Hyppää pääsisältöön

Aristoteleen kantapää: Suomen kielen kansalliset erityispiirteet

Sami Yaffa - Sound Tracker - New York
Sami Yaffalla on kitara. Uskokaa tai älkää, kitara on tässä tekijä! Sami Yaffa - Sound Tracker - New York Kuva: Sound Tracker sami yaffa

Hyvää suomen kielen päivää! Meillä suomalaisilla on hieno kieli! Ja erikoislaatuinen! Ajatellaan nyt vaikka juuri tuota omistamista. Meillä on hieno kieli.

Eikö olekin hassusti sanottu! Siinähän omistaja eli me on paikallissijassa, adessiivissa. Ja omistamisen kohde, kieli, on lauseessa tekijä! Jos nyt verrataan muihin kieliin, niin vaikka englannin lauseessa we have a wonderful language omistaja we on omistamisen tekijä ja kieli, language, on tämän omistamisen kohde, niin kuin järkikin sanoo.

Suomen omistamista taas ilmaistaan hiukan samalla tavalla kuin pöydällä on luumu tai hyllyllä on kirja. Omistamisella on jonkinlainen piiri, jonka sisään omistettu esine sitten otetaan. Kyllä on omituisesti ajateltu!

Helsingin yliopiston yleisen kielitieteen professori Matti Miestamo kertoo kuitenkin, että jo venäjällä rakenne on samantyyppinen kuin meillä ja englannin kaltainen omistaminen on tyypillistä lähinnä germaanisille kielille. Taustalla on latinan habeo-rakenne, ja kun hiukan rapsuttaa pinnalta, käykin ilmi, että tämä habeo on maailman kielten joukossa eksoottinen poikkeus, ja se, että omistaja on suomen kielen tapaan adessiivissa, on maailman kielissä tavallisin.

Professori Matti Miestamo vertailee kieliä työkseen. Hän osaa kertoa, miten omalaatuinen ja erilainen kieli suomi on maailman kieliin verrattuna – vai onko?

Pasi Heikura
aristoteles@yle.fi

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri