Hyppää pääsisältöön

Ristomatti Ratia ja Kertun kaalilaatikko

Puoli seitsemän Ruokamuisto, otsikkokuva, Ristomatti Ratia
Puoli seitsemän Ruokamuisto, otsikkokuva, Ristomatti Ratia ristomatti ratia

Marimekko piti Armi Ratian kiireisenä ja hän jätti suosiolla keittiöhommat kodinhoitaja Kerttu Mäntykivelle. Ratioiden lasten muistoissa Kerttu oli heidän toinen äitinsä, joka teki erinomaista ruokaa ja piti huushollin pystyssä.

Puoli seitsemän Ruokamuisto, kuvituskuva, Ristomatti Ratia, Kerttu Mäntykivi
Puoli seitsemän Ruokamuisto, kuvituskuva, Ristomatti Ratia, Kerttu Mäntykivi kerttu mäntykivi

-Ihana Kerttu Mäntykivi, sanoo vuonna 1941 Helsingissä syntynyt muotoilija Ristomatti Ratia. -En muista yhtäkään äidin tekemää ruokaa, mutta Kertusta on monia kotoisia muistoja. Hän oli loistava ruuanlaittaja. Suosikkejani olivat kaikki kaaliruuat; kaalilaatikko, kaalikääryleet ja kaalipiirakka.

-Kerttuhan oli kotoisin Etelä-Karjalasta Savitaipaleelta ja hallitsi hyvin kaaliruuat ja uuniruuat, muistuttaa Ristomatin sisko Eriika Gummerus. -Kerttu teki muutenkin erityisen hyvää kotiruokaa. Hänellä oli jotenkin niin hyvä makuaisti. Ne lihapullatkin! Armi toi asiakkaitakin meille kotiin syömään niitä.

Kerttu Mäntykivi toimi Ratioiden kodinhoitajana yli 30 vuotta. Kertun aloittaessa Ristomatti oli kuusivuotias, Eriika ei vielä ollut syntytkään.
- Kerttu oli meistä lapsista pääsemättömissä, Eriika nauraa. -Olin hänen mukanaan Savitaipaleella hiihtolomat ja kesälomat. Tullessaan Kerttu aina sanoi, että toin tässä työn mukanani.

Kerran Kerttu uhkasi lopettaa työt ja lähteä pois.
-Minä kysyin, että mihin me lähdemme, Ristomatti sanoo. -Olin kauhean kiinnostunut, että mihin tässä nyt ollaan menossa.

Kerttu komensi lapset maitokauppaan, otti mukaan Etelärannan kauppahallille kala-ja lihaostoksille, odotti koulusta tulevia lapsia kaakaon kanssa.

-Kerttu oli melkein kuin äiti meille, Eriika sanoo. -Oma äiti oli vähän kiireinen, mutta silti kiva ihminen. Ruokaa Armi ei kylläkään edes olisi osannut laittaa. Kerran muistan, kun hän yritti mukamas hurmata keittotaidoillaan jonkun miesvieraansa. Armi komensi lähellä asuvan Kertun tuomaan pärekorilla pienet iltapalat alakertansa varastoon odottamaan. Sieltä Armi sitten tilaisuuden tullen haki ne tarjolle omina luomuksinaan.

-Armin ominaispiirre oli lavastaminen, Ristomatti sanoo. -Hän rakasti kattamista ja se kattaminen jatkui kaikkiin eri huoneisiin eri tavalla. Mutta jopa kolmen minuutin munan keittäminen oli hänelle ylivoimaista. Kerttu oli ehdottomasti se, joka piti meidän huushollin pystyssä. Muistan kun Armilla ei taaskaan ollut rahaa, niin hän sanoi Kertulle, että sinä olet tässä huushollissa ainut säännöllistä palkkaa nauttiva henkilö. Ja niin Armi lainasi Kertulta rahaa.

Armi Ratian oma lempiruoka oli läskisoosi.
-Bökarsissa hän yritti muodon vuoksi syödä asiakkaiden kanssa hienosti, mutta se oli yhtä näykkimistä, muistelee Eriika. -Illallisen jälkeen Armi tuli keittiöön kysymään, missä oli hänen läskisoosinsa. Myös lampaasta hän piti kovasti, jääkaapissa piti aina olla valmis lammaspaisti vuoltavaksi.

Kaaliruokien mestari Kerttu Mäntykivi oli itäinen ihminen, kotoisin Etelä-Karjasta. Armi Ratia oli syntynyt Laatokan Karjalassa. Voisi kuvitella, että Kertun kaalilaatikko maistui Armille siinä missä hänen lapsilleenkin.

-Terveisiä vain Kertulle sinne pilven lonkalle, Eriika sanoo. -Kiitos, kun opetit näitä ruuanlaittotaitoja.
-Ja kiitos hyvistä ruuista, säestää Ristomatti.

KERTUN KAALILAATIKKO

1 kg keräkaalia
1 sipuli
1 dl puuroriisiä
400g sikanautajauhelihaa
4-5 dl lihalientä
n. 75 g voita
3-4 rkl tummaa siirappia
mustapippuria
suolaa

TYÖVAIHEET

1. Keitä riisi puolipehmeäksi. Mausta suolalla
2. Valmista 4-5 dl lihalientä
3. Pilko kaali. Lämmitä isossa katilassa reilu nokare voita ja lisää sinne pilkottu kaali . Sekoita hyvin jonkin aikaa että kaali alkaa pehmitä. Lisää sitten kattilaan 1 dl lihalientä ja anna hautua 15 -30 minuuttia. Laita lopuksi sekaan 3-4 rkl tummaa siirappia. Sekoita hyvin.
4. Pilko sipuli ja kuullota voissa isolla paistinpannulla. Lisää sitten reippaasti lämpöä ja laita sekaan jauheliha. Ruskista ja mausta suolalla ja pippurilla. Vedä pannu sivuun.
5. Sekoita keitetty riisi valmiiseen jauhelihapaistokseen.
6. Laita keskikokoiseen pataan kerroksittain kaalia ja jauhelihariisisekoitusta. Kaalia oltava päällimmäisenä ja alimmaisena sekä keskellä. Kaada sekaan 3-4 dl lihalientä ja laita päälle reilusti voinokareita.

Paista vuokaa ilman kantta 200 asteessa 15 minuuttia. Sen jälkeen kansi päälle ja 45 minuuttia 175 asteessa. Lopuksi vielä 30 minuuttia 150 asteessa. Tämä on hyvä aika talvikaalille. Kevätkaali pehmenee nopeammin.

Puoli seitsemän Ruokamuisto, kuvituskuva, Ristomatti Ratia, kaalilaatikko
Puoli seitsemän Ruokamuisto, kuvituskuva, Ristomatti Ratia, kaalilaatikko kaalilaatikko
Kommentit

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän