Hyppää pääsisältöön

Martinun sointuisa huumori toimii alttoviululla

Bohuslav Martinulla oli lahja kirjoittaa sointuisaa, huumorintajuista musiikkia, joka kuitenkin yllättää kuulijan noin joka toisessa tahdissa. Suosikkialttoviulistillani Maxim Rysanovilla puolestaan on lahja soittaa alttoviulua kantavalla, fokusoidulla äänellä, joka ei ole nasaali tai römeä. Nämä lahjat yhdistyvät BIS-yhtiön uudella levyllä, joka on riemastuttava katsaus Martinun alttoviulupainotteiseen kamarimusiikkiin.

Martinu / Rysanov
Martinu / Rysanov uudet levyt

Martinu soitti itse viulua ja selvästi nautti alttoviulun soinnista. Hänen alttoviulusonaattinsa ja -konserttonsa kuuluvat altistien perusohjelmistoon, ja kehystävät myös Rysanovin levyä. Konserttoon Rysanov ja BBC:n sinfoniaorkesteri annostelevat barokkimaista ilottelua ja rouheaa pullistelua juuri sopivassa suhteessa. Yhtä laadukas, joskin kaikuisasti äänitetty, on tummasävyisen sonaatin esitys pianisti Katya Apekishevan kanssa.

Levyn ydin löytyy kuitenkin Martinun kahdesta duosta viululle ja alttoviululle. Ne sisältävät hyvin omaleimaisia tekstuureja, jotka Rysanovin ja Alexander Sitkovetskyn käsissä osoittautuvat äärimmäisen tehokkaiksi. Duo soittaa säkenöivän puhtaasti ja sointuvasti - juuri tällaista on moderni venäläinen viulismi parhaimmillaan. Pikkukappaleiden vapaa, tiivis muoto tuntuu myös olevan Martinulle luonteva. Ei ihme että duot ovat hänen suosituinta musiikkiaan soittoteknisistä haasteista huolimatta.

Bohuslav Martinu: Rapsodia-konsertto; Kolme madrigaalia; Duo nro 2; Sonaatti alttoviululle ja pianolle. - Maxim Rysanov, alttoviulu, sekä Alexander Sitkovetsky, viulu, Katya Apekisheva, piano, ja BBC:n SO/Jirí Belohlávek. (BIS-2030)

Kuuntele Uudet levyt 10.4.2015, toimittajana Kare Eskola.