Hyppää pääsisältöön

Veikko Huovisen Lampaansyöjät kääntyi elokuvakomediaksi Kinnusen ja Lastumäen lupsakkuudella

Heikki Kinnunen ja Leo Lastumäki elokuvassa Lampaansyöjät.
Heikki Kinnunen ja Leo Lastumäki elokuvassa Lampaansyöjät. Kuva: Yle Kuvapalvelu lampaansyöjät

Veikko Huovisen rakastettu veijaritarina oli valmistumisvuotensa katsotuin kotimanen elokuva. Heikki Kinnusen ja Leo Lastumäen metsästysreissun koirashuumori puree yhä.

Heikki Kinnunen ja Leo Lastumäki olivat 1970-luvun rakastetuimmat tv-koomikot. Heidän tiensä kohtasivat legendaarisessa sketsisarjassa Ilkamat (1970). Sitä seurasivat Ällitälli (1971), Merirosvoradio (1974-76), Ryydinkeksijät (1977), Valehtelijoiden klubi (1981-83), ÄWPK – Älywapaa Palokunta (1984-85), Veikko Huovisen lyhyet erikoiset (1986) sekä Heksa ja Leksa (1989-1991).

Lampaansyöjät (1972) vakiinnutti parivaljakon huumorin ja yhteistyön tyylin: verkkaista ja pohdiskelevaa, miehistä sanailua. Veikko Huovisen teksteistä löytyvät miestyypit sopivat kuin valettuina Lastumäen ja Kinnusen muottiin.

Lampaasyöjien tarina kertoo kahdesta kaveruksesta, jotka päättävät irrottautua yhteiskunnasta ja lähteä metsästämään – lampaita. Miehet ampuvat lampaan jos toisenkin, naukkailevat viinaa ja jutustelevat mukafilosofisia turinoita maan ja taivaan välisistä asioista.

"No mitä mieltä oot pimpusta?" kysäisee Sepe Valtterilta rosvopaistin kypsymistä odoteltaessa. Kysymystä seuraa huovismaisen filosofinen pohdiskelu pimpun rakastettavuudesta ja tenhovoimasta, johon ei pysty Wirkkala eikä Kaipiainen. Ei ole penis yhtä kaunis, vaikka siitä lähteekin tehotippa, kaverukset tuumaavat, ja päättelevät, että pimpun on Jumala vapaalla kädellä luonnostellut. "Viiva elää, viiva elää."

Lampaansyöjät ohjasi Veikko Huunonen, joka teki seuraavaksi seksiä, huumoria ja väkivaltaa yhdistävän rikoselokuvan Karvat (1974), joka sai peräti ikärajan K18. Hänen kolmas elokuvansa Piilopirtti (1978) yritti uusia Lampaansyöjien suosion käyttämällä tuttuja tv-kasvoja Leo Lastumäki, Erkki Liikanen, Petra Frey ja Ritva Valkama, mutta menestys jäi keskinkertaiseksi, ja elokuva Huunosen viimeiseksi näytelmäelokuvaksi.

  • Lampaansyöjät (1972) Pääosissa Leo Lastumäki ja Heikki Kinnunen. Käsikirjoitus Veikko Huovisen romaanin pohjalta Seppo Huunonen. Musiikki Seppo Paroni Paakkunainen. Ohjaus Seppo Huunonen.Tuotanto Filmi-Ässä Oy.
Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa