Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Sykemittaukseen ei ollut luottamista sykettä mittaavien aktiivisuusmittareiden testissä

Aktiivisuutta ja unenlaatua seuraavia mittareita on markkinoilla nykyään joka lähtöön. Tuloaan tekevät myös sykettä mittaavat aktiivisuusmittarit, joiden kanssa ei tarvitse sykevyötä ollenkaan. Kolme kovaa piti aktiivisuusmittareiden uniominaisuuksista, mutta sykemittauksen lukemat eivät pysyneet testaajien sykkeen perässä.

Kuningaskuluttajan kolme kovaa testasi kolme alle kahdensadan euron hintaista aktiivisuusmittaria, jotka mittaavat sykkeen kädestä tai ranteesta. Jaetun ensimmäisen sijan testissä nappasivat Withings Pulse Ox ja Fitbit Charge HR. Samsung Gear Fit jäi kakkoseksi.

Sykettä mitataan valon avulla

Withings Pulse Ox (myös nimellä Pulse O2) mittaa sykkeen sormen päästä. Laite kertoo myös veren happipitoisuuden. Fitbit Charge HR:ssa on jatkuva sykemittaus ja automaattinen unen seuranta. Samsung Gear Fitiä on luonnehdittu jopa älykelloksi. Se ilmoittaa esimerkiksi saapuvista viesteistä ja puheluista aktiivisuusominaisuuksiensa lisäksi.

Laitteiden sykkeenmittaus perustuu valoon. Mittarin led-valo heijastuu takaisin ihon pintakerroksista, joista laite osaa laskea suonistossa liikkuvia sykäyksiä. Testissä olevat tuotteet kuuluvat ensimmäiseen aaltoon sykevyöttömistä sykkeenmittaajista. Tekniikan kehittyessä myös aktiivisuusmittareiden sykkeenmittauksen tarkkuus parantunee tulevaisuudessa.

Kuningaskuluttajan kolme kovaa testaajaa ovat Sami Maunonen, Roosa Rinne ja Janne Pekkarinen.
Testaajat Sami Maunonen, Roosa Rinne ja Janne Pekkarinen. Kuningaskuluttajan kolme kovaa testaajaa ovat Sami Maunonen, Roosa Rinne ja Janne Pekkarinen. Kuva: Yle / Emilia Korpela janne pekkarinen

Laitteita testaavat Kolme kovaa opiskelevat ensimmäistä vuottaan Vierumäen Haaga-Heliassa liikunnanohjaajiksi. Vauhdikas testitiimi harrastaa liikuntaa monipuolisesti. Uudesta koulustaan innostuneen Janne Pekkarisen suosikkilaji on jääkiekko. Sami Maunonen haastaa itseään hiihdon ja seikkailu-urheilun parissa. Roosa Rinne on harrastanut ja valmentanut jalkapalloilua jo vuosia. Sykemittarit ovat kaikille tuttuja, mutta aktiivisuusrannekkeista ei ollut testin alkaessa aiempaa kokemusta.

Withingsiä ei huomannut, Fitbit hiosti

Laitteiden käyttö alkaa rekisteröinnillä ja oman tunnuksen luomisella. Käyttäjästä tehdään myös alkukartoitus, jossa merkitään esimerkiksi sukupuoli ja pituus. Pääasiassa käyttöönotto oli simppeliä, mutta Roosalla oli hankaluuksia Samsungin kanssa.

- En vain saanut laitetta synkkaamaan. Multa meni 45 minuuttia siinä käyttöönotossa ja meinasin repiä pelihousuni jo siinä vaiheessa, Roosa puhisee.

Meni 45 minuuttia siinä käyttöönotossa ja meinasin repiä pelihousuni jo siinä vaiheessa.

Testaajien mielestä ranteessa mukavin tuote oli Withings Pulse Ox. Sitä pystyy käyttämään rannekkeen lisäksi myös klipsillä vaatteissa tai vaikka itsekseen taskussa.

Samsung oli testaajien mielestä myös hyvä ranteessa. Roosan mielestä se oli kuitenkin raskaamman oloinen kuin Withings.

Sykettä mittaavat aktiivisuusmittarit Samsung Gear Fit, Fitbit Charge HR ja Withings Pulse Ox ranteissa.
Aktiivisuusmittareiden käyttömukavuudessakin oli eroja. Sykettä mittaavat aktiivisuusmittarit Samsung Gear Fit, Fitbit Charge HR ja Withings Pulse Ox ranteissa. Kuva: Yle / Emilia Korpela fitbit

Fitbit ei tuntunut mukavalta, vaan kuminen materiaali hiosti. Se myös painoi rannetta.

- Kaksi yötä nukuin sen kanssa. Kolmantena yönä jätin sen pois, sillä se teki paineen tunnetta ranteeseen, Sami tuskailee.

Mukavuus on Roosalle tärkeä asia rannekkeessa.

- Kaikki ne Fitbitin hyvät ominaisuudet menee hukkaan, kun sitä ei halua pitää ranteessa, koska se painaa.

Mikään kolmesta testituotteesta ei ole täysin vedenkestävä. Tämä harmitti testaajia, sillä he olisivat halunneet käyttää laitteita esimerkiksi uidessa. Samsung ja Fitbit kestävät roiskeet ja hien, mutta uimaan ei niidenkään kanssa parane mennä.

Sovelluksissa vain pieniä eroja

Sovellusten välillä oli vain pieniä eroja. Parhaimmat sovellukset testaajien mielestä olivat Fitbitillä ja Withingsillä. Niihin sai merkattua syötyjä ruokiakin.

Jannea harmitti Samsungin sovelluksen laskuri, joka antaa ohjeen päivittäisestä kulutuksesta.

- Samsung sanoi, että pitäisi kuluttaa 1300 kaloria päivässä. Olisin aika hoikka kaveri, jos sen mukaan menisin, Janne ihmettelee.

Withings pystyi mittaamaan sovelluksen avulla myös sykkeen käyttämällä apuna älypuhelimen kameraa. Samin mukaan kameran kautta mitattu syke ei ollut kuitenkaan yhtä tarkka, mitä itse Withings Pulsella mitattu.

Withings aktiivisuusmittarin älypuhelin sovellus mittaa sykettä sormesta kameran avulla.Withings aktiivisuusmittarin älypuhelin sovellus mittaa sykettä sormesta kameran avulla.
Withings Pulse Ox pystyi mittaamaan sykettä myös älypuhelimen sovelluksen ja kameran avulla. Kuva: Yle

Maksimisyke jäi Withingsiltä saavuttamatta

Laitteiden sykemittausominaisuudet eivät vakuuttaneet testaajia. Testasimme aktiivisuusmittareiden sykemittareita yhtä aikaa sykevyöllisen mittarin kanssa. Lisäksi laskimme sykkeen manuaalisesti kaulalta.

Aktiivisuusmittareiden sykelukemat olivat yleensä alhaisemmat kuin sykevyöllisellä sykemittarilla. Testissä aktiivisuusmittarin näyttämä sykelukema oli jopa 100 lyöntiä alhaisempi, mitä sykevyöllinen mittari näytti.

Raskaassa liikunnassa erot näkyivät selkeimmin. Aktiivisuusmittarin syke saattoi lisäksi lähteä kirimään korkeammalle siinä vaiheessa, kun sykevyön antama lukema oli jo tippumassa.

Sykemittari ja Samsung Gear Fit aktiivisuusmittari samassa ranteessa mittaavat sykettä.
Rankassa liikunnassa aktiivisuusmittari jäi sykemittarista jälkeen. Sykemittari ja Samsung Gear Fit aktiivisuusmittari samassa ranteessa mittaavat sykettä. Kuva: Yle samsung gear fit

Itse mittaamisen kanssa oli myös ongelmia. Samsung ei aina löytänyt sykettä ja sen mittaaminen otti välillä aikansa.

Withings pitää mittausta varten irrottaa rannekkeesta, sillä sykemittarin anturi on laitteen selkäpuolella. Syke mitataan sormen päästä.

- Mitatessa menee ehkä 20 sekuntia tai enemmänkin. Siinä vaiheessa sykkeeni on ehtinyt jo tippua. En saa tällä koskaan maksimisykettä mitattua, Janne harmitteli Withingsin sykemittaria.

Fitbit mittaa sykettä jatkuvasti. Se oli testaajien mielestä luotettavin sykkeenmittaaja. Testaajat eivät silti vaihtaisi sykevöitään testissä olleisiin mittareihin.

En saa tällä koskaan maksimisykettä mitattua.

- Nämä ovat aktiivisuusmittareita, joissa on olevinaan sykemittausominaisuus. Voisin suositella tällaista laitetta vaikka omalle äidilleni, joka haluaa pysyä kunnossa, mutta jolle syketiedolla ei ole niin väliä, Roosa pohtii.

Auto jäi kotiin

Aktiivisuusmittareina testituotteet toimivat testaajien mielestä hyvin. Kuntosalille lähtiessään Janne jätti auton kotiin ja meni mieluummin kävellen tai juosten.

- Tämä herätti ajattelemaan, että kuinka paljon sitä liikuntaa voi olla harrastusten ulkopuolella. Hyötyliikunnasta tuleekin yhtäkkiä kaksin- tai kolminkertaisena sama määrä liikuntaa, mitä ohjatulla tunnilla saisi, Janne kertoo.

Erityisesti unen mittaaminen oli Samin ja Jannen mielestä hyödyllinen toiminto.

- Haluaisin nukkua sen kahdeksan tuntia, ja kyllähän nämä siihen auttaa. Ne sanovat, että "mene nukkumaan". Kyllä se saa ajattelemaan sitä omaa unta, Janne toteaa.

Plussat ja miinukset

1. Jaettu voitto: Fitbit Charge HR

Hinta: 159,95 €

Fitbit Charge HR aktiivisuusranneke ranteessa.
Fitbit Charge HR Fitbit Charge HR aktiivisuusranneke ranteessa. Kuva: Yle / Emilia Korpela charge hr

+ Helppo käyttää
+ Jatkuva sykemittaus
+ Selkeä ja monipuolinen sovellus
+ Automaattinen unitoiminto
+ Paljon tietoa omasta aktiivisuudesta
- Akku tyhjeni nopeasti
- Ei vedenkestävä
- Hiosti tai painoi rannetta
- Pieni näyttö on urheilussa hankala

1. Jaettu voitto: Withings Pulse Ox

Hinta: 119,90 €

Withings Pulse Ox aktiivisuusmittari ranteessa.
Withings Pulse Ox Withings Pulse Ox aktiivisuusmittari ranteessa. Kuva: Yle / Emilia Korpela aktiivisuusmittari

+ Mukava ja huomaamaton ranteessa
+ Pystyy käyttämään myös klipsillä
+ Helppo käyttää
+ Hyvä sovellus
+ Unen analysointi
+ Hyvä akunkesto
- Ei vedenkestävä
- Täytyy irrottaa sykkeenmittausta varten
- Helppo unohtaa
- Laitteen lipsuminen rannekkeesta kovassa menossa

2. Samsung Gear Fit

Hinta: 99,90 €

Samsung Gear Fit aktiivisuusranneke ranteessa.
Samsung Gear Fit Samsung Gear Fit aktiivisuusranneke ranteessa. Kuva: Yle / Emilia Korpela älykello

+ Suuri, kirkas näyttö
+ Ulkonäkö ja sen muokattavuus
+ Askelmittari
- Aktiviteetin mittaus täytyy valita erikseen
- Epäluotettava sykemittari
- Ei vedenkestävä
- Sovellus vaatii Samsung-puhelimen

17.12.2015: Muokattu artikkelin hakusanoja.

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

  Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

  Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.