Hyppää pääsisältöön

23.4. Kino Suomi: Tuntematon ystävä

Anne Pohtamo ja Åke Lindman Susikoski-elokuvassa Tuntematon ystävä,
Anne Pohtamo ja Åke Lindman Susikoski-elokuvassa Tuntematon ystävä. Anne Pohtamo ja Åke Lindman Susikoski-elokuvassa Tuntematon ystävä, Kuva: Yle Kuvapalvelu tuntematon ystävä

Tuntematon ystävä oli 1970-luvun odotettu kotimainen Susikoski-jännäri, johon kiinnitettiin jopa maailmantähdet Kate O’Mara ja Bruno O’Ya. Kotimaiset suurnimet Anne Pohtamo ja Åke Lindman jäivät kansainvälisten tähtien jalkoihin markkinoinnissa.

Kirjailija Mauri Sariolan komisario Susikoski kuuluu Suomen tunnetuimpiin dekkarihahmoihin, ja Sariolan laajalla tuotannolla on vannoutunut kannattajakuntansa. Kuitenkin vain kaksi Susikoski-romaania on päätynyt elokuvaksi asti: Yrjö Nortan elokuva Kolmas laukaus (1959) pohjautuu teokseen ”Rotat pois laivasta” (1956) ja Lars G. Thelestamin Tuntemattoman ystävän (1978) pohjana on kirja ”Susikoski virittää ansan” (1970). Molemmat ovat pikkuisia harvinaisuuksia elokuvakentässämme.

Bruno O'Ya ja Nanny Westerlund elokuvassa Tuntematon ystävä.
Bruno O'Ya ja Nanny Westerlund. Bruno O'Ya ja Nanny Westerlund elokuvassa Tuntematon ystävä. Kuva: Yle Kuvapalvelu nanny westerlund

Suomenruotsalaisen Lars G. Thelestamin ainoa pitkä teatterielokuva oli pitkään poissa julkisuudesta, kunnes Kino Suomi esitti sen viime vuonna. Esitys herätti runsaasti uusintatoiveita, joten Susikoski saa päättää rikoselokuvien kevätsarjan.

Elokuvan Susikoskeksi kiinnitettiin Åke Lindman, jonka edellisestä suuresta kotimaisesta elokuvaroolista oli kulunut jo yli kymmenen vuotta. Susikosken tyttöystävää sai esittää Miss Universum Anne Pohtamo.

Leffaan miehitykseen kuului kuitenkin jopa Pohtamoa kovempia kohunimiä, sillä sen konnarooleihin kiinnitettiin ulkomaiset tähtinäyttelijät Kate O’Mara ja Bruno O’Ya. Murhayrityksen uhria esittävä 83-vuotias Nanny Westerlund palkittiin suorituksestaan Jussi-patsaalla.

Brittiläinen Kate O’Mara oli 1970-luvulla huippusuosittu, sillä hän esitti kohtalokasta Jane Maxwellia neljä vuotta pyörineessä draamasarjassa Testamentti (The Brothers). Suomessa Testamenttia näytettiin vuosina 1975-77, joten O’Mara oli iso julkkis Tuntemattoman ystävän aikoihin. Lehtihaastatteluissa hän kertoi viihtyvänsä hyvin Suomessa, mutta ihmettelevänsä suomalaisten filmikuvausten löysää työtahtia ja lähikuvien puutetta.

Kate O’Mara kuoli maaliskuussa 2014. 2000-luvulla hänet nähtiin mm. sarjoissa Todella upeeta, Bad Girls ja Tohtorit. Elokuvan toinen ulkomainen tähtinäyttelijä oli eestiläinen Bruno Oja, jonka taiteilijanimi kirjoitettiin julisteisiin ja tiedotteisiin O’Maraan hienosti sointuen heittomerkillä: O’Ya.

Bruno O’Ya oli esiintynyt Mosfilmin elokuvissa jo 1960-luvun alusta saakka, ja vuonna 1967 hän sai Neuvostoliiton valtiollisen näyttelijäpalkinnon elokuvasta Ei kukaan halunnut kuolla. 1960-luvun lopusta alkaen hän työskenteli enimmäkseen Puolassa, missä hän teki yli kolmekymmentä elokuvaroolia. O’Ya oli tunnettu tähti Itä-Euroopassa, ja vuonna 1977 julkaistiin suomeksikin hänen teoksensa ”Anteeksi oletteko näyttelijä?” Bruno Oja kuoli syöpään Tallinnassa vuonna 2002.

Elokuvan ennakkomarkkinointi ylitti runsaudellaan kaikki aiemmat tempaukset: tietoja tähtinäyttelijöiden romansseista, riidoista ja reissuista syötettiin lehdistölle tasaisesti, ulkomaiset tähtinäyttelijät kiersivät maata ja kävivät jopa levyttämässäkin. Singleharvinaisuudelle tallentui Rauno Lehtisen säveltämät laulut My Unknown Friend ja Strangers can Turn to Lovers. Elokuvassa laulu soi mustan loppuplanssin päällä. Mainoskuvia ja juttuja elokuvan kuvausten edistymisestä tihkui lehdistölle tasaiseen tahtiin, joten Tuntematon ystävä oli koko kansalle tuttu, kun ensi-ilta vihdoin koitti 20. tammikuuta 1978.

Lars G. Thelestam ohjasi 1970- ja 80-luvuilla joitakin tv-elokuvia ja -sarjoja Ruotsissa, mutta pisimmän uran hän on tehnyt teatteriohjaajana. 2000-luvulla hän on toiminut Tornionlaakson teatterin johtajana.

Kate O'Mara ja Jukka-Pekka Palo elokuvassa Tuntematon ystävä.
Kate O'Mara ja Jukka-Pekka Palo. Kate O'Mara ja Jukka-Pekka Palo elokuvassa Tuntematon ystävä. Kuva: Yle Kuvapalvelu jukka-pekka palo
  • Tuntematon ystävä (Suomi 1978) Näyttelijät Åke Lindman, Bruno O’Ya, Anne Pohtamo, Kate O’Mara, Nanny Westerlund, Jukka-Pekka Palo, Risto Mäkelä, Pekka Autiovuori. Musiikki Rauno Lehtinen. Käsikirjoitus Ismo Sajakorpi, Matti-Juhani Karila ja Lars G. Thelestam. Ohjaus Lars G. Thelestam. Tuotanto Filmi-Jatta Oy
Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa