Hyppää pääsisältöön

Huuhkajasta apua astmaan ja alkoholismiin

Huuhkajanpoikanen
Huuhkajan verellä on lääkitty astmaa. Kuvassa nuori huuhkaja. Huuhkajanpoikanen Kuva: Yle/Kimmo Ohtonen huuhkajanpoikanen

Huuhkaja on ollut yksi ihmismielen kiihottajista, uskomusten lähteistä. Suurena yölintuna se on aiheuttanut pelkoa, mutta tuonut apua sairauksiin.

Entisaikaan huuhkajan tulo pihapiiriin ennusti kuolemaa tai tapaturmaa talolle tai isäntäväelle. Pöllön tuoma epäonni yritettiin välttää ripustamalla toinen huuhkajan raato talon oven yläpuolelle.

Kuolleen pöllön uskottiin suojaavan myös taudeilta ja pahoilta hengiltä.

Eräs uskomus huuhkajan oudoista voimista liittyy salaisuuksien paljastamiseen. 1800-luvulla Ruotsissa uskottiin, että jos laskee huuhkajan oikean jalan nukkuvan henkilön rinnalle, tältä voi kysyä mitä tahansa. Nukkuva kertoisi kaiken, myös salaisuudet.

Jos taas laittoi huuhkajan sydämen omalle rinnalleen, tuli rohkeaksi ja taisteluissa onnekkaaksi.

Huuhkajalla on murteissa useita kymmeniä nimiä: huuhka, isohuuhaja, hyybbiehaukka ja huuhkakaija.

Hyvää hiuksille

Huuhkajalla on ollut osansa myös vanhassa kansanlääkinnässä. Huuhkajan verta on käytetty muun muassa lääkkeenä astmaan. Veren uskottiin myös tekevän hyvää hiuksille – kähertävän niitä.

Belgialaiset ovat aikanaan valmistaneet huuhkajan munista munakasta avuksi alkoholismiin.

Antiikin aikana uskottiin vahvasti, että huuhkajan silmistä tehty rohto saattoi joko parantaa tai estää ihmistä sokeutumasta. Toisaalta taas pelättiin, että huuhkaja saattoi sokaista ihmisen, jos ei pitänyt tästä.

Huuhkajalla on murteissa useita kymmeniä nimiä. Niistä hauskimpia ovat huuhka, isohuuhaja, tuukkaja, hyypiä, hyybbiehaukka, huukkajahavukka ja huuhkakaija.

Saamelainen pappi ja hiiripöllö

Samuli Paulaharju kertoo Sompio-kirjassaan, kuinka sompiolaiset keräsivät uutuista telkkien munia ja pitivät niitä suurena herkkuna, mutta eivät kajonneet hiiripöllön muniin:

"Munivat samoihin kopperoihin joskus salaperäiset pissihaukatkin, mutta niiden tuotteet eivät kelpaa – eivät olleet kristityn ruokaa."

Pissi- eli täplähaukka on hiiripöllön lappilainen murrenimi. Ehkä hiiripöllön huono maine johtui Pohjolan pasuunan Lars Levi Laestaudiuksen vaikutuksesta. Hänen katkerat saarnansa eivät imarrelleet hiiripöllöä:

"Tämmöiset ovat ne elävät, jotka rakastavat pimeyttä ja vihaavat valkeutta, nimittäin pissihaukat, hattarat haureelliset noidat ja mettän perkeleet, niin myös maahiset ja manalaiset."


Lisää pöllöistä:

Pöllöt näkevät korvillaan
Salaperäiset pöllöt
Millä säällä pöllöretkelle?

Kommentit