Hyppää pääsisältöön

Aamusydämellä: Työpaikkakiusatut

TV1 sunnuntaina 6.9.2015 klo 9.05 - 9.45

Työterveyslaitoksen tutkimusten mukaan yli 100 000 palkansaajaa kokee joka päivä olevansa kiusaamisen kohteena työpaikallaan. Outi Korhonen koki valtionhallinnossa työskennellessään mitätöintiä, nöyryyttämistä, tehtävänannon piilottelua ja tehtyjen töiden ja ammattitaidon vähättelyä. Ahti Helystä piinasivat laittomat määräaikaiset työsuhteet ja aktiivisuus ay-toiminnassa palkittiin potkuilla. Molemmat veivät kiusaamisensa oikeuteen ja saivat lopulta myönteiset päätökset.

Valkokauluskiusaamista

Outi Korhonen, 45, oli töissä valtionhallinnossa marraskuusta 2007 lähtien. Keväällä 2008 hän joutui jäämään työpaikkakiusaamisen vuoksi sairauslomalle ja alkuvuodesta 2009 hän irtisanoutui. Esimiehet käyttivät Outin mielestä mielivaltaa, jossa asema oli tärkeämpää kuin työ tai asiat, joita piti käsitellä. Valkokauluskiusaaminen oli hiljaista hivuttamista vailla huutamista. Nöyryyttäminen tehtiin enimmäkseen selän takana, mutta myös kasvotusten kokouksissa tai suljettujen ovien takana.

Epäoikeudenmukaisuus kävi Outille raskaaksi. Hänelle tuli fyysistä pahoinvointia, unettomuutta ja tunne, että seinät kaatuvat päälle. Työn tekemisen hankaloittaminen olisi voitu lopulta tulkita Outin kykenemättömyydeksi tehdä töitään. Outi yritti keskustella kohtelustaan kaikilla tasoilla esimiehestä hallintojohtoon, mutta kun kaikkien intressi oli vaieta, hän päätti viedä asiansa oikeuteen.

Näyttö vaikeaa

Outi on oikeustieteestä väitellyt tohtori ja lisäksi filosofian lisensiaatti. Hän tiesi, että näyttö oikeudessa on vaikeaa, kun ei ole fyysisiä todisteita. Niin Outin jutussa kävikin. Ainoastaan käräjäoikeus katsoi Outin kohtelun törkeäksi. Tilannetta edisti se, että kiusaajat olivat käräjäoikeudessa vielä ylimielisiä ja kertoivat, mitä olivat tehneet ja heidän asenteensa näkyi. Häviön jälkeen todistusten sävy muuttui ja törkeyden osoittaminen vaikeutui.

Outin oikeusprosessi kesti seitsemän vuotta. Käräjäoikeuden tuomio, tuttujen ja tuntemattomien kannustus sekä työtehtävät ulkomailla auttoivat Outia jaksamaan. Jo taloudellisestikin tappio olisi ollut kova pala, henkisestä kärsimyksestä puhumattakaan. Korkein oikeus linjasi Outin tapauksen avulla ennakkopäätöksen työpaikkakiusaamisesta ja päätös tuli äänin 3-2. Korvaukset eivät kärsimyksiä kattaneet, mutta Outille ja muille kiusatuille päätös oli suuri voitto.

Laittomat määräaikaisuudet

Ahti Helynen, 54, toimi vuosia ammattiopiston aikuiskouluttajana määräaikaisilla työsopimuksilla, vaikka hänelle oli monesti luvattu sekä suullisesti että kirjallisesti toistaiseksi voimassa oleva työsopimus. Ahti toi aikuisopettajien puheenjohtajana esiin myös monien opettajien kokemia esimiestyön ongelmia, joihin ei kuitenkaan puututtu.

Johto keksi, että Ahdin työsopimusta ei tarvitse uusia, koska hän on epäpätevä. Ahdin asioita käsiteltiin myös julkisesti, ilman hänen lupaansa ja ilman, että hän oli paikalla. Ahti vei kohtelunsa oikeuteen ja otti yhteyttä Opettajien ammattijärjestöön. Sieltä järjestyi ammatillinen oikeusturvavakuutus, jonka turvin palkattiin paikallinen lakimies ajamaan asiaa käräjäoikeudessa.

