Hyppää pääsisältöön

Tulevaisuuden medianäkymät: Nettivideoiden suosio kasvaa, laatu paranee ja ammattilaistubettajien määrä nousee

Jo tällä hetkellä lähes 60 prosenttia 18–34-vuotiaista suomalaisista katsoo YouTube-videoita päivittäin.

Malte Andreasson on yksi vuonna 2013 syntyneen United Screensin perustajista. // Kuva: Ylex/ Samppa Rautio

Kahdenkymmenen vuoden kuluttua yhä useammat tubettajat – myös suomalaiset – saavat elantonsa tekemällä videoita YouTubeen tai vastaavaan netissä toimivaan videopalveluun, ennustaa ruotsalaisen United Screens -YouTube-verkoston varatoimitusjohtaja Malte Andreasson.

Ennustus voi käydä toteen, sillä jo nyt YouTube on 18–34-vuotiaiden suomalaisten keskuudessa suosituimpi kuin mikään tv-kanava.

Andreasson viittaa YouGovin tutkimukseen, jonka mukaan 58 prosenttia alle 35-vuotiaista täysi-ikäisistä suomalaisista käyttää YouTubea päivittäin. Tv-kanavista nuoret aikuiset seuraavat eniten Maikkaria. Sitä katsoo päivittäin 42 prosenttia, eli huomattavasti vähemmän kuin YouTubea.

YouTuben katsojamäärät ovat etenkin nuorten aikuisten keskuudessa olleet viime vuosina olleet selvässä kasvussa. Perinteisen television katsojamäärät ovat puolestaan laskeneet.

Andreasson uskoo, että trendi jatkuu samana tulevaisuudessakin.

Potentiaalia siis on. Sitä pitää osata käyttää oikein.

Yhä useammat liittyvät verkostoihin

Andreasson uskoo, että kun tubetuskulttuuri kasvaa ja vakiintuu, tubettajien ikä nousee ja toiminta ammattimaistuu. Yhä useammat tubettajat tulevat Andreassonin mukaan liittymään YouTube-verkostoihin, jotka hoitavat sopimus-, markkinointi- ja tekijänoikeusasiat tubettajien puolesta.

- Tilannetta voisi verrata näyttelijöihin: he saavat keskittyä työhönsä, kun heidän taustallaan toimiva koneisto hoitaa sopimus- ja muut asiat. Verkostojen avulla tubettajat voivat keskittyä vain videoiden tekemiseen, Andreasson kertoo YleX:lle.

Suomessa toimii tällä hetkellä kolme YouTube-verkostoa, Splay, Töttöröö Networks ja United Screens. Näiden lisäksi Suomessa toimii vlogiportaali Vlogia.

Raha tulee mainoksista

Tämän hetken suosituin suomenkielinen YouTube-tili on huumori- ja musiikkiryhmä Justimuksen Justimusfilms. Justimus tekee vuosittain 4–6 sisältömarkkinointivideota. Sisältömarkkinointivideot ovat Justimuksen tapauksessa sellaisia, että niiden keskiössä on mainostettava tuote, mutta videot ovat sellaisia, että ryhmä olisi voinut tehdä ne myös ilman mainostettavaa tuotetta.

Yhdestä noin viiden minuutin mittaisesta sisältömarkkinointivideosta Justimus saa noin 20 000–30 000 euroa. Sopimuksista vastaa Töttöröö Networks, johon Justimus kuuluu. Tässä toimitaan juuri Andreassonin toteamalla tavalla: verkosto hoitaa markkinoinnin ja sopimukset, Justimus saa keskittyä videoihin.

- Tubettaja tienaa huomattavasti enemmän sisältömarkkinointivideoilla kuin sillä, että myydään mainoksia, jotka lähtevät pyörimään ennen varsinaista videota. Ennen varsinaista videota pyörivien mainosten tulot jaetaan useiden eri kanavien kesken. Sisältömarkkinointivideoiden tuoton tubettaja saa kokonaan itselleen, Andreasson sanoo.

Sisältömarkkinointivideoita ei kuitenkaan ole syytä tehdä liian usein, ettei kanavan tilaajille ja katsojille synny tunnetta, että kyseessä on mainoskanava. Tällainen voi Andreassonin mukaan laskea katselumääriä huomattavasti.

Yhden onnistuminen auttaa kaikkia

Jos jokin esimerkiksi Suomessa tai Pohjoismaissa toimiva YouTube-verkosto saa lisää näkyvyyttä ja julkisuutta, siitä on Andreassonin mukaan apua muillekin verkostoille. Tämän vuoksi verkostot eivät käy veristä kilpailua suosituimmista tubettajista: tällä hetkellä riittää, kun joku onnistuu.

- Siinä käy luultavasti samoin kuin mainos-tv:n kanssa, eli alusta muuttuu koko ajan kiinnostavammaksi. Pääasia on, että verkostot ja tubettajat saavat huomiota, Andreasson kertoo.

Lue myös:

Miten YouTube-videoilla tehdään rahaa ja kuinka paljon? Justimus kertoo

Norjalaisnainen elättää itsensä Instagramilla − ottamalla ruokakuvia

Miljoonat tilille ja suosio suuremmaksi kuin Johnny Deppillä – näin toimivat YouTube-verkostot

Ylen uusi pomo: Tubettajissa on meidän tulevaisuus