Hyppää pääsisältöön

Viikon fraasirikos: Hanhen sulat

Eskimohanhi vedessä
Tämä eskimohanhi ei vettä pelkää, koska sen sulat hylkivät sitä. Eskimohanhi vedessä Kuva: Wikimedia Commons. Ross's Goose (Chen rossii) - Sylvan Heights Waterfowl Park, Scotland Neck, North Carolina vesilinnut

Kriittisiä äänenpainoja aina tarvitaan, vain rakentava arvostelu johtaa meitä kohti valmiimpaa maailmaa. Mutta kun joku on jotain rakentanut ja haluamme sitä arvioida terävällä otteella, meidän pitää olla tarkkana sanoistamme, jotta sanomamme erottuisi joutavasta lörpöttelystä.

Taloussanomien tammikuinen kirjoitus nimeltään Hulluus poikki pohti EU:n vaikutusta sähkönhintoihin seuraavasti:

(…) rokotus näyttää menevän läpi kuin vesi hanhen selästä.

Kuulijamme Hannu pohtii sanomusta seuraavasti: ”Jos vesi menisi läpi hanhen selästä, hanhi todennäköisesti uppoaisi”.

Aristoteleen kantapään vesilintufraasien ylikotka ei myöskään niele ilmausta sulkineen. Vesilintujen sulat hylkivät vettä, ja tästä tulee sanonta valua kuin hanhen selästä, jolla tarkoitetaan vaikkapa moitetta, joka ei tehoa.

Tuomitsemmekin kirjoittajan syylliseksi hanhen sulkien ominaisuuksien vääristelyyn ja rangaistuksena on yhdyskuntapalvelunomainen tutustumisjakso hanhien elämään lähimmällä hanhifarmilla ensi kesän ajan, kvaak kvaak!


Pasi Heikura
aristoteles@yle.fi

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri