Hyppää pääsisältöön

Opiskelu kannattaa: Vastavalmistuneet korkeakouluopiskelijat työllistyvät aiempaa paremmin

Tilastojen mukaan vastavalmistuneilla korkeakouluopiskelijoilla on paremmat työllistymismahdollisuudet kuin niillä, joilla on jo työuraa takana. Suomessa on kuitenkin työttömänä lähes 50 000 akateemisesti koulutettua.

Parhaiten korkeakouluopiskelijoista työllistyvät ne, jotka valmistuvat suoraan ammattiin. // Kuva: Yle

Valo työttömyystunnelin päässä paistaa tällä hetkellä erityisesti vastavalmistuneille ja korkeakoulutetuille, kirjoittaa Yle Uutiset. Turun yliopiston tutkija Juha Sainio sanoo, että vastavalmistuneiden työllisyystilanne on parempi kuin pitkään aikaan. Työttömänä on vajaa 5 000 alle vuosi sitten valmistunutta.

- Vastavalmistuneiden korkeasti koulutettujen tilanne on parantunut verrattuna viime vuoden helmikuuhun, Sainio kertoo.

Tähän mennessä korkeakoulusta äskettäin valmistuneet ovat työllistyneet huonommin kuin jo työuralla olleet, mutta nyt asia on kääntynyt toisin päin.

- Tulevaisuus näyttää, onko tämä tilapäinen ilmiö, vai kenties uuden nousun ensi merkkejä.

Opiskele suoraan ammattiin

Viime vuosina on uutisoitu taajaan siitä, että akateemisesti koulutettujen työttömyys on kasvanut. Tällä hetkellä työttömänä on ennätysmäärä eli noin 46 000 korkeakouluista valmistunutta. Turun yliopiston tutkijan Juha Sainion muistuttaa, että hyvä koulutus takaa joka tapauksessa paremmat mahdollisuudet työmarkkinoilla.

- Aika vähän on tullut sitä esiin, että edelleen koulutus kannattaa. Mitä korkeampi koulutus, sitä pienempi työttömyysaste, Sainio kertoo.

Korkeakoulutettujen työttömyyden kasvu on kohdistunut aloille, joista ei valmistuta suoraan mihinkään ammattiin. Eniten työttömiä on taideaineiden, humanististen ja luonnontieteiden opiskelijoista. Parhaiten korkeakouluopiskelijoista työllistyvät ne, jotka valmistuvat suoraan ammattiin.

- Esimerkiksi lääkärit, psykologit, sosiaalityöntekijät, logopedit ovat työllistyneet erittäin hyvin, Sainio sanoo.

Lue aiheesta lisää Yle Uutisten sivuilta.