Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Ota enemmän irti Twitteristä

Twitter-lintuja langalla
Twitter-lintuja langalla Kuva: Flickr/mkhmarketing linnut

Facebook on suomalaisten suosituin sosiaalisen median palvelu, mutta yhä useampi myös twiittaa. Twitterin käyttö liittyy Suomessa usein työhön, mutta palvelun kautta on myös helppoa seurata ja jakaa tietoa.

Oli käyttötarkoitus mikä tahansa, tässä muutamia vinkkejä siihen, miten saa enemmän irti Twitterin käytöstä.

Tule huomatuksi ja saa näkyvyyttä

Jotta Twitterissä saa sanomansa perille, pitää tulla huomatuksi. Tähän ei useinkaan riitä oman seuraajakunnan palveleminen, vaan perillemenon varmistamiseksi pitää hankkia retwiittauksia muilta käyttäjiltä.

Yleisesti arvioidaan, että eniten uudelleentwiittauksia saavat kirjoitukset, jotka ovat lyhyitä, sisältävät linkkejä tai lainauksia sekä hashtagin. Kuvalliset twiittaukset ovat vielä suositumpia. Tärkeää on myös mielenkiintoisten sanojen käyttäminen.

Kun hetki koittaa

Sanoman lisäksi pitää ottaa huomioon myös oikea ajankohta. Amerikkalaisarvioiden mukaan paras ajankohta viserrykseen on maanantaista torstaihin kello 13-15 välillä.

Huonoin Twitter-kirjoittelun hetki on amerikkalaisten mukaan perjantaina kello 15 jälkeen, mikä viitannee siihen, että suurella osalla ihmisistä on mielessä jo töistä kotiin lähteminen, eikä business-vetoinen Twitterin käyttö.

Video kertoo enemmän kuin 140 merkkiä

twitterin video
Twitterin omalla sovelluksellakin voi helposti kuvata ja editoida videota twitterin video twitterin video

Twitter-viestien rajattu 140 merkin pituus ei auta aina kertomaan kaikkea mitä haluaisi. Nykyisin Twitterin omalla sovelluksella voi onneksi myös kuvata, editoida ja jakaa videoita suoraan palveluun. Hyvää on myös se, että aiemmin kuvatun videon voi myös editoida julkaisukuntoon puhelimessa. Yhtiö pitää videoilmaisun kuitenkin varsin lyhyenä, videot voivat olla maksimissaan 30 sekunnin mittaisia.

Videoiden tekeminen tapahtuu seuraavasti: paina tallennuspainiketta, ja kuvaa yksi tai useampi otos. Editoiminen tapahtuu raahaamalla klipit paikalleen. Ylöspäin sormella heilauttamalla otos menee roskiin, ja sivusuunnassa siirtämällä voi vaihdella otosten järjestystä.

Julkaise videot omilla sivuillasi

Uutuutena Twitter antaa julkaista palvelussaan julkaistuja videoita myös muilla sivuilla, eli se toimii periaatteessa hosting-palveluna.

Jos Twitteriin lähetettyjä videoita haluaa koota vaikkapa omille kotisivuille tai blogiin, käy se näppärästi valitsemalla videon alta kolmella pisteellä merkityn lisäominaisuuspainikkeen ja sieltä "embed video". Tämän jälkeen kopioidaan tarjolle tuleva html-koodinpätkä ja liitetään se omalle sivulle.

Kerro tapahtumista suorassa lähetyksessä

meerkat
Meerkatissa voi seurata vaikka amerikkalaisen paikalliskanavan tekemistä kulissien takaa meerkat meerkat

Maailmalla Twitterin käyttäjille kuuminta hottia on nyt ilmainen iOS-sovellus nimeltään Meerkat. Sen avulla kenestä tahansa voi tulla oman elämänsä reportteri. Meerkat suoratoistaa videota kaikille Twitter-seuraajillesi.

Sovellus on hyvin yksinkertainen. Käyttäjän tarvitsee vain painaa "stream", ja videolinkki ilmestyy automaattisesti seuraajiesi aikajanalle. He voivat puolestaan retwiitata sitä eteenpäin omille seuraajilleen. Jos henkilöillä on Meerkat puhelimessaan, saavat he myös push-ilmoituksen tarjolla olevasta videosta, voivat katsoa ja kommentoida sitä sekä vaikkapa esittää striimaajalle kysymyksiä.

Meerkat on integroitu Twitteriin, ja kaikki pitää katsoa suorana, videot eivät siis tallennu minnekään. Näin ollaan jälleen ajassa kiinni - kuten netissä pitääkin.

Suorat videolähetykset saattavat olla se suunta, johon Twitterkin haluaa palveluaan viedä. Se osti alkuvuodesta samanlaisen sovelluksen kuin Meerkat nimeltään Periscope. Sen on jo arvioitu muuttavan Twitterin käyttöä tulevaisuudessa.

periscope
Periscopen kautta pystyi seuraamaan mm. Mahlerin sinfonian harjoituksia Helsingissä soittajan kännykän kautta periscope periscope

Ilmainen Periscope-sovellus julkaistiin iOS:lle maaliskuun lopulla ja Android-versio on tulossa. Meerkatin tapaan Periscopella voi helposti lähettää suoraa videolähetystä, mutta erona on se, että Periscopen avulla videoihin voi palata myös myöhemmin, ja parhaillaan käynnissä olevat lähetykset eri puolilla maailmaa näkyvät selvästi sovelluksessa.

Periscope ei ole ainakaan vielä täysin integroitu Twitteriin, vaikka lähetyksistä sen kautta kerrotaankin ja siihen palvelun tunnuksilla kirjaudutaan. Syvempi integraatio lienee tulossa.

