Hyppää pääsisältöön

Millaiset ovat vihreiden todelliset vaikutusmahdollisuudet, Ville Niinistö?

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö vieraili YleX:n foorumilla Kysy Mitä Vaan -vieraana tiistaina 7. huhtikuutakuuta. YleX:n Foorumille kirjautuneet saivat kysyä Niinistöltä puolen tunnin ajan ihan mitä vaan.

Ville Niinistö kertoi YleX:n KMV:ssä muun muassa kantansa talouspolitiikasta. // Kuva: YleX / Teemu Saarinen

@sara18: Miksi vihreät? Ovatko vihreät vasemmisto- vai oikeistopuolue talouspolitiikassa?

- Vihreät on puolue, joka yhdistää vahvan solidaarisuuden, pienet tuloerot ja ihmisten välisen tasa-arvon siihen, että kannustetaan yritteliäisyyteen ja omiin elämänvalintoihin. Perustulo on tästä hyvä esimerkki. Valtion on taattava kaikille tasa-arvoiset edellytykset hyvään koulutukseen, työhön ja elämään: siksi tarvitsemme vahvan koulutuksen, riittävän opintorahan ja maksuttomuuden. Siksi tarvitsemme kaikille kuuluvat terveyspalvelut. Mutta niiden päälle emme halua holhota ihmisiä vaan antaa kaikille vapaus olla omanlaisiaan, puolustaa arvoliberalismia ja tasa-arvoa.

- Ympäristövastuu tarkoittaa sitä, että emme voi myöskään varastaa hyvinvointiamme lapsiltamme. Ilmastonmuutoksen torjuminen ja luonnon monimuotoisuuden heikkenemisen pysäyttäminen ovat ihmiskunnan kohtalonkysymyksiä. Siksi talous on muutettava vihreäksi.

@Kansalainen: Mitkä ovat pienemmän puolueen (vihreiden) todelliset vaikutusmahdollisuudet? Teettekö muutakin, kuin lähdette ovet paukkuen hallituksesta, kun päätökset ovat idealisminne vastaisia?

- Saimme tässä hallituksessa paljon aikaan ja taistelimme joka päivä ihmisarvon ja ympäristön puolesta: ilmastolakia ja ympäristönsuojelulakia ei olisi tullut ilman vihreitä, torjuimme opintotuen romuttamisen ja monia säästöjä koulutuksesta, saimme parannettua sosiaaliturvaa 100 eurolla pienituloisimmille ja keikkatyöstä tuli kannattavampaa suojaosalla.

- Hallituksesta lähdimme, koska muut puolueet olivat valmiita rikkomaan hallitusohjelmassa annetun lupauksen laittaa panokset uusiutuvaan energiaan ja sieltä tuleviin työpaikkoihin. Venäläisen Rosatomin ydinvoiman rakentaminen ei ole mitenkään järkevää, kun vaihtoehtona on kotimaiset uusiutuvat. On parempi pitää sanansa ja osoittaa, että on rehellinen arvoilleen, kuin hyväksyä tällaista vesitystä. Siitä on ihmisiltä tullut hyvää palautetta – vihreitä äänestämällä voi ottaa kantaa myös siihen että energiakäänne tarvitaan vihdoin myös Suomessa!

@vodmar: Miten kaivostoiminnasta saadaan kestävää ja suomalaisia hyödyttävää?

- Kaivosvero, josta osa tuotosta menisi kunnalle, kunnille veto-oikeus jotta kaivoksia ei tulisi ympäristölle ja ihmisille haitallisiin paikkoihin, ja tiukempi intressivertailu, jossa muut elinkeinot huomioidaan paremmin. Kaivosten yritysvastuu kuntoon! Ympäristölait korjattiin jo, nyt niitä pitää myös noudattaa.

@idalina: Miten yrittäisit saada Vihreät lähemmäs maalaisia? Tuntuu, että suurin osa äänestäjistä tulee suureista kaupungeista.

- Vihreissä on tällä hetkellä hyvin aktiivinen maaseutu- ja erävihreiden yhdistys, joka kasvaa kovaa vauhtia. Vihreiden arvot osallisuudesta, yhteisöllisyydestä, uusista vaikuttamisen tavoista, perustulo ja yritteliäisyys, lähipalvelut ja hajautettu uusiutuva energia sekä luontoarvojen kunnioittaminen ovat tärkeitä monille maaseudun ihmisille. Siksi vihreitä kannattaa äänestää jos haluaa kestävää kehitystä. Näissä vaaleissa meillä on realistinen mahdollisuus saada uusi kansanedustaja neljästä uudesta vaalipiiristä – Häme, Keski-Suomi, Kaakkois-Suomi, Savo-Karjala. Mahdollisia läpimenijöitä asuu mm Kerimäellä ja Kalajoella. Se laajentaisi vihreiden kuvaa jo itsessään! Eri puolilta Suomea vaan mukaan vihreisiin ja muuttamaan maailmaa, lähellä ja kaukana! (PS. Emme halua rajoittaa maaseudulla asumista tai kieltää yksityisautoilua – ihmiset saisivat päästä syyllistymisen yli – me haluamme tehdä ympäristöystävällisistä valinnoista helpompia)

@Lauri YleX: Mistä kutiat?

- Kutian helposti. =)

Lue lisää kysymyksiä ja vastauksia täältä

YleX:n KMV:ssä ovat aiemmin olleet vieraana muun muassa: Carl Haglund, Paavo Arhinmäki, Timo Soini, Justimus, Li Andersson, Sini Sabotage, Susanna Koski, Mikael Gabriel, Uniikki, Veronica Verho, Marinella Ruusunen, Isac Elliot, Benjamin Peltonen, Robin, Emilia Leppänen, Nopsajalka ja Aste.

Lue myös: YleX:ään tulossa politiikan superviikot – myös sinä voit tentata päättäjiä ennen vaaleja