Hyppää pääsisältöön

Viikon sitaatti: Pyssyy ja paranoo!

Iso härkä seisoo ja tuijottaa
Millaiseen pyssyyn tämä härkä mahtuisi? Iso härkä seisoo ja tuijottaa Kuva: Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported härkä

Vaalien alla poliittinen keskustelu kuumenee. Lämpöä kerääntyy myös poliittisten toimijoiden sanontasinkoihin, kun tunnelman tiivistyminen nostaa kierroksia. Lopputuloksena on mahdollisesti poliittisen asian eteneminen, mutta ainakin äkillinen pyrähdys kielen uusiutumisnopeudessa.

Ystävämme Mika löysi sanomalehti Keskisuomalaisesta sikäläisen ehdokkaan kirjoituksen, jossa tämä ruoti hallituksen toimia kovin sanoin. Sapiskaa sai muun muassa kuntauudistuksen toteutus tähän tapaan:

Hanketta on ajettu kuin härkää pyssyyn vailla järkeä.

Mika miettii: ”Lieneekö kirjoittajan härkäpäisyydestä kyse vai tuumiikohan hän että asia olisi vaikuttavampi kun käärmeen sijasta ajettaisiin piippuun kokonainen härkä huomattavasti käärmettä kookkaampana?”

Luulemme, että kyseessä on sekä että. Tämän lisäksi kirjoittaja on myös ennakkoluuloton kielen uudistaja, ja jo ajatus siitä, että hänet mahdollisesti valitaan eduskuntaan, saa täysistuntosalin pikakirjoittajien verenpaineen nousemaan jo nyt!


Pasi Heikura
aristoteles@yle.fi

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri