Hyppää pääsisältöön

Kela-korvauksista jättipotti terveysfirmoille

Sosiaali- ja terveydenhuollon rahoitus menee remonttiin vaalien jälkeen. MOT paljastaa nyt, miten merkittäviä sosiaalimaksuina kerätyt Kela-korvaukset ovat yksityisille lääkärikeskuksille.

MOT kertoo myös, miten Suomen uudistamatta jätetty perusterveydenhuolto lihotti Luxemburgin kautta toiminutta sijoittajaa – suurelta osin Kelan rahoituksella.

Työterveydenhuolto on terveydenhuollon ohituskaista, muissa Pohjoismaissa kaikki käyvät samoilla lääkäreillä, professori Heikki Hiilamo kertoo.

Professori Pekka Rissasen mukaan Suomen perusterveydenhuolto tuottaa eriarvoisuutta. Terveyskeskuksissa on yhä vaikeampi päästä lääkäriin, kun taas työterveyshuollossa ei jonoja juuri ole.

Tilanne on saanut työnantajat laajentamaan työntekijöille tarjottavaa sairaanhoitoa.

Väestöryhmien välinen eriarvoisuus on kasvanut jo vuosia. Eriarvoisuuden purku on vaikeaa, koska työntajat rahoittavat osan menoista omasta pussistaan, eivätkä poliitikot halua tätä rahaa pois terveydenhuollosta.

Oman terveyskuksen lääkäripula sai Riihimäen ulkoistamaan työterveyshuoltonsa sijoitusyhtiö Bridgepointin omistamalle Terveystalolle. Palvelu parani, työntekijät olivat tyytyväisiä, mutta hinta alkoi nousta, kun kalliit lisätutkimukset nostivat kuntayhtymän loppulaskua.

Nyt Riihimäen, Hausjärven ja Lopen kuntayhtymä harkitsee työterveyshuollon palauttamista omalle kunnalle.

MOT: Työterveys tuplaa tuotot
Ohjelma on katsottavissa Yle Areenassa

MOT:n terveysbisnespaketti

Kommentit