Hyppää pääsisältöön

16.4. Kino Suomi: Kolmas laukaus

Ismo Kallio ja Anita Sohlberg Yrjö Nortan elokuvassa Kolmas laukaus (1959).
Ismo Kallio ja Anita Sohlberg. Ismo Kallio ja Anita Sohlberg Yrjö Nortan elokuvassa Kolmas laukaus (1959). Kuva: Yle Kuvapalvelu yrjö norta

Komisario Susikoski joutuu lomamatkallaan selvittämään agronomin murhaa. Yrjö Nortan harvinainen rikoselokuva perustuu Mauri Sariolan romaaniin Rotat pois laivasta!

Mauri Sariolan (1924-1985) Susikoski-kirjat ovat järkälemäinen osa maamme dekkarihistoriaa: komisario Olavi Susikosken salskea ja harteikas hahmo seikkaili 33 romaanissa, lukuisissa lehtien jatkokertomuksissa, kuunnelmissa ja novelleissa.

Mirja Karisto Yrjö Nortan elokuvassa Kolmas laukaus (1959).
Mirja Karisto. Mirja Karisto Yrjö Nortan elokuvassa Kolmas laukaus (1959). Kuva: Yle Kuvapalvelu yrjö norta

Ensimmäinen Sariolan Susikoski-dekkari oli Laukausten hinta (1956), toisena ilmestyi Rotat pois laivasta! (1957), josta Yrjö Norta ohjasi elokuvan Kolmas laukaus vuonna 1959. Elokuvan katsojaluvut jäivät vaatimattomiksi, ja se on esitetty televisiossa vain kerran, vuonna 1970.

Veteraaniohjaaja Yrjö Norta ei ollut ohjannut mitään 11 vuoteen, kun hän päätti tarttua Sariolan Susikoski-romaaniin. Kolmas laukaus -elokuvan budjetti oli hyvin pieni, ja Norta vastasi elokuvan käsikirjoituksesta, ohjauksesta ja kuvauksesta, sekä lisäksi nimimerkkien turvin leikkauksesta, äänityksestä, lavastuksesta ja musiikin sovituksesta.

Rooleissa nähdään paljolti ensikertalaisia ja amatöörejä. Susikoskena on turkulaisnäyttelijä Ismo Kallio ensimmäisessä elokuvaroolissaan. Elokuvan hehkeää neiti Kulmalaa, joka Susikosken houkuttelee tapauksen äärelle, esittää Anita Sohlberg. Avaintodistaja rouva Sartimoa esittää kokeneempi elokuvanäyttelijä Mirja Karisto, josta tuli sittemmin Yleisradion animaatio-ohjaaja.

Elokuva ei saanut mairittelevaa vastaanottoa, eikä aika ole ollut sille armollinen. Rikoselokuviemme joukossa se on kuitenkin kiinnostava kuriositeetti, joka saa ensi viikolla jatkokseen toisen Susikoski-elokuvan, vuonna 1978 valmistuneen Tuntemattoman ystävän.

  • Kolmas laukaus (1959) Pääosissa Ismo Kallio, Antero Karres, Mirja Karisto, Anita Sohlberg. Ohjaus, käsikirjoitus, kuvaus ja leikkaus Yrjö Norta. Tuotanto Yrjö Norta ja Filmistudio Oy.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa