Hyppää pääsisältöön

Pöllöt näkevät korvillaan

viirupöllö
Pöllöt ovat sopeutuneet hyvin yöelämään. Kuvassa viirupöllön poikasia. viirupöllö Kuva: Mari Pihlajaniemi / Yle viirupöllö

Suurin osa pöllöistä on hämärän eläjiä, ja siksi niitä näkee harvemmin kuin kuulee. Pöllöjen näkökykyä ylistetään vanhoissa kirjoissa liikaakin.

Pöllöt eivät näe sata kertaa tarkemmin kuin ihmiset. Eivät hämärässä, eivätkä valossa. Lehtopöllöllä lienee pöllöistä paras hämäränäkö. Sen silmä on kaksi ja puoli kertaa herkempi kuin ihmisen silmä.

Ylivertainen liikkumiskyky pimeässä metsässä johtunee tottumisesta hämärän olosuhteisiin. Kun koko elämänsä joutuu käyttämään aisteja tehokkaasti, ne myös pysyvät vireinä.

Ihminenkin näkee hämärässä yllättävän hyvin, jos vain malttaa puolisen tuntia odotella, että silmä sopeutuu pimenevään iltaan. Me kuitenkin sytytämme mieluummin valot, emmekä yritä selviytyä hämärässä.

Pöllöt näkevät hyvin myös päivällä. Tarkkuus on samaa luokkaa kuin päiväaktiivisilla linnuilla, esimerkiksi puluilla, mutta värejä lehtopöllö näkee huonommin.

Huuhkaja.
Pöllöt näkevät korvillaan. Huuhkaja. Kuva: Petri Jauhiainen huuhkaja,luonto

Isot korvat, iso pää

Pöllöjen kuulo on parempi kuin monilla muilla lintulajeilla. Erityisen hyvin pöllöt kuulevat korkeita ääniä, kuten pikkunisäkkäiden sirahduksia.

Pöllöillä on isot korvat, ja ne ovat ääntä heijastavien höyhenten suojassa. Voi kuvitella, että pöllöjen korvissa on paraboli, joka kerää ääniä. Aivan kuten silloin, kun ihminen laittaa käden korvalleen kuulotorveksi.

Pöllöjen korvat ovat eri tasossa, ja sen takia ne pystyvät paikantamaan lumen alla liikkuvan pikkunisäkkään tarkasti ja iskemään saaliiseen jopa lumihangen läpi. Tästä poikkeuksellisesta kyvystä tulee sanonta, että pöllöt näkevät korvillaan.

Kun on isot korvat ja isot silmät, on myös iso pää. Siinä on vastaus pöllöjen pään koon ihmettelyyn.

Äänetön lento

Pöllöjen kyky lentää äänettömästi on sopeuma yölliseen, hiljaiseen elämään. Pöllöjen siivet ovat suuret ja leveät suhteessa painoon, joten pöllöjen ei tarvitse turhaan kauhoa pysyäkseen ilmassa.

Pöllöjen sulat ja höyhenet ovat pinnaltaan ja reunoiltaan pehmeämpiä kuin muilla linnuilla. Näin ne vaimentavat ilmavirtauksen aiheuttamaa kohinaa.

Tämän lisäksi käsisulkien etureuna on sahalaitainen ja takareuna lähes hapsumainen. Nämä piirteet tekevät lentämisen lähes äänettömäksi.

Lisää pöllöistä:

Huuhkajasta apua astmaan ja alkoholismiin
Tiesitkö tämän pöllöistä?
Millä säällä pöllöretkelle?