Hyppää pääsisältöön

Korbilinnan jengin arkeen kuului oman lehden toimittamista ja nikkarointia

Kuudesta nuoresta pojasta koostuvan porukan aktiviteetit olivat kekseliäitä ja luovia. Lämminhenkisessä dokumentissa seurataan espoolaisen Korbilinnan jengin toimintaa, johon kuului muun muassa lehden toimittamista ja flipperin rakentelua.

Jengin toimittamissa Korbisanomissa on poikien kirjoittamia tarinoita ja runoja. Vuonna 1991 kuvatussa dokumentissa Korbilinnan jengin jäsenet Tuomas Raitio, Janne Kytö, Antti Kytö, Mikko Kytö, Risto Rahikainen sekä Lauri Rahikainen esittelevät omia teoksiaan, joiden aiheena ovat muun muassa dinosaurukset sekä hyvä onni. Korbisanomien artikkelit saattoivat kertoa esimerkiksi ”flengauksesta” tai lintuharrastamisesta. Tekstejä kirjoitettiin myös englanniksi.

Korbilinnan jengin omakustanteinen Korbisanomien kansilehti
Korbisanomien kansilehti Korbilinnan jengin omakustanteinen Korbisanomien kansilehti Kuva: Yle kuvanauha omakustanne lehti

Jengillä on oma sääntökirja, jonka sääntöjä rikkomalla joutuu maksamaan sakkoja. Dokumentissa Korbilinnassa järjestetään ”oikeudenkäynti”, jossa kahta jengiläistä syytetään pykälän 29 rikkomisesta. Pykälässä kielletään tavaran ja muun turmeleminen. Yllättävä käänne johtaakin siihen, että myös oikeudenkäynnin tuomari Janne tuomitaan valamiehistön päätöksellä markan sakkoon. Muille pykälän rikkomisesta annettu sakko on kaksi markkaa.

Korbilinnan jengi rahoitti toimintaansa erilaisin keinoin. Ystäville ja perheille järjestetyissä iltamissa tapahtuva huutokauppa oli yksi tapa. Korbilinnalaisten huutokaupassa 50 markalla myyty taulu herättää kaveruksissa aitoa riemua. Olihan se tuolloin paljon rahaa noin 10-vuotialle nuorille.

Poika esittelee omatekemää flipperiä
Lauri esittelee itse tehtyä flipperiä. Poika esittelee omatekemää flipperiä Kuva: Yle kuvanauha flipperi

Ennen mobiililaitteiden ja internetin vallankumousta lapsia innoittivat MacGyver –tyyliset tv-sarjat, joissa seikkailtiin ja nikkaroitiin. ”Idea omatekemästä flipperistä me saatiin ruotsinlaivalla, koska siellä pelaaminen maksoi niin paljon, niin meitä rupesi ärsyttämään, joten me päätettiin tehdä itse sitten oma flipperi”, kertoo Lauri. Jengin rakentama meriaiheinen flipperi Ghost Captain on hieno taidonnäyte kaverusten luovuudesta ja kädentaidosta.

Kommentit
  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto