Hyppää pääsisältöön

Rikos ja rangaistus – Dostojevskiä kaurismäkeläisittäin

Markku Toikka on Kaurismäen Rikoksen ja rangaistuksen Raskolnikov eli Rahikainen.
Markku Toikka on Kaurismäen Rikoksen ja rangaistuksen Raskolnikov eli Rahikainen. Kuva: Yle Kuvapalvelu rikos ja rangaistus

Nuori teurastaja tappaa ilman erityistä syytä vanhan liikemiehen. Poliisi haistaa syyllisen, mutta todisteita ei ole. Aki Kaurismäen varhaistyössä rikos saa täyttymyksensä vasta rangaistuksen myötä.

Aki Kaurismäki tarttui rohkeasti ensimmäisessä pitkässä elokuvassaan maailmakirjallisuuden merkkiteokseen: Rikos ja rangaistus (1983) pohjautuu Fjodor Dostojevskin samannimiseen klassikkoromaaniin. Raskolnikovista on kaurismäkeläisittäin tullut Rahikainen, ja tapahtumapaikka ja -aika ovat valmistumishetkensä tässä ja nyt.

Antti Rahikainen tekee murhan, jolla on jopa silminnäkijä. Poliisi ei kuitenkaan pysty todistamaan Rahikaisen syyllisyyttä, ja näyttää siltä kuin murhamies pääsisi pälkähästä. Syyllisyyden taakka on kuitenkin iso kannettavaksi.

Dostojevskiläiset teemat kohtaavat kaurismäkeläisen lakonian hienosti Markku Toikan vähäeleisessä näyttelemisessä. Toikka nousi 1980-luvun alussa vauhdilla elokuvaohjaajien suosikkinäyttelijäksi. Hänen lisäkseen elokuvassa nähdään muun muassa Aino Seppo, Esko Nikkari, Hannu Lauri ja Olli Tuominen. Matti Pellonpää esittää Rahikaisen kaveria Nikanderia, josta sittemmin kasvoi Varjoja paratiisissa -elokuvan päähenkilö.

Myöhemmistä Kaurismäen elokuvista tuttu melankolinen huumori, vähäeleisyys ja niukka dialogi ovat jo esikoisessa läsnä, samoin nostalginen ja hieman pateettinen kaihomusiikki, jota Rikoksessa ja rangaistuksessa esittävät Harri Marstio ja Pedro's Heavy Gentlemen.

 • Rikos ja rangaistus (1983) Näyttelijät Aino Seppo, Esko Nikkari, Matti Pellonpää, Hannu Lauri, Olli Tuominen, Kuvaus Timo Salminen. Ohjaus Aki Kaurismäki. Käsikirjoitus Aki Kaurismäki ja Pauli Penti. Tuotanto Villealfa.
Kommentit
 • U2, The Clash ja Sting – Ruisrockista on tullut monelle osa oman elämän soundtrackiä

  Ruisrock – 50 kesää meren rannalla -dokumentti Areenassa.

  Kesästä 1970 asti järjestetyllä Ruisrockilla on pitkä ja värikäs historia. Viiden vuosikymmenenkin jälkeen siitä on muodostunut tapahtuma, johon sekä yleisö että artistit palaavat mielellään aina uudelleen. Ruisrock - 50 kesää meren rannalla on uusi Ylen dokumentti, joka kertaa festivaalin historiaa ja antaa äänen myös viidelle artisti-kertojalle, jotka tuovat dokumenttiin omat Ruisrock-kokemuksensa.

 • Gustav Mahlerin sinfoniasarja soi Yle Teemalla läpi kesän

  RSO ja yhdeksän sinfoniaa + yksi keskeneräinen.

  Radion sinfoniaorkesteri on esittänyt kaikki Gustav Mahlerin kymmenen sinfoniaa juuri päättyvällä kaudella 2018–2019. Teema lähettää kaikki Mahler x 10 -sarjan konserttitallenteet sunnuntai-iltapäivisin 9.6.–11.8.2019. Jokaisen konsertin aluksi Hannu Lintu esittelee soitettavan teoksen.

Yle Teema