Raskas prosessi

Ahdin mielestä oikeudenkäynti sujui hyvin, mutta se oli silti raskas prosessi, joka kesti kaksi ja puoli vuotta. Sinä aikana Ahti opiskeli, kävi yritysvalmennuskurssin ja perusti oman yrityksen. Ahdille maksettiin lopulta irtisanomisajan palkka sekä korvauksia perusteettomasta irtisanomisesta. Rahaa enemmän Ahdille merkitsi se, että hän pystyi tuntemaan maailmassa vielä oikeudenmukaisuutta.

Kallista yhteiskunnalle

Outi on ihmetellyt oikeudenkäyntinsä jälkeen sitä, että todetusta työsyrjinnästä ei ilmeisesti ole tullut tekijöille mitään seuraamuksia. Valtiolle tulleista kuluista ei laiteta ketään vastuuseen. Saman Ahti on todennut työpaikkakiusaamistapauksia seuratessaan. Kiusatut lähtevät, mutta esimiehet saavat jatkaa työtehtävissään.

Uhriutuminen ei ole ollut Outille helppoa, vaikka monet ihmiset ovat saaneet itselleen voimia, kun Outi on tullut esille asiassaan. Ahti on saanut myös paljon myönteistä palautetta siitä, että vei kohtelunsa oikeuteen. Hyvä, että joku uskalsi, on moni todennut.

Ensiesitys TV1 sunnuntaina 12.4.2015

 • Keskustele tässä energiantuotannosta!

  Onko hajautettu energiantuotanto tulevaisuuden malli?

  Uusiutuvien energialähteiden käyttö on jo monasti taloudellisestikin järkevää. Uusiutuvan energian hajautettu tuotanto ei vaadi massiivisia ja kalliita energiansiirtojärjestelmiä. Voidaanko pienvoimalaitoksilla päästä eroon fossiilisista polttoaineista? Kuinka paljon Suomen energian tuotantoa kannattaisi hajauttaa? Näitä kysymyksiä pohditaan nyt Mikä maksaa -ohjelmassa.

 • Keskustele "vanhoistapiioista"

  Onko vanhojapiikoja vielä olemassa?

  Onko yksineläminen välttämättä ihmisen oma valinta? Ruotsalainen toimittaja ja kirjailija Malin Lindroth sanoo kirjassaan, että hänelle yritetään aina tarjota tätä selitystä, että "niin, nykyäänhän on ok valita yksinolo." Hänelle kyse ei ole ollut valinnasta, vaan hän on jäänyt vastoin tahtoaan yksin.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Elämä

 • Keskustele tässä energiantuotannosta!

  Onko hajautettu energiantuotanto tulevaisuuden malli?

  Uusiutuvien energialähteiden käyttö on jo monasti taloudellisestikin järkevää. Uusiutuvan energian hajautettu tuotanto ei vaadi massiivisia ja kalliita energiansiirtojärjestelmiä. Voidaanko pienvoimalaitoksilla päästä eroon fossiilisista polttoaineista? Kuinka paljon Suomen energian tuotantoa kannattaisi hajauttaa? Näitä kysymyksiä pohditaan nyt Mikä maksaa -ohjelmassa.

 • Nelli Ruotsalainen puhuu runoissaan suunsa puhtaaksi patriarkaatista

  Nelli Ruotsalaisen teos kisaa Tanssivasta karhusta.

  Nelli Ruotsalaisen esikoisteos on suorapuheinen kuvaus sukupuolirooleista ja niistä vapautumisesta. Omaelämäkerrallisissa runoissa henkilökohtaisesta kasvaa poliittista. Täällä en pyydä enää anteeksi on ehdolla tämänvuotisen Tanssiva karhu -runouspalkinnon saajaksi.

 • Keskustele "vanhoistapiioista"

  Onko vanhojapiikoja vielä olemassa?

  Onko yksineläminen välttämättä ihmisen oma valinta? Ruotsalainen toimittaja ja kirjailija Malin Lindroth sanoo kirjassaan, että hänelle yritetään aina tarjota tätä selitystä, että "niin, nykyäänhän on ok valita yksinolo." Hänelle kyse ei ole ollut valinnasta, vaan hän on jäänyt vastoin tahtoaan yksin.

 • Keskustele epäkohtien korjaamisesta

  Miksi ihmiskunta sopeutuu vääryyksiin?

  Maailma on täynnä suuria epäkohtia, jotka olisivat kuitenkin korjattavissa. Esimerkiksi ilmastonmuutos ja syvä eriarvoisuus. Miksi ihmiset eivät joukolla ala vaatia muutoksia, vaan liian helposti tyytyvät toteamaan, että maailma nyt vaan on epäreilu paikka? Mikä voisi olla sellainen maailmanlaajuinen liike, että se saisi todella aikaan muutoksia?

 • Kulttuurijohtaja, kansanmuusikko Sari Kaasinen: "Toimeliaan karjalaisäidin malli ohjaa minua."

  Kulttuurijohtajana olen myös äiti

  Vahvat karjalaisnaiset ja suvun äidit ovat vaikuttaneet Joensuun kulttuurijohtaja ja muusikko Sari Kaasisen elämään. Kolmelle tyttärelleen Kaasinen toivoo antaneensa hyvät elämän eväät. Kaikki kolme ovat jo lentäneet pesästä, mutta naisten välinen yhteys on vahva. Rääkkylän Rasinkylään pari vuotta sitten takaisin muuttanut Sari Kaasinen on aina innostunut uusista haasteista. Joensuun kulttuuri johtajana nykyään toimiva Kaasinen iloitsee kotikaupunkinsa kulttuurimyönteisyydestä.

 • Toivokaa runoja lapsuudesta ja lapsuuden loppumisesta

  Yle Radio 1:ssä kuunnellaan toiverunoja.

  Kun koulut loppuvat, valkolakit painetaan päähän ja Yle Radio 1:ssä kuunnellaan toiverunoja lapsuudesta ja lapsuuden loppumisesta. Millaisesta lapsuudesta sinun toiverunosi kertoo? Viekö se ikuisesti kestäviin kesiin ja huolettomaan leikkiin vai onko mukana myös tummempia sävyjä?

 • Keskustele tässä kasvuyrityksistä!

  Uskallatko sijoittaa kasvuyritykseen

  Moni on kiinnostunut sijoittamaan kasvuyrityksiin, mutta kokee ettei tiedä niistä riittävästi. Kenelle sijoittaminen kasvuyrityksiin sopii? Millaisia ovat riskit? Vieraina johtaja Markku Jussila Springvest Oy:stä ja toimitusjohtaja Pia Santavirta Pääomasijoittajat ry:stä.

 • Keskustele raitistumisesta

  Miten raitistua?

  Oletko itse raitistunut tai oletko seurannut läheisesi kamppailua alkoholismin kanssa? Mikä auttoi, mikä ei? Pitääkö alkoholistin pyrkiä täysraittiuteen vai riittääkö juomisen vähentäminen?

 • Kapellimestari Hannu Lintu rakastaa pitkiä lentoja

  Kapellimestari Hannu Lintu nauttii työstään myös ulkomailla.

  Radion sinfoniaorkesterin järjestyksessä kahdeksas ylikapellimestari Hannu Lintu tekee paljon töitä ulkomailla, viime aikoina erityisesti Tokiossa, Washingtonissa, Dallasissa ja Detroitissa sikäläisten sinfoniaorkesterien kanssa. Konserttimatkat ovat hänelle kuitenkin muutakin kuin työtä: ne merkitsevät omaa aikaa ja lepoa kotikaupungin Helsingin kiireisestä arjesta. Tie maailmanmenestykseen alkoi Raumalta.

 • Keskustele tässä eläkkeistä!

  Vieläkö eläkepommi tikittää?

  Väki vanhenee ja syntyvyys alenee vuosi vuodelta. Viime vuonna vauvoja syntyi ennätysmäisen vähän eli 47 577. Syntyvyys on laskenut koko tämän vuosikymmenen ajan. Nykyistä vähemmän vauvoja Suomeen syntyi viimeksi 1800-luvulla. Riittävätkö eläkejärjestelmämme rahkeet myös tulevaisuudessa? Kuinka paljon eläkeikämme vielä nousee?