Hyppää pääsisältöön

14.1. Kino Suomi: Da Capo

Viulisti Arto Arsi lapsena (Jan Söderblom). Elokuvasta Da Capo.
Jan Söderblom esittää ihmelpsi Arto Arsia. Viulisti Arto Arsi lapsena (Jan Söderblom). Elokuvasta Da Capo. Kuva: Yle Kuvapalvelu da capo

Viulua soittavan ihmelapsen ankara koulutus ja kapina ovat aiheina Pirjo Honkasalon ja Pekka Lehdon suurelokuvassa, joka haki inspiraationsa viulisti Heimo Haiton omalaatuisesta elämästä.

Viulisti Heimo Haiton (1925-1999) syntymästä on kulunut 90 vuotta 22. toukokuuta. Haitto oli viulunsoiton ihmelapsi, joka annettiin ankaran viulupedagogin kasvatiksi. Hän ei saanut tavata vanhempiaan vuosikausiin.

Haitto konsertoi Helsingin kaupunginorkesterin solistina 13-vuotiaana, ja hänestä tehtiin elokuva Pikku pelimanni (1939), jossa hän esitti itse pääroolin. Vuonna 1940 kasvatti-isä vei hänet Yhdysvaltoihin, missä hän myöhemmin avioitui ja paneutui muusikkouden ohessa uhkapeleihin ja alkoholiin. Vuonna 1965 hän jätti siihenastisen elämäntapansa ja eli 10 vuotta kulkurina yöpyen milloin missäkin. Vuonna 1976 hän avioitui uudelleen, kirjoitti muistelmansa ja palasi Suomeen. Suomessa hän loi vielä uuden uran opettajana ja konserttiviulistina.

Honkasalo ja Lehto haastattelivat Da Capo -elokuvaansa varten Haittoa ja tämän puolisoa, ja alun perin Haiton oli määrä esiintyä elokuvan johdannossa. Elokuvassa tapahtumat on etäännytetty historiasta ja viulistin nimeksi muutettu Arto Arsi. Nuorta ihmelasta esittää 14-vuotias Jan Söderblom, sittemmin kapellimestarina tunnettu tähti. Hänen ankarana opettajanaan on ikimuistettava Tarmo Manni. Aikuista Arto Arsia esittää Turun kaupunginteatterin näyttelijä Raimo Karppinen, joka roolia varten opiskeli viulunsoittoa saadakseen instrumentin käsittelyn näyttämään luontevalta.

Keskeisissä naisrooleissa nähdään Eeva-Maija Haukinen Arton äitinä ja Rea Mauranen Artoa Yhdysvalloissa auttavana suomalaisnaisena. Amerikkalaista taidemesenaattia esittää 1940-luvulla uransa aloittanut veteraaninäyttelijä Jayne Meadows.

Elokuvan nimi, Da Capo, on musiikkitermi, joka tarkoittaa osion kertaamista alusta uudestaan.

Viulisti Arto Arsi (Raimo Karppinen). Elokuvassa Da Capo.
Raimo Karppinen aikuisena Arto Arsina. Viulisti Arto Arsi (Raimo Karppinen). Elokuvassa Da Capo. Kuva: Yle Kuvapalvelu raimo karppinen
  • Da Capo (1985) Näyttelijät: Jan Söderblom, Raimo Kauppinen, Tarmo Manni, Eeva-Maija Haukinen, Rea Mauranen, Jayne Meadows. Kuvaus Kari Sohlberg. Äänitys Paul Jyrälä. Ohjaus Pirjo Honkasalo ja Pekka Lehto. Tuotanto P-Kino Oy.
Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa