Hyppää pääsisältöön

Mailataituri Lasse Oksanen oli kiekkomies parhaasta päästä

Henkilökuvassa vuodelta 1981 seurataan Lasse ”Oka” Oksasen otteita tämän pelaajauran toiseksi viimeisellä kaudella. Suomessa aina vain Tampereen Ilvestä edustanut Oksanen oli tuolloin 38-vuotias, joukkueensa kapteeni ja jääkiekon SM-liigan vanhin pelaaja.

Dokumentin alussa näemme Oksasen siellä, mistä hänen liigauransa alkoi: Tampereen Koulukadun tekojääradalla, joka oli 1960-luvulla Ilveksen kotikenttä. Oksasella oli tapana valmistautua liigaotteluihin omalla päiväjäällä entisen tutkaparinsa Reijo ”Mintsu” Hakasen kanssa.

Mulle korvasi nämä pelikaverit veljet ja siskot, koska olin ainoa lapsi perheessä.― Lasse Oksanen

Yhdessä Hakasen ja Jorma Peltosen kanssa Oksanen muodosti Ilveksen pitkäaikaisen ykköskentän 1960-luvulla, joka oli parhaimmillaan täysin pysäyttämätön. Oksanen muistelee haastattelussa, että pohja kolmikon yhteispelille luotiin juuri vapaa-ajalla.

Jääkiekkoilija Lasse Oksanen Suomen maajoukkueen paidassa.
Oksanen oli pitkään eniten maaotteluita pelannut ja vielä vuonna 2015 ainoa yli sata maalia maajoukkueessa viimeistellyt suomalaiskiekkoilija. Jääkiekkoilija Lasse Oksanen Suomen maajoukkueen paidassa. Kuva: Yle kuvanauha, kuvattu sanomalehteä lasse oksanen

Ilves oli 1960-luvun alussa pelitavaltaan täysin poikkeava muista suomenmestaruussarjan joukkueista. Seppo Helteen valmentamana petopaidat siirtyivät ensimmäisten joukossa käyttämään otteluissa kolmea kentällistä. Joukkue oli myös aikakaudelle epätyypillisen nuori ja Oksanenkin peliuransa alussa vasta 17-vuotias.

Oksasen vahvuuksina pidettiin hänen huippuunsa jalostettua, mutta omaperäistä mailatekniikkaa sekä oivaltavaa pelinlukutaitoa. Mailankäsittely oli hioutunut varsin epätodelliselta kuulostavalla tavalla: Oksanen alkoi käyttää jääkiekkohanskoja otteluissa vasta A-juniori-ikäisenä. Tätä ennen hän kiekkoili tavallisilla nahkahanskoilla, koska niillä sai mailaan paremman tuntuman.

Ilveksen riveissä SM-liigauransa pelannut Oksanen voitti Suomen mestaruuden urallaan kolmesti (1962, 1966 ja 1972). Yhteensä SM-mitaleita miehen palkintokaappiin kertyi 12 kappaletta.

Lasse Oksanen toimi 1981 Tampereen Ilveksen kapteenina.
Italian liigassa pelaajavalmentajana toiminut Oksanen oli joukkueensa vanhimpana pelaajana luonnollinen valinta Ilveksen kapteeniksi 1981. Lasse Oksanen toimi 1981 Tampereen Ilveksen kapteenina. Kuva: Yle kuvanauha lasse oksanen

Oksanen kävi 1970-luvun alussa myös NHL-leireillä, mutta peliuraa ei lopulta Pohjois-Amerikassa urautunut. Suomen Jääkiekkomuseon mukaan iso este NHL-uran edessä oli, että Oksanen ansaitsi 1970-luvulla omalla huoltoasemabisneksellään Tampereella enemmän, kuin mitä NHL-pelaajille tuolloin maksettiin.

Vuosina 1975–77 Oksanen edusti HC Val Gardenaa Italian liigassa, jossa hän myös voitti liigamestaruuden 1976. Oksanen toimi joukkueessa pelaamisen lisäksi tuolloin myös valmennustehtävissä. Toisen vierailunsa Italian liigaan Oksanen teki kaudella 1979–80, jolloin seurana oli HC Asiago.

Oksasen itsensä lisäksi dokumentissa ääneen pääsevät myös hänen vaimonsa Päivi Oksanen, tuolloinen valmentaja Raimo Määttänen sekä entinen valmentaja Aarne Honkavaara.

Kun tämä voittamisen halu häipyy, niin luultavasti sen jälkeen sitä sitten lopettaa pelaamisenkin. Mukavaa tämä vaan silti on, vaikka tulee tällaisia kouluttavia hetkiä, että turpiin tulee.― Lasse Oksanen

Vaikka Oksanen oli ollut itse mukana nuorten pelaajien esiinmarssissa suomen liigakiekossa, puhuu hän vuonna 1981 myös kokemuksen tärkeydestä joukkuepelissä. Dokumenttivuonna joukkueensa kapteeni ja koko SM-liigan vanhin pelaaja, myönsi myös edelleen jännittävänsä aina ennen otteluita, vaikka pelikokemusta oli jo yli kahden vuosikymmenen verran. Dokumentin päättää otteluseuranta Ilveksen ja Lahden Kiekkoreippaan väliltä, jonka lopputuloksen jälkipuinnissa juuri Oksasen kokemus osoittaa arvonsa.

Tampereen Ilves on kerännyt kotisivuilleen kuvagallerian Oksasen uran varrelta.

Lasse Oksanen päätti peliuransa vuonna 1982. Tampereen Ilves on jäädyttänyt Oksasen pelinumeron #14. Suomen Jääkiekkoleijonaksi Oksanen aateloitiin vuonna 1987 ja Kansainvälisen jääkiekkoliiton kunniagalleriaan hänet valittiin vuonna 1999. Jääkiekon SM-liiga on palkinnut vuodesta 1994 lähtien runkosarjan parhaan pelaajan Oksasen mukaan nimetyllä palkinnolla.

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • Muotihuumeita, matematiikan vaikeutta ja Tallinnan yöelämän saatananpalvojia – Nuorten uutisissa kaikki aiheet olivat "in"

  Nuorten uutisia esitettiin televisiossa vuosina 1993–1997

  Vuosina 1993–1997 televisiossa esitetty nuorten uutis- ja ajankohtaisohjelma N.Y.T. NYT – Nuorten uutiset toi tv-vastaanottimiin nuorten ilmiöitä laidasta laitaan sekä käsitteli niitä omalla suorasukaisella tyylillään. Ohjelman ankkureina toimivat toimittajat Heli Koskela ja Jani Juntunen.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto