Hyppää pääsisältöön

Pertti Kurikan nimipäivien h-hetki lähestyy - tutustu Ylen laajaan euroviisuohjelmistoon / Dagen D närmar sig för Pertti Kurikan Nimipäivät - här är Yles breda Eurovisionsutbud

Pertti Kurikan nimipäivät edustaa Suomen Eurovision laulukilpailuissa Wienissä toukokuussa
Pertti Kurikan nimipäivät edustaa Suomen Eurovision laulukilpailuissa Wienissä toukokuussa Kuva: Tiia Santavirta pertti kurikan nimipäivät

Uuden Musiikin Kilpailun 2015 voittaja ja Suomen euroviisuedustaja Pertti Kurikan Nimipäivät esiintyy yli satamiljoonaiselle tv-yleisölle Itävallan Wienissä, jossa Eurovision Song Contest tänä vuonna järjestetään.
Ensimmäistä kertaa Suomen euroviisuhistoriassa kilpailuihin osallistutaan punkilla. Nelikon edustuskappale "Aina mun pitää" on ennätysmäisen lyhyt, alle kaksiminuuttinen. PKN on jo nyt kerännyt kansainvälistä huomiota, mutta nähtäväksi jää, miten yhtyeen lopulta käy kovatasoisissa viisumittelöissä. Jännitysnäytelmä alkaa jo 19.5. järjestettävästä ensimmäisestä semifinaalista, jossa selviää aukeaako pojille ja Suomelle finaalipaikka.

Ylen kanavilla euroviisutunnelmaan pääsee laajasti ja monesta näkökulmasta mukaan. Viisuohjelmisto starttaa 11.4.

11.4. TV2
Euroviisut 60 vuotta

Euroviisujen syntymäpäiviä juhlittiin railakkaasti 31.3. Lontoon kuuluisassa Hammersmithin Apollossa, jonne saapui suuri joukko menneiden vuosien viisukilpailijoita esittämään muistorikkaita sävelmiään. Mukana olivat mm.:
- Conchita Wurst (Itävalta, viisuvoittaja 2014)
- Herreys (Ruotsi, 1984)
- Lordi (Suomi, 2006)
- Nicole (Saksa,1982)
- Johnny Logan (Irlanti, 1980/1987)

Britti Graham Nortonin ja ruotsalaisen Petra Meden juontamassa gaalassa nähtiin myös muita tunnettuja Euroviisukasvoja ja yllätysvieraita.
Ensimmäiset Eurovision laulukilpailut eli Euroviisut pidettiin Sveitsin Luganossa vuonna 1956. Toukokuussa 2015 Wieniin kokoonnutaan siis 60. kertaa valitsemaan maanosan parasta musiikkikappaletta. 40 kilpailevan maan joukossa kutsuvieraana on tällä kertaa myös Australia, missä viisut nauttivat erittäin suurta suosiota.
Tuotanto: BBC (Britannia, 2015)

26.4 Yle Fem
Euroviisaat sunnuntaisin
Euroviisaat tutustuttaa meidät jälleen eri maiden viisukappaleisiin ennakkoon. Ohjelman neljässä jaksossa Svenska Ylen viisuasiantuntijat kuuntelevat tämän vuoden kappaleet ja kommentoivat niitä. Eva Frantz ja Johan Lindroos pohtivat kappaleiden ja artistien vahvuuksia ja heikkouksia ja mahdollisuuksia menestyä. Juontajapari on myös kutsunut jokaiseen jaksoon kaksi vierasta.
26.4 Klaus Suhonen ja Frida Lindholm
3.5 Kjell Ekholm ja Kristian Krippe Westerling Satin Circus -yhtyeestä
10.5 Patric Sarin ja Annette Clarissa Lundell
17.5 Ami Aspelund ja Rage Rönnqvist
Suomenkielinen tekstitys

Euroviisaat 14.5 klo 14 – 17 Radio Vegassa
Euroviisaiden maratonlähetys. Johan Lindroos ja Eva Frantz kuuntelevat ja kommentoivat kappaleita.

15.5. TV2
Kovasikajuttu

Palkittu dokumenttielokuva Kovasikajuttu kertoo Suomen kovimmasta punk-yhtyeestä, Pertti Kurikan Nimipäivistä. Bändin kehitysvammaiset jäsenet Pertti Kurikka, Kari Aalto, Toni Välitalo ja Sami Helle esiintyvät isolla asenteella ja ylpeydellä.
Dokumentissa seurataan näiden ammattimuusikoiden tietä tuntemattomuudesta suuren yleisön suosioon jo paljon ennen UMK-voittoa. Pertti Kurikan Nimipäivien kappaleissa lauletaan yhteiskunnan epäkohdista, mutta myös arkisemmista asioista, kuten asuntola-asumisen kurjuudesta. Nyt on lupa tuijottaa, ihmetellä ja ihastua, ja kokea, kuinka Suomen kovin punk-bändi valloittaa maailmaa.
Ohjaus: Jukka Kärkkäinen, J-P Passi
Tuotanto: Mouka Filmi Oy 2012.
Uusinta

Yle Radio Suomen euroviisulähetykset

Yle Radio Suomen suorat ovat samaa lähetystä television kanssa eli viisuviikolla semifinaali- ja finaali-iltoina. Lisäksi kisapaikalla Wienissä on paikalla toimittaja tekemässä juttuja. Viisulauantaina 23.5. klo 15.05 - 17.00 kuullaan Viisuetkot, jossa soivat euroviisulaulut eri vuosikymmeniltä.

Elävän arkiston viisukokonaisuus
Elävä arkisto julkaisee tänä keväänä Euroviisujen Suomen karsinnat vuosilta 1973-2010 eli yhteensä noin 50 tuntia ohjelmaa. Skaala on laaja alkaen 1970-luvun alun mustavalkolähetyksistä aina 2000-luvun monsterimiehiin ja lamavuosien säästöviisuista suureellisiin kansanjuhliin.
yle.fi/elavaarkisto

16.5. TV2
Euroviisujen esikatselumaraton

TV2 lähettää jo perinteeksi muodostuneen Euroviisujen esikatseluohjelmansa lauantaina 16.5. klo 19.00 alkaen. Nelituntisen suoran maratonlähetyksen aikana nähdään ja kuullaan kaikki tänä vuonna Euroviisuihin osallistuvat kappaleet, joita ruotii ja pisteyttää nelihenkinen raati. Ohjelman juontajana toimii Aino Töllinen.

19.5. TV2
Euroviisut 2015, 1. semifinaali
Mukana Suomi ja Pertti Kurikan nimipäivät!

21.5. TV2
Euroviisut 2015, 2. semifinaali

23.5. TV2
Euroviisut 2015, finaali

21.45 Eurovision Song Contest 2015: Etkot
22.00 Eurovision Song Contest 2015
01.35 Eurovision Song Contest 2015: Jatkot

YleX:stä ja UMK2015 -esikatseluohjelmasta tuttu Aino Töllinen toimii Euroviisulähetysten kommentaattorina.

Eurovisionen
Lähetykset 19.5, 21.5 ja 23.5 juonnetaan ruotsiksi TV2:ssa, Areenassa ja Radio Vegassa.
Paikan päällä Wienissä ovat Eva Frantz ja Johan Lindroos.
svenska.yle.fi/eurovision
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dagen D närmar sig för Pertti Kurikan Nimipäivät – här är Yles breda Eurovisionsutbud

UMK-vinnaren och Finlands Eurovisionsbidrag Pertti Kurikan Nimipäivät uppträder inför en tv-publik på hundra miljoner under Eurovision Song Contest i Österrikes huvudstad Wien.

Finlands bidrag består för första gången av punkrock. PKN:s låt "Aina mun pitää" är rekordkort på under två minuter. Bandet har redan hunnit väcka uppmärksamhet internationellt, men hur de fyra killarna klarar sig i den stenhårda konkurrensen återstår att se.

Showen kör igång redan i och med första semifinalen 19.5, då det klarnar om PKN och Finland går vidare till final.
Yles kanaler bjuder på Eurovisionsstämningar i många program med start 11.4.

11.4 TV2
Eurovisionen 60 år

Eurovisionens 60-årsjubileum firades 31.3 på berömda Hammersmith Apollo i London. På konserten uppträder artister som tidigare deltagit i Eurovisionen. Vi kommer att få se bl.a.
- Conchita Wurst (Itävalta, viisuvoittaja 2014)
- Herreys (Ruotsi, 1984)
- Lordi (Suomi, 2006)
- Nicole (Saksa,1982)
- Johnny Logan (Irlanti, 1980/1987)
Programvärdar är britten Graham Norton och Sveriges Petra Mede. Dessutom utlovas överraksningsgäster och bekanta ansikten från Eurovisionssammahang.
Den första Eurovision Song Contest arrangerades i Lugano i Schweiz 1956. I maj 2015 i Wien samlas schlagerfolket för 60:e gången för att utse kontinentens bästa låt. 40 länder deltar, bland dem inbjudna Australien där Eurovisionen är mycket populär.
Produktion: BBC (Storbritannien, 2015)

Yle Fem söndagar kl. 20.00 med start 26.4
De Eurovisa

Svenska Yles Eurovisionsexperter lyssnar i fyra program igenom alla bidrag och ger sina kommentarer. Vad tycker Eva Frantz och Johan Lindroos om bidragens styrkor, svagheter och möjligheter i tävlingen?
Två gäster har Johan och Eva bjudit in till varje program. De är
26.4 Klaus Suhonen och Frida Lindholm
3.5 Kjell Ekholm och Kristian Krippe Westerling från Satin Circus
10.5 Patric Sarin och Annette Clarissa Lundell
17.5 Ami Aspelund och Tage Rönnqvist

14.5 Radio Vega
De Eurovisas maratonsändning kl. 14 - 17. Johan Lindroos och Eva Frantz lyssnar och kommenterar alla låtar.

15.5 TV2
Punksyndromet (Kovasikajuttu)

Den prisbelönta dokumentären berättar om Finlands tuffaste punkband, Pertti Kurikan Nimipäivät. Bandmedlemmarna Pertti Kurikka, Kari Aalto, Toni Välitalo och Sami Helle har alla någon form av funktionsnedsättning och massvis av attityd och stolthet. Dokumentären följer med proffsmusikerna och deras väg till framgång redan mycket före UMK-segern.
Pertti Kurikan Nimipäivät sjunger om samhällets orättvisor, men också om vardagen, som eländet på serviceboendet. Se hur Finlands tuffaste punkband erövrar världen.
Regi: Jukka Kärkkäinen, J-P Passi
Produktion: Mouka Filmi Oy 2012.
Repris

Yle Radio Suomis Eurovisionssändningar

Yle Radio Suomi sänder direkt från Wien tisdag, torsdag och lördag kvällar under den egentliga Eurovisionsveckan. Sändningarna är desamma som i TV2. Radio Suomi har dessutom en egen reporter på plats i Wien. Inslagen hör du i veckans olika sändningar. Eurovisionslördagen 23.5 kl. 15.05 - 17.00 bjuder programmet Viisuetkot på låtar från olika årtionden.

Levande arkivets schlagerhelhet
Levande arkivet publicerar i vår Finlands Eurovisionsuttagningar från 1973-2010, totalt kring 50 timmar. I helheten ingår allt från 1970-talets svartvita sändningar och 2000-talets monstermän till recessionsårens sparschlager och storslagen folkfest.
yle.fi/elavaarkisto

16.5 TV2
Förhandsmaraton inför Eurovisionen

TV2 värmer traditionsenligt upp med Eurovisionsmaraton lördagen 16.5. kl 19.10. I den fyra timmar långa sändningen ser du alla årets bidrag som analyseras och poängsätts av en fyrapersoners jury. Programmet leds av Aino Töllinen.

19.5 TV2
Eurovisionen 2015, 1. semifinalen
Finlands bidrag Pertti Kurikan Nimipäivät!

21.5 TV2
Eurovisionen 2015, 2. semifinalen

23.5 TV2
Eurovisionen 2015, finalen

Kommentatorn Aino Töllinen är bekant från YleX och uppvärmningen inför UMK2015.

19.5, 21.5 och 23.5 refereras på svenska i TV2 och på Arenan och sänds i Radio Vega.
På plats i Wien är Eva Frantz och Johan Lindroos.
svenska.yle.fi/eurovision

Lue myös - yle.fi:stä poimittua