliin on koottu linkkejä eri maiden jouluperinteistä kertoviin sisältöihin.

 • Kapusta Master 2 - osa 10: Eron hetki

  Toivotuksia, onnitteluja ja juhlahetkiä.

  Toivotuksia, onnitteluja - поздравления, eron hetkiä - все уезжают, sekä elämän juhlahetkiä - праздники.

 • Kapusta Master 2 - osa 9: Taloudesta ja säästä

  Kapusta Master 2 - osa 9: Taloudesta ja säästä

  Tämän jakson aiheita ovat säätila - Какая сегодня погода? - liikenne, liikkuminen ja liikeverbit - Ира идёт в театр. Петри едет в Москву. Томас летит в Амстердам - sekä asuminen - Вы живёте в центре города или в районе?

Kielet

 • Italian pikavisiitti

  Kieltä ja tapakulttuuria matkailijan tarpeisiin.

  Oletko lähdössä matkalle? Haluatko oppia kielen alkeet nopeasti? Pikavisiitti on tiivis paketti, josta saat Italian kieli- ja tapatietoa: kuinka selvitä kaupassa, ravintolassa, kaupungilla, lippuluukulla… Pari italian sanaa riittää sulattamaan italialaisten sydämet, ja sinäkin saat matkastasi enemmän! Kielten taitotasoasteikolla pikavisiitti sijoittuu tasolle A1 (kieliaines A1.2, kielioppi A1.1).

 • Es español 1 - espanjan kielen alkeiskurssi

  12-osainen alkeiskurssi tutustuttaa myös maan kulttuuriin.

  Es español 1 on 12-osainen espanjan kielen alkeiskurssi. Sanastoa, puheenymmärtämistä, fraaseja ja kielioppia harjoitellaan runsaiden tehtävien avulla ja kulttuuriosassa tutustutaan monipuolisesti Espanjan kulttuuriin. Kielten taitotasoasteikolla kurssi sijoittuu tasolle A1-A2.

 • SWE - pakko puhua ruotsia!

  SWE on sarja viidestä Ruotsiin muuttaneesta suomalaisesta.

  SWE on nettisarja viidestä Ruotsiin muuttaneesta suomalaisesta. Lyhyet videot kertovat, miltä Ruotsi näyttää suomalaisin silmin. Ruotsiksi. Mielenkiintoisia ja vauhdikkaita henkilöitä ja aiheita, jotka tempaavat mukaansa – ja saattavat aiheuttaa kiinnostusta ruotsin kieleen!

 • Finnish phrases - Suomen kielen fraaseja

  20 keskustelutuokiota suomeksi lyhyillä videoilla.

  Welcome to learn Finnish! These easy videos will help you to deal with everyday situations, like buying food, telling about your family and introducing yourself.

 • Arabian alkeiskurssi

  Opi kielen perustaidot, joilla pärjäät matkoilla.

  Tällä kättelykurssilla opit arabian kielestä sellaiset perustaidot, joita tarvitset kohdatessasi arabiaa puhuvia ihmisiä matkalla, työssä, kotona, harrastusten parissa. Tutustut myös arabialaiseen tapakulttuuriin ja elämänmenoon.

 • RUS – venäjästä rakkaudella

  RUS-sivustolla tapaat nuoria suomalaisia ja venäläisiä.

  RUS-sivustolla tapaat nuoria suomalaisia ja venäläisiä, joiden kanssa voit päivittää kielitaitoasi, venäläisyyden ja Venäjän tuntemustasi. Löydät täältä myös videoita, blogeja, linkkejä harrastuksiin ja kulttuuriin – perusasioita unohtamatta. Opettele slaavikyykky tai tee hauskoja testejä.

 • Matkailuenglantia – 5. Syöminen ja juominen

  Simppeliä ruoka- ja juomasanastoa matkailijalle englanniksi.

  Matkailun suurimpia nautintoja on syöminen ja juominen paikallisissa ravintoloissa, kahviloissa ja baareissa. Englanninkielisissä maissa aterioinnin aikataulut ovat melko lailla samat kuin Suomessa, mutta Etelä-Euroopassa kulttuuri on jo hyvin erilainen.

 • Arabia

  Arabian kielen alkeita ja arabien tapakulttuuria.

  Arabian kielen alkeet ja kulttuurin tuntemus auttavat pärjäämään arabiankielisessä maailmassa matkaillessa. Kulttuurintuntemus auttaa ymmärtämään arabien tapakulttuuria myös arabimaiden ulkopuolella.

 • Englanti

  Englannin kursseja eri tasoille ja tarpeisiin.

  Englannin taito on nykyään lähes kaiken a ja o, joten siitä on hyvä opetella edes alkeet – ainakin matkailualkeet! Oletko palvelualalla tai aiotko sille? Täältä löytyy eri alojen englantia. Myös kielitutkintoihin valmistautuminen onnistuu!

 • Espanja

  Opiskele espanjaa tai tutustu vain maan tapakulttuuriin.

  Opiskele espanjaa itseopiskelukurssilla tai hyödynnä materiaalia opetustyössäsi. Opit kielen alkeita, kulttuuria, kielioppia ja fraaseja. Kursseista löytyy lukuisia kuuntelutehtäviä. Videoiden ja artikkelien myötä tutustut tapakulttuuriin ja historiaan.

 • Italia

  Tutustu italian kieleen, tapoihin ja kulttuuriin!

  Oletko lähdössä Italiaan? Pikavisiitti auttaa sinut matkaan. Haluatko opiskella italiaa enemmänkin? Italian peruskurssi on sopiva vaihtoehto, ja sitä käyttivät Talo Italiassa -kilpailijatkin. Molemmissa tutustut myös italialaiseen tapakulttuuriin, josta löytyy lisää Tavat ja kulttuuri- sekä Ruokakulttuuri-osioissa. Abitreenit sopii myös kertaamiseen.

 • Japani

  Tutustu japanin kieleen ja kulttuuriin!

  Japanin kielen alkeiskurssi tarjoaa hyvän alun japanin kielen opinnoille. Samalla tutustut japanilaiseen kulttuuriin. Kiinnostavatko japanin kirjoitusmerkit? Niihinkin voit tutustua täällä.

 • Kiina

  Tutustu Kiinaan, kiinalaiseen tapakulttuuriin, kalligrafiaan

  Kiina on yksi tulevaisuuden tärkeimmistä kielistä myös eurooppalaisille. Opettele alkeet tai tutustu edes kiinalaiseen tapakulttuuriin – sekin auttaa kanssakäymisessä! Kalligrafiaa voit harrastaa pelkästään taidemielessä, ilman kielitaitoa.

 • Kreikka

  Näillä sivuilla voit opiskella kreikan kielen alkeita, kerrata aakkoset tai tutustua Kreikan historiaan.

 • Latina

  Nykykielissä on lainoja latinasta.

  Latinaa ei enää puhuta äidinkielenä, mutta romaaniset kielet, espanja, ranska, italia,romania ja portugali, ovat kehittyneet latinan puhutusta muodosta. Latinaa opetetaan edelleen monissa kouluissa ja yliopistoissa ja se on katolisen kirkon pääkieli. Latinaa käytetään myös lääketieteessä, luonnontieteessä ja oikeustieteessä. Monissa nykykielissä on latinasta peräisin olevia lainasanoja

 • Portugali

  Tutustu portugalin kieleen ja tapakulttuuriin.

  Portugali on maailmankieli, puhujamääränsä perusteella maailman kuudenneksi puhutuin kieli – puhujia sillä on yli 200 miljoonaa ympäri maailmaa.

 • Ranska

  Tutustu Ranskaan ja opettele ranskan alkeet matkaeväiksi.

  Ranskan alkeita matkaeväiksi voit opiskella helposti pikavisiitin avulla – ja tutustua samalla ranskalaiseen tapakulttuuriin! Ranskaan ja ranskalaisuuteen voit tutustua myös mielenkiintoisten suomenkielisten artikkelien ja videoiden avulla, joita löydät otsikkojen Ruokakulttuuri sekä Tavat ja kulttuuri alta.

 • Ruotsi

  Treenaa ruotsin kieltä - kouluun, ammattiin, harrastuksiin!

  Ruotsin kieltä voit opiskella täällä erilaisin tavoittein: kerrata lukion ruotsia, treenata yo-kirjoituksia, työlämää tai yleistä kielitutkintoa varten - tai sitten vain elämää varten!

 • Saksa

  Saksan kieltä ja saksankielisten maiden kulttuuria.

  Saksan kieliopinnot sisältävät videomateriaalia, tekstiä ja tehtäviä. Materiaalin avulla voi opiskella saksan kielen alkeita ja fraaseja sekä Itävallassa ja Sveitsissä käytettäviä ilmaisuja.

 • Suomi - Finnish

  Materials for learning Finnish language and culture.

  Welcome to learn Finnish language and culture! These materials are mainly in Finnish, but some of them offer English translations or vocabularies to help the beginners.

 • Turkki

  Turkin kieltä ja kulttuuria matkailijoille.

  Turkki on yksi suomalaisten suosituimmista lomakohteista, mutta turkin kieli on useimmille vieras. Nyt voit opetella sitä lomatarpeiksi ja tutustua muutenkin Turkin historiaan ja ruokakulttuuriin.

 • Unkari

  Unkari on suomen sukulaiskieli

  Sukulaiskieli unkari on kaukainen sukulainen eikä ymmärtäminen käy helposti. Unkarin kieleen voit tutustua viikonloppumatkan tarpeiden verran, ja kulttuuriin tutustuminen käy myös suomeksi tekstitettyjen videoiden avulla.

 • Venäjä

  Opi venäjää, vaikka vain aakkoset

  Venäjän kieli on haasteellinen, mutta tämä sivusto tarjoaa useita erilaisia mahdollisuuksia oppia sitä: vähän, enemmän tai vain aakkoset. Oletko kiinnostunut venäläisestä kulttuurista ja yhteiskunnasta? Siihenkin on tilaisuus suomeksi tekstitettyjen videoiden avulla. Uusin sisältökokonaisuus RUS – venäjästä rakkaudella on suunnattu kaikille, jotka ovat kiinnostuneet 2000-luvun venäläisyydestä!

 • Viittomakieli

  Perustietoa viittomakielestä sekä hyödyllisiä viittomia.

  Viittomakieltä käyttävät kuurojen lisäksi esimerkiksi huonokuuloiset, mutta yhtä hyvin myös kuulevat, kuten viittomakielen tulkit ja opettajat, kuurojen ja huonokuuloisten perheenjäsenet ja ystävät sekä kielen harrastajat.

 • Viro

  Tutustu Viron kieleen, kulttuuriin ja kaupunkeihin.

  Eteläisen naapurimaamme Viron kieli ja kulttuuri on melkoisen tuttua, muttei niin tuttua etteikö lisätieto olisi paikallaan. Täällä voit tutustua lisää molempiin!