On helppo kuvitella millaisia käyttötarkoituksia ja -mahdollisuuksia tällaiset sovellukset tarjoavat, kun lukee esimerkiksi tämän toimittajan Periscope-kokemuksistä, kun New Yorkissa räjähti asuinrakennuksessa.

Ryhmässä vara parempi

Twitterin perusajatuksena on sen perustamisesta lähtien ollut tarjota käyttäjilleen julkista keskustelua. Ainoa mahdollisuus keskustella jonkun kanssa luottamuksellisesti on ollut käyttää yksityisviestejä (direct message) kahden henkilön välillä. Ja tällöin kummankin on pitänyt seurata toisiaan.

Ryhmäviestittelyssä voi jutella suljetun porukan kesken Twitterissä tapahtuvasta

Yksi Twitterin uudistuksista on suora viestittely ryhmän kesken (group direct messaging). Monet nimittäin tykkäävät lukea twiittejä, mutta eivät välttämättä halua julkisesti kommentoida niitä. Ryhmäviestittelyssä voi jutella suljetun porukan kesken Twitterissä tapahtuvasta.

Siinä on myös ymmärretty yksi tärkeä asia: kaikkien keskusteluun osallistuvien ei tarvitse seurata toisiaan, kuten kahdenvälisissä suorissa viesteissä. Enimmillään mukana voi olla 20 henkeä.

Ryhmän kesken voi jakaa esimerkiksi mielenkiintoisia tviittejä, jotka eivät ole ryhmään kuuluvien lähettämiä. Viesteissä voi olla myös tekstiä, valokuvia, linkkejä ja emoji-kuvia. Varsinkin ammatillisessa tai harrastusmielessä samoista asioista innostuneiden ihmisten kesken suorat ryhmäviestit toimivat ajatustenvaihtoon hyvin.

Löydä etsimäsi tarkasti

Kun Twitteristä pitää löytää jotain, kannattaa käyttää sen tehokasta, laajempaa hakua. Tämä löytyy selainversiossa kirjoittamalla haluttu nimi tai termi hakuikkunaan oikeassa ylälaidassa, ja valitsemalla esiin tulevasta vasemman reunan valikosta advanced search.

Oikein käyttämällä Twitter on hyvä hakukone.

Tällöin voi määritellä useiden sanojen yhdistelmiä, täsmällisiä lauseita, poislukea sanoja sekä hakea tiettyjä hashtageja. Samalla voi etsiä vain tietynkielisistä tviiteistä, tiettyjen henkilöiden kirjoituksista, määrätyllä aikavälillä tehtyistä kirjoituksista ja jopa sijainnin perusteella.

Tällaisilla hakukriteereillä voi hakea erittäin tarkasti vaikka tietyn tapahtuman, kuten festivaalin, kansannousun tai vaikka onnettomuuden aikana lähetettyjä twiittejä useilta eri ihmisiltä. Oikein käyttämällä Twitter on varsin hyvä hakukone.

Hiljennä häiriötekijä

Välillä joku seurattavistasi saattaa innostua liikaa, ja viestejä alkaa tulla virtana. Tällöin on mahdollista hiljentää kyseinen ihminen niin, etteivät tämän kirjoitukset näy aikajanassasi, mutta toisaalta jatkat hänen seuraajanaan. Hiljentäminen ei estä muuta toimintaa, joten näet edelleen, jos hän mainitsee sinut vastaustwiiteissään. Puhumattakaan yksityisviesteistä, joista saattaa olla jossain vaiheessa hyötyä.

Hiljentäminen tapahtuu selainversiossa kolmella pisteellä merkityn lisäpainikkeen alta löytyvästä mute-vaihtoehdosta. Mobiilisovelluksissa sormea pidetään kyseisen henkilön kirjoittaman tviitin päällä ja valitaan esiin tulevasta valikosta hiljennä.

Millainen sisältö voisi kiinnostaa seuraajiani?

Toisiaan seuraavat Twitter-käyttäjät ovat usein kiinnostuneita samoista aihepiireistä ja asioista, ehkä jopa samasta ammattiryhmästä. Pääsyy koko Twitterin käyttöön voikin olla mielenkiintoisten juttujen bongaaminen ja jakaminen, ei niinkään keskusteleminen.

Yksi tapa kiinnostavan sisällön kartoittamiseen on käyttää betavaiheessa vielä olevaa, ilmaista Juice-sovellusta. Se analysoi Twitter-seuraajiesi kiinnostuksen kohteita ja tarjoaa sinulle sen pohjalta artikkkeleita, joista voisitte olla kiinnostuneita. Artikkelin voi myös jakaa helposti seuraajilleen.

Miten paljon juttujani klikataan?

twitter tilastot
Twitterissä on sisäänrakennettu tilastopalvelu twitter tilastot twitter tilastot

Vaikka ei olisikaan ammattimainen twiittaaja, on hauskaa katsoa miten paljon jokin oma kirjoitus on seuraajia kiinnostanut. Ammattilaisille on ammattilaisten välineet, mutta perustwiittaaja näkee riittävästi jo Twitterin omista työkaluista.

Valitse minkä oman twiittisi lukuja haluat tarkastella, ja valitse sen alta pylväskuvakkeella merkitty "view tweet activity". Avautuu pikkuikkuna, jossa lyhyesti sanotaan, kuinka moni on twiittisi nähnyt, mutta painamalla oikeasta alalaidasta view details avautuu laajempi analyysi-ikkuna graafeineen.

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

  Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

  Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.