Hyppää pääsisältöön

Minä asun -sarja esitteli suomalaislasten päiviä toisille lapsille

Yleisradion aluetoimitusten toteuttamat minidokumentit esittelivät Suomea lapsille lasten näkökulmasta ja eri paikkakunnilta. Ohjelmat ovat valmistuneet vuosina 1980 ja 1981.

Sarjan avausjaksossa (katsottavissa yllä) tapaamme viisivuotiaan Petterin. Hän asuu Kuopiossa ja viettää talvipäivänsä muun muassa 3-vuotiaan pikkusiskonsa kanssa pulkkamäessä. Petteri piipahtaa päivän aikana myös torilla nauttimassa lihapiirakan ja kaupungin jääradalla opetellaan luistelemaan.


Toisessa osassa kuvataan kuusivuotiaan Marikan arkipäivää Laihian Keskikylässä Pohjanmaalla. Marika on maalaistyttö ja varsin tomera sellainen. Hän käy jo tarhassa, Torstilassa, mutta vain kerran viikossa. Ulkoleikkien lisäksi nuoren neidin päivään kuuluu askartelua ja puuhastelua maatilan eläinten parissa. Ohjelma on katsottavissa alla.

Sarjan kolmannessa osassa siirrytään Vaasan satamakaupunkiin, jossa asuu Niklas. Kuusivuotias poika on arkisin päivähoidossa. Niklas on vastuullisessa tehtävässä toimiessaan koko lastentarhan orkesterin seremoniamestarina. Hoitopäivän jälkeen Niklas viettää aikaa vanhempiensa kanssa kaupoissa ja ulkoleikeissä. Ohjelma on katsottavissa alla.

Keuruun Pohjoisjärvellä asuu viisivuotias Jimi. Hän kysyy aina kaikilta ihan ensimmäiseksi tavatessaan: ”Kuinka kauan olet täällä?” Jimi asuu nimittäin lastenkodissa, jossa voi päiväsaikaan olla hieman yksinäistä. Vanhemmat lapset kun ovat päivisin koulussa. Jimi puuhastelee päivisin koiransa kanssa, ruokkii lastenkodin lemmikkilintuja ja maalaa tietysti sormiväreillä. Ohjelma on katsottavissa alla.

Kuopion ja Siilinjärven lähellä sijaitsevassa Jännevirran maalaiskylässä asuu Anu. Anu on kuusivuotias ja hänen pikkuveljensä on vielä ihan vauva. Päivisin Anu auttaa äitiään pikkuveljen hoidossa ja puuhastelee maatalon askareiden parissa. Tytöllä on myös tapana mennä isosiskoaan vastaan kun tämä pääsee koulusta. Nämä matkat Anu suorittaa potkulaudalla potkien. Ohjelma on katsottavissa alla.

Juuni-tyttö asuu isänsä kanssa Hankasalmella Keski-Suomessa. Ohjelmassa seuraamme Juunin kesäistä päivää, joka kuluu metsissä leikkien ja pianonsoittoa harjoitellen. Juunin isä on savenvalaja, joten on vain luonnollista, että Juuni myös auttaa häntä työssään. Ohjelma on katsottavissa alla.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto