Hyppää pääsisältöön

Ylen viikolta 18 valittua: Dokumentti Instagram-sensaatio Benjamin Peltosesta

MAANANTAINA 27.4.

Komisario Nardone
Komisario Nardone komisario nardone

Komisario Nardone (12)
Yle Teema klo 19.00
UUSI DEKKARISARJA

(Il Commissario Nardone) Osa 1/12. Toisen maailmansodan jälkeiseen Italiaan sijoittuvassa dekkarisarjassa rehti ja innokas komisario Nardone tulistuu panttivankitilanteessa ja saa lähtöpassit Napolin poliisista. Uusi komennus odottaa Milanossa, jossa tuntuvat vielä sodan jäljet. Korruptio ja mustan pörssin kauppa kukoistaa, mutta järjestäytynyt rikollisuus on vielä jokseenkin kesyä ja kunniallista. Sarja perustuu todelliseen henkilöön ja se yhdistää kiehtovasti faktaa ja fiktiota. Yle Teemalla maanantaista keskiviikkoon klo 19. Kuvassa Flo (Anna Safronick) ja komisario Mario Nardone (Sergio Assisi). Yle Areena 30 pv.

TIISTAINA 28.4.

vankila
vankila vankila

A2-ilta: Tuomio-ilta
Yle TV2 klo 21.00-21.50 ja 22.00-23.10

Tuomio-ilta tarttuu suomalaiseen oikeusjärjestelmään ja sen kipukohtiin kahden tunnin suorassa lähetyksessä. Kansan oikeustaju koetuksella - ovatko tuomiot liian lieviä? Pitäisikö Suomen kriminaalipolitiikan suuntaa muuttaa ja miten? Juontajina Kati Leskinen ja Sean Ricks. Netissä yle.fi/a2ilta ja somessa #a2ilta. Yle Areena 30 pv.

Paavo nurmi
Paavo nurmi paavo nurmi

Muisti: Paavo Nurmi Vasa-laivassa
Yle TV1 klo 20.00

Keväällä 1961 suomalaisteekkarit tekivät kaikkien aikojen vappupilan Tukholmassa. 1600-luvulla uponneesta Vasa-laivasta löytyi pienoispatsas Paavo Nurmesta, jonka kilpaura oli aikoinaan katkennut ruotsalaisten protesteihin. Teekkarit veivät pienoispatsaan laivaan juuri ennen kuin alus nousi pintaan. Sakari Silvolan dokumentissa selvitetään, kuinka temppu tehtiin ja millaisia reaktioita se herätti. Pääosassa on Harri Leppänen, yksi kepposen tekijöistä. Yle Areena 30 pv.
Paavo Nurmi Elävässä arkistossa

KESKIVIIKKONA 29.4.

Luonto-Suomi: Luonto terveydeksi
Yle Radio Suomi klo 18.03
Puhelinnumero lähetykseen 0203-17600

Viime vuosina on alettu ymmärtää, että luonnon köyhtyminen voi vaikuttaa suoraan ihmisten terveyteen. Luonnossa liikkumisen on todettu mm. poistavan stressiä ja laskevan verenpainetta. Luontokosketus näyttää myös vähentävän tehokkaasti allergiariskiä. Ekologi, akatemiaprofessori Ilkka Hanski ja allergiatutkija, professori Tari Haahtela ovat tutkineet luonnon monimuotoisuuden vähenemistä ja allergioiden samanaikaista voimakasta lisääntymistä Suomessa. He ovat suorassa lähetyksessä keskustelemassa kuuntelijoiden kanssa luonnosta ja terveydestä. Toimittajana Minna Pyykkö. Puhelinnumero lähetykseen on 0203-17600 ja sähköposti: radio.suomi@yle.fi

retkikunta marsiin
retkikunta marsiin retkikunta marsiin

Prisma: Retkikunta Marsiin
Yle TV1 klo 19.00

Yhdysvaltain ilmailu- ja avaruushallinto valmistelee kunnianhimoista lentoa Marsiin. Millaisia raketteja ja avaruuspukuja matkaa varten on suunnitteilla ja pääsevätkö lähtijät vielä palaamaan maahan? Tuotanto BBC. Yle Areena 7 pv.

kino: barbara
kino: barbara kino: barbara

Kino: Barbara (12)
Yle Teema klo 22.00

Nina Hoss tähdittää Christian Petzoldin palkittua draamaa naislääkäristä, joka on joutunut kärsimään haettuaan maastamuuttolupaa 1980-luvun DDR:ssä. Pakomahdollisuuden avauduttua Barbara uhraa oman onnensa. Kuvassa André (Ronald Zehrfeld) ja Barbara (Nina Hoss). HD.

TORSTAINA 30.4.

vappu turussa
vappu turussa vappu turussa

Vappu Turussa
Yle Fem ja Radio Vega klo 18.00
Suora lähetys!

Opiskelijakuoro Brahe Djäknarin perinteinen vappukonsertti suorana lähetyksenä Turun Vartiovuorelta. Juontajana Maria Nylund. Yle Areena 30 pv.

Vappuperinteitä Elävässä arkistossa

kuningas matti ja ysäristit,
kuningas matti ja ysäristit, kuningas matti ja ysäristit

Kuningas Matti ja ysäristit
Yle Teema klo 21.00

YleX:n huippusuosittu Parasta ennen -ohjelma on tarjoillut 1990-luvun tanssimusiikkia jo seitsemän vuoden ajan. Ysäri-dj Matti Airaksinen jalkautui koko viime syksyksi kansan pariin, ja kohtasi kirjeistä tutut faninsa. Tuloksena Suomen ensimmäinen pitkä tuotannoltaan talkoistettu, eli crowd sourced -dokumentti. Sen ovat kuvanneet kännyköillä ja videokameroilla alusta loppuun ysärifanit eri puolilla Suomea sekä DJ Airaksinen itse. Kuningas Matti ja ysäristit on myös itsenäinen, enimmäkseen eri materiaalista koostettu 17-osainen nettisarja osoitteessa yle.fi/musiikki. HD. Yle Areena 30 päivää.

Kauniit ihmiset
Kauniit ihmiset kauniit ihmiset

Kauniit ihmiset
Yle Teema klo 19.00
UUSI DOKUMENTTISARJA

(Beautiful People, Ranska, 2012) Osa 1/7. Ranskalainen antropologi Franqoise Spiekmeier matkustaa maailmalla tutustumassa erilaisiin kauneuskäsityksiin. Ensimmäisessä jaksossa Brasilia, jonka suurkaupungissa ei häpeillä esitellä timmiä kroppaa ja kauneusleikkauksia tehdään paljon. Alkuperäiskansan keskuudessa kauneusihanteet ovat täysin erilaiset ja nuoret tytöt eristetään osana aikuistumisriittiä. Yle Areena 30 päivää.

PERJANTAINA 1.5.

nordens guld,
nordens guld, nordens guld

Nordens guld
Yle Fem klo 18.30

Mitä tapahtui kultavarastolle, jota säilytettiin Tanskan keskuspankin kellarissa ennen kuin Saksa miehitti Tanskan? Salaisuus on säilynyt 75 vuotta, mutta nyt tarina kultavaraston kohtalosta ja miehistä suunnitelman takana paljastuu.Tuotanto DR, 2015. Suomenkielinen tekstitys. Yle Areena 30 pv.

Nio liv
Nio liv nio liv

Dok: Nio liv
Yle Fem klo 20.00

Dokumentti yhdeksästä naisesta, jotka osallistuivat kirjailija Monika Fagerholmin (kuvassa) kahden vuoden pituiselle käsikirjoituskurssille. Nyt kurssia on pari kuukautta jäljellä. Naiset ovat osallistuneet toistensa kirjoitusprosesseihin. Mitä kurssi on antanut naisille ja mitä he ovat oppineet itsestään? Suomenkielinen tekstitys. Yle Areena 30 pv.

Muistin vanki
Muistin vanki muistin vanki

Muistin vanki (12)
Yle TV2 klo 22.00
UUDET JAKSOT

(Unforgettable, S2) Osa 1/13. Päähenkilö Carrie Wellsillä on harvinainen lääketieteellinen tila, hän pystyy muistamaan kaiken näkemänsä ja kokemansa. Vaikka kyvyllä on kirouksensa, se on poliisintyössä hyödyllinen. Carrie ja työparinsa Al pyydetään New Yorkin poliisivoimien erikoisyksikköön Manhattanille selvittämään monimiljonäärin tyttären kidnappausta. Myös sarjan kolmas kausi esitetään Yle TV2:lla myöhemmin. HD. Kuvassa Carrie Wells (Poppy Montgomery) ja Al Burns (Dylan Walsh). Yle Areena 14 pv.

LAUANTAINA 2.5.

Avara luonto
Avara luonto avara luonto

Avara luonto: Pikkuotusten maailmat
Yle TV1 klo 18.45

Osa 1/3. Miltä maailma näyttää pienten otusten näkökulmasta? Afrikan savannilla hyppy-päästäisen elinehtona on nopeus ja USA:n aavikolla heinäsirkkahiiri ei kavahda edes skorpionia. BBC:n, Discoveryn, RTL:n France Televisionsin ja CCTV9:n yhteistuotanto. HD. Yle Areena 7 pv.

SUNNUNTAINA 3.5.

Radioteatteri: Auringon asema
Yle Radio 1 klo 15.00

Ranya ElRamlyn (nyk. Paasonen) esikoisromaani Auringon asema on tyttären kertoma, kahden kulttuuritaustaltaan erilaisen vanhemman tarina. Egyptiläisen isän ja suomalaisen äidin elämä kulkee äkkirakastumisesta arkipäivän asioiden kautta erottaviin tekijöihin. Mutta kyseessä on myös, ja ehkä etenkin, tyttären oma selviytymistarina kahden kulttuurin ristipaineessa. Mm. Runeberg-palkinnon saaneen teoksen on Radioteatterille dramatisoinut Minna Leino. Äänisuunnittelu on Anders Wikstenin, ja teoksen esittää Lotta Lindroos. Valiouusinta vuodelta 2005.

Benjamin Peltonen
Benjamin Peltonen benjamin peltonen

Alaston päiväkirja: Benjamin Peltonen
Yle TV2 klo 19.10

Yle Areenassa ja YleX:n nettisivuilla on kevään aikana julkaistu muutaman minuutin pituisia jaksoja Suomen ensimmäisen Instagram-sensaation, Benjamin Peltosen elämästä. Nyt esitetään nettisarjan pohjalta tehty erillinen dokumentti Benjaminin matkasta Los Angelesiin. Hän tapaa Los Angelesissa alan kansainvälisiä vaikuttajia sekä selvittää mitä breikkaus suuressa maailmassa vaatii. yle.fi/alastonpäiväkirja #alastonpäiväkirja

Gregory Porter
Gregory Porter gregory porter

Yle Live: M1-studiossa Gregory Porter & UMO
Yle Teema klo 22.15

Tämän hetken kuumin jazzvokalisti, Grammy-palkittu Gregory Porter ja UMO kohtasivat ensimmäistä kertaa Ylen M1-studiossa.

UMOn jazzia ja juhlaa myös Elävässä arkistossa:
40-vuotisjuhliaan viettävä UMO konserttilavoilla ja ajankohtaisjutuissa 1970-luvulta 2010-luvulle.

Juhlavuoden kunniaksi Elävä arkisto on lisäksi julkaissut Ylen arkistoista yli sata UMOn kanssa tehtyä musiikkiäänitettä Yle Areenaan kuunneltaviksi.

Lista on koottu 9.4. - muutokset mahdollisia.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua