Hyppää pääsisältöön

Microsoft palkkaa Yhdysvalloissa autisteja – maailmassa arviolta 80% diagnoosin saaneista työttöminä

Yhtiö tekee yhteistyö Specialisterne-järjestön kanssa, jonka tavoitteena on työllistää autisteja. Autismi- ja Aspergerliitosta ei muisteta, että vastaavanlaisia kampanjoita olisi nähty Suomessa.

Microsoft palkkaa monipuolista työvoimaa.

Microsoft palkkaa täyspäiväisiä autistisia työntekijöitä pääkonttoriinsa Washingtonin osavaltiossa.

Yhtiön operatiivinen varajohtaja Mary Ellen Smithin mukaan yhtiö on sitoutunut jo pitkän aikaa mahdollistamaan työnteon kehitysvammaisille.

- Microsoft on yhtiönä vahvempi, kun käytämme monipuolista työvoimaa, joka edustaa laajaa asiakaskuntaamme. Autistiset ihmiset tuovat meille tarvittavia vahvuuksia, Smith kirjoittaa yhtiön blogissa.

Smithin mukaan autistit saattavat olla erityisen lahjakkaita esimerkiksi matematiikassa ja yksityiskohtien hahmottamisessa. Yhtiö ei kerro, montako henkilöä Specialisternen kautta palkataan.

Suomessa lahjakkuutta menee hukkaan

YK:n arvion mukaan 80% autistisista aikuisista on työttöminä. Suomesta ei ole kerätty vastaavanlaista tilastotietoa, mutta Katariina Mäkelä Autismi- ja Aspergerliitosta arvioi lukujen olevan jokseenkin samoja myös täällä. Mäkelä korostaa autististen henkilöiden eritysosaamista työntekijöinä.

- Jokainen autisti on yksilö, mutta he voivat olla hyvin tarkkoja. Esimerkiksi ohjelmointi voi olla autistille sopivaa työtä, Mäkelä sanoo YleX:lle.

Toisaalta epätasainen osaaminen hankaloittaa työnsaantia. Mäkelän mukaan autisti voi olla yhdessä asiassa hyvinkin lahjakas, mutta yksinkertainen arjenhallinta, kuten syöminen tai henkilökohtainen hygienia, voivat vaatia apua.

Mäkelä ei muista, että kansainväliset yhtiöt olisivat järjestäneet Microsoftin kaltaisia kampanjoita Suomessa.

- Tässä menee lahjakkuutta hukkaan. Autisti voisi elättää omalla työllään itsensä, jos saisi omaan osaamiseen sopivaa työtä.

Lue myös:

Pertti Kurikan Nimipäivät: Tämän epäkohdan korjaisimme vammaisten elämässä

 • Kommentti: Lady Gaga ei ole vain idoli, vaan välitän hänestä kuin ystävästä

  Superfanin kommentti suhteestaan Lady Gagaan.

  Lady Gaga ei ole vain idoli, vaan välitän hänestä kuin ystävästä Lady Gagan fanittaminen on muuttunut vuosien mittaan ystävyyden kaltaiseksi välittämiseksi, mikä korostuu koronakriisin aikana, kirjoittaa musiikkitoimittaja ja Gagan superfani Markus Hilden. Meidän Little Monstereiden kevään mittainen odotus palkittiin perjantaina 22.

 • Vesta uskoo, että korona on se kriisi, joka muuttaa kaiken

  Vesta haaveili nuorena terapeutin ammatista.

  Vesta uskoo, että korona on se kriisi, joka muuttaa kaiken Vesta haaveili nuorena terapeutin ammatista. Nyt kuulijat avautuvat hänelle haavoistaan. Vesta julkaisi uuden kappaleen Valonsäteet perjantaina 15. toukokuuta. Kakkoslevy Uskon tulevaan ilmestyy syksyllä.

 • YleX:n vuoden 2020 kesäkumibiisin esittää Tuure Boelius!

  Hengitä-biisin ovat tehneet Jurek ja Henna Sarriola.

  YleX:n vuoden 2020 kesäkumibiisin esittää Tuure Boelius. Hengitä-biisin ovat tehneet Jurek ja Henna Sarriola. Boeliukselle tärkeää on, että kesäkumibiisin esittää julkisesti seksuaalivähemmistöön kuuluva artisti. Kesäkumeja on perinteisesti jaettu festareilla ja nuorten tapahtumissa, mutta koronaviruksen vuoksi niiden jakelu keskitetään nyt syksyn jälkeiseen aikaan. Kondomeja annetaan järjestöjen toimesta myös kouluterveydenhuoltoon, lastensuojeluun ja nuorisotyöhön.