Hyppää pääsisältöön

Mari Palo, ruispuuro ja kettukarkit

Puoli seitsemän, Ruokamuisto-otsikkokuva, Mari Palo
Puoli seitsemän, Ruokamuisto-otsikkokuva, Mari Palo ruokamuisto

-Lapsena olin usein hoidossa mummolassa ja mummo teki aina ruispuuroa, Mari sanoo. -Puuroa, päällä mansikkamössöä mummon hienon mansikkamaan marjoista ja jälkiruuaksi pihlajanmarja-eli kettukarkkeja. Niillä olen kasvanut.

Lohtajalla, Keski-Pohjanmaalla 1975 syntynyt Mari Palo piti puuroista jo lapsena. Karppaajaksi häntä ei saisi vieläkään.
-Ruispuuroa tulee pitkän haudutusajan takia tehtyä harvemmin, mutta kaurapuuroa syön säännöllisesti.

Terveelliset puurot ovat nykyään trendiruokaa. Mari oli edellä aikaansa.
-Kun teimme Vaasassa Iloista leskeä ja asuin kimppakämpässä ystäväni kanssa, perustimme puurobaarin, muistelee Mari. -Baarissamme oli eri makuvaihtoehtoja, pikapuurojakin syötiin, kun piti nopeasti lähteä treeneihin. Iltaisin saatoimme syödä vaikka jotain jälkiruokatyyppistä kinuskipuuroa.

Kyselen Marilta lapsuuden muita ruokamuistoja.
-Muruperunat, kuuluu ensimmäinen vastaus. -Muruperunat eli jauhelihakeitto. Meillä syötiin usein myös lohilaatikkoa, broileria ja kuppikastikeperunoita.

Kuppikastikeperunoita?

-Etkö tiiä, vaihtaa Mari huomaamattaan murteeseen. -Kuppiin laitetaan voisulaa ja sipulia ja sitten sekaan kastetaan keitettyä perunaa. Se oli ihanaa!

Mutta muistojen ykkönen on ruispuuro, nykyään mielellään kunnon luomujauhoista tehty.

RUISPUURO

1 l vettä
1-1,5 tl suolaa
3 dl ruisjauhoja

Kiehauta vesi. Lisää suola ja vatkaa ruisjauhot joukkoon.
Anna ruispuuron kypsyä miedolla lämmöllä, välillä sekoittaen, reilun tunnin ajan.

Voit nauttia puuron kevyesti murskattujen marjojen tai sokerin ja maitotilkan kanssa. Jälkiruuaksi marmeladikaramelleja.

Puoli seitsemän, Ruokamuisto-kuvituskuva, Mari Palo
Puoli seitsemän, Ruokamuisto-kuvituskuva, Mari Palo puuro
Kommentit

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän