Hyppää pääsisältöön

Mailataituri Lasse Oksanen oli kiekkomies parhaasta päästä

Henkilökuvassa vuodelta 1981 seurataan Lasse ”Oka” Oksasen otteita tämän pelaajauran toiseksi viimeisellä kaudella. Suomessa aina vain Tampereen Ilvestä edustanut Oksanen oli tuolloin 38-vuotias, joukkueensa kapteeni ja jääkiekon SM-liigan vanhin pelaaja.

Dokumentin alussa näemme Oksasen siellä, mistä hänen liigauransa alkoi: Tampereen Koulukadun tekojääradalla, joka oli 1960-luvulla Ilveksen kotikenttä. Oksasella oli tapana valmistautua liigaotteluihin omalla päiväjäällä entisen tutkaparinsa Reijo ”Mintsu” Hakasen kanssa.

Mulle korvasi nämä pelikaverit veljet ja siskot, koska olin ainoa lapsi perheessä.― Lasse Oksanen

Yhdessä Hakasen ja Jorma Peltosen kanssa Oksanen muodosti Ilveksen pitkäaikaisen ykköskentän 1960-luvulla, joka oli parhaimmillaan täysin pysäyttämätön. Oksanen muistelee haastattelussa, että pohja kolmikon yhteispelille luotiin juuri vapaa-ajalla.

Jääkiekkoilija Lasse Oksanen Suomen maajoukkueen paidassa.
Oksanen oli pitkään eniten maaotteluita pelannut ja vielä vuonna 2015 ainoa yli sata maalia maajoukkueessa viimeistellyt suomalaiskiekkoilija. Jääkiekkoilija Lasse Oksanen Suomen maajoukkueen paidassa. Kuva: Yle kuvanauha, kuvattu sanomalehteä lasse oksanen

Ilves oli 1960-luvun alussa pelitavaltaan täysin poikkeava muista suomenmestaruussarjan joukkueista. Seppo Helteen valmentamana petopaidat siirtyivät ensimmäisten joukossa käyttämään otteluissa kolmea kentällistä. Joukkue oli myös aikakaudelle epätyypillisen nuori ja Oksanenkin peliuransa alussa vasta 17-vuotias.

Oksasen vahvuuksina pidettiin hänen huippuunsa jalostettua, mutta omaperäistä mailatekniikkaa sekä oivaltavaa pelinlukutaitoa. Mailankäsittely oli hioutunut varsin epätodelliselta kuulostavalla tavalla: Oksanen alkoi käyttää jääkiekkohanskoja otteluissa vasta A-juniori-ikäisenä. Tätä ennen hän kiekkoili tavallisilla nahkahanskoilla, koska niillä sai mailaan paremman tuntuman.

Ilveksen riveissä SM-liigauransa pelannut Oksanen voitti Suomen mestaruuden urallaan kolmesti (1962, 1966 ja 1972). Yhteensä SM-mitaleita miehen palkintokaappiin kertyi 12 kappaletta.

Lasse Oksanen toimi 1981 Tampereen Ilveksen kapteenina.
Italian liigassa pelaajavalmentajana toiminut Oksanen oli joukkueensa vanhimpana pelaajana luonnollinen valinta Ilveksen kapteeniksi 1981. Lasse Oksanen toimi 1981 Tampereen Ilveksen kapteenina. Kuva: Yle kuvanauha lasse oksanen

Oksanen kävi 1970-luvun alussa myös NHL-leireillä, mutta peliuraa ei lopulta Pohjois-Amerikassa urautunut. Suomen Jääkiekkomuseon mukaan iso este NHL-uran edessä oli, että Oksanen ansaitsi 1970-luvulla omalla huoltoasemabisneksellään Tampereella enemmän, kuin mitä NHL-pelaajille tuolloin maksettiin.

Vuosina 1975–77 Oksanen edusti HC Val Gardenaa Italian liigassa, jossa hän myös voitti liigamestaruuden 1976. Oksanen toimi joukkueessa pelaamisen lisäksi tuolloin myös valmennustehtävissä. Toisen vierailunsa Italian liigaan Oksanen teki kaudella 1979–80, jolloin seurana oli HC Asiago.

Oksasen itsensä lisäksi dokumentissa ääneen pääsevät myös hänen vaimonsa Päivi Oksanen, tuolloinen valmentaja Raimo Määttänen sekä entinen valmentaja Aarne Honkavaara.

Kun tämä voittamisen halu häipyy, niin luultavasti sen jälkeen sitä sitten lopettaa pelaamisenkin. Mukavaa tämä vaan silti on, vaikka tulee tällaisia kouluttavia hetkiä, että turpiin tulee.― Lasse Oksanen

Vaikka Oksanen oli ollut itse mukana nuorten pelaajien esiinmarssissa suomen liigakiekossa, puhuu hän vuonna 1981 myös kokemuksen tärkeydestä joukkuepelissä. Dokumenttivuonna joukkueensa kapteeni ja koko SM-liigan vanhin pelaaja, myönsi myös edelleen jännittävänsä aina ennen otteluita, vaikka pelikokemusta oli jo yli kahden vuosikymmenen verran. Dokumentin päättää otteluseuranta Ilveksen ja Lahden Kiekkoreippaan väliltä, jonka lopputuloksen jälkipuinnissa juuri Oksasen kokemus osoittaa arvonsa.

Tampereen Ilves on kerännyt kotisivuilleen kuvagallerian Oksasen uran varrelta.

Lasse Oksanen päätti peliuransa vuonna 1982. Tampereen Ilves on jäädyttänyt Oksasen pelinumeron #14. Suomen Jääkiekkoleijonaksi Oksanen aateloitiin vuonna 1987 ja Kansainvälisen jääkiekkoliiton kunniagalleriaan hänet valittiin vuonna 1999. Jääkiekon SM-liiga on palkinnut vuodesta 1994 lähtien runkosarjan parhaan pelaajan Oksasen mukaan nimetyllä palkinnolla.

Kommentit
 • Lasse Lehtisen kolumni: Nuoriso heräsi vaatimaan muutoksia maailmanmenoon

  Lasse Lehtinen kirjoittaa 1960-luvusta.

  Suomessa 1960-luvun nuoriso eli murrosaikaa. Nuoria oli aiempaa enemmän ja he olivat yhteiskunnallisesti tiedostavia ja koulutetumpia kuin ennen. Nuorisokulttuuri oli saapunut Suomeen. Kirjailija Lasse Lehtinen kirjoittaa kolumnissaan muun muassa sukupolvesta, joka halusi muuttaa maata ja maailmaa sekä vaikuttaa asenteisiin.

 • Kunnes kuolema heidät erottaa – Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa

  Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa.

  Kotikadun kausi 13 alkaa surullisissa tunnelmissa. Mäkimaiden perheessä läsnä on kuolema, hiipuva rakkaus ja rahaongelmat. Luotoloilla noustaan jaloilleen, iloitaan elämän ihmeistä ja rakennetaan tulevaisuutta. Kauden 13 lisäksi Areenassa on katsottavissa myös kaudet 1, 2 ja 12.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto

 • Lasse Lehtisen kolumni: Nuoriso heräsi vaatimaan muutoksia maailmanmenoon

  Lasse Lehtinen kirjoittaa 1960-luvusta.

  Suomessa 1960-luvun nuoriso eli murrosaikaa. Nuoria oli aiempaa enemmän ja he olivat yhteiskunnallisesti tiedostavia ja koulutetumpia kuin ennen. Nuorisokulttuuri oli saapunut Suomeen. Kirjailija Lasse Lehtinen kirjoittaa kolumnissaan muun muassa sukupolvesta, joka halusi muuttaa maata ja maailmaa sekä vaikuttaa asenteisiin.

 • Kunnes kuolema heidät erottaa – Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa

  Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa.

  Kotikadun kausi 13 alkaa surullisissa tunnelmissa. Mäkimaiden perheessä läsnä on kuolema, hiipuva rakkaus ja rahaongelmat. Luotoloilla noustaan jaloilleen, iloitaan elämän ihmeistä ja rakennetaan tulevaisuutta. Kauden 13 lisäksi Areenassa on katsottavissa myös kaudet 1, 2 ja 12.

 • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

  Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

  Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

 • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

  Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

  Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.

 • Lasse Lehtisen kolumni: Varttituntini kommunistina

  Lasse Lehtinen kirjoittaa Kekkosen ajan alkuvuosista.

  Kirjailija Lasse Lehtisen lapsuus- ja nuoruusvuosien suuria merkkipaaluja ovat olleet yleislakko ja Urho Kekkosen valinta tasavallan presidentiksi vuonna 1956. Lehtisen ensimmäinen poliittinen herääminen tapahtui juuri yleislakon aikaan, mutta myös Urho Kekkosen valinta presidentiksi osaltaan ravisteli nuorukaisen yhteiskunnallisia vaistoja esiin.

 • Elävä arkisto tammikuussa

  Tammikuisia aiheita Elävän arkiston tarjonnassa.

  Juhlat on juhlittu ja lahjakirjat luettu, härkäviikot edessä. Päivä sentään alkaa pidetä. Kun kinkkua on sulateltu raikkaassa talvisäässä, on hyvästi aikaa syventyä Elävän arkiston runsaaseen tarjontaan, josta tammikuussakin löytyy paljon tietoa ja viihdykettä. Draamaa Tammikuu tarjoaa tuhdin paketin toivottua klassikkodraamaa, kun 14.1.