Hyppää pääsisältöön

Einstein on the Beach

Kuva oopperasta Einstein on the Beach
Kuva oopperasta Einstein on the Beach einstein on the beach

Philip Glassin jättiläisteos Einstein on the Beach kuvattiin ensimmäistä kertaa televisiolle Pariisissa 2014.
Areenassa 30 päivää

Philip Glassin ja Robert Wilsonin ooppera Einstein on the Beach on tarunomainen teos. Neljä ja puoli tuntia kestävä esitys kuuluisasta fyysikosta on naulinnut katsojat paikoilleen ensiesityksestään Avignonissa 1976 asti – vaikka yleisön on nimenomaan lupa saapua ja poistua vapaasti esityksen aikana, moni huomaa istuneensa herpaantumatta alusta loppuun.

Teos oli neljä vuosikymmentä sitten jotain ennennäkemätöntä ja sen kyky yllättää yleisö on säilynyt, vaikka moni taiteilija on ottanut siitä vaikutteita. Tekijät itse pitävät sitä lukemattomien jäljitelmien alkuperäiskappaleena sekä vahvana todisteena siitä, että 1960–70-luvun New York oli yksi koko maailman taidehistorian suurista luomisen keskuksista.

Teos on ensimmäinen osa Glassin merkkihenkilö-trilogiasta, jonka myöhemmät osat käsittelevät Mahatma Gandhia ja farao Akhenatenia. Kaikki kolme ovat Glassin mukaan muuttaneet maailmaa ideoiden, ei väkivallan tai pakon avulla. Robert Wilson on kertonut aloittaneensa teoksen suunnittelun katsomalla valokuvia Einsteinista eri vuosikymmeniltä: hän seisoo aina oikean käden etusormi ja peukalo juuri taululiidun verran erillään. Tähän sormien väliseen tilaan mahtuu paitsi suuren tutkijan kirjoitusväline myös viulun jousi tai purjeveneen skuutti.

Albert Einstein
Albert Einstein Princetonissa Albert Einstein albert einstein

Einstein on the Beachin esiintyjien asut perustuvat Einsteinista hänen työhuoneessaan otettuun kuvaan, jossa professori on pukeutunut valkoiseen lyhythihaiseen paitaan sekä olkainten kannattelemiin harmaisiin, lököttäviin housuihin.

Esityksen rakenne perustuu Wilsonin laatimiin piirroksiin, joiden pohjalta Glass sävelsi musiikin ja kirjoitti tekstin. Näytösten ja kohtausten lomassa on "polvinäytelmiä", "knee plays", jotka ovat Wilsonin erikoisuus. Ne toimivat hänen mukaansa nivelinä, joiden kohdalta esityksen osat liittyvät toisiinsa, mutta yleisö voi käyttää niitä myös väliaikoina.

Koska Einstein on the Beach on raskas tuotanto ja koska sitä ei yli kolmeen vuosikymmeneen kuvattu filmille tai videolle, se on ollut legendaarinen myös teoksena, jota verrattain harvalla on ollut mahdollisuus edes nähdä (tosin ainakin Susan Sontag väitti nähneensä sen kaksitoista kertaa). Tammikuussa 2014 se kuvattiin ensi kertaa televisiota varten Pariisin Châtelet-teatterissa. Televisioinnin ohjasi brittiläinen ohjaaja Don Kent.

Teos on nähty Teemalla keväällä 2015 osana kahdeksantuntista Philip Glass -kokonaisuutta.

Einstein on the Beach, nelinäytöksinen ooppera

Polvinäytelmä 1

I näytös
Kohtaus 1A: juna
Kohtaus 2A: oikeudenkäynti
Polvinäytelmä 2

II näytös
Kohtaus 3A: tanssi niityllä 1
Kohtaus 1B: yöjuna
Polvinäytelmä 3

III näytös
Kohtaus 2B: oikeudenkäynti/vankila
Kohtaus 3B: tanssi niityllä 2
Polvinäytelmä 4

IV näytös
Kohtaus 2B: vuode
Kohtaus 3C: avaruusalus
Polvinäytelmä 5

Ohjaus, lavastus ja valosuunnittelu: Robert Wilson
Musiikki ja sanat: Philip Glass
Koreografia: Lucinda Childs

The Lucinda Childs Dance Company
The Philip Glass Ensemble, joht. Michael Riesman

Kommentit
 • Uuden Kinon kevät 2019

  Lyhytelokuvia, joita näet televisiosta vain Yleltä.

  Uuden Kinon kevään pääteema on luopuminen. Useassa elokuvassa jokin asia päättyy: nuoruus, tv-sarja, elämä itse, ilkeä kiusaaminen, ystävyys, viattomuus ja lemmikkieläimestäkin täytyy luopua. Toisissa asiat päättyvät onnellisesti ja toisissa huonosti.

 • Olisiko teillä hetki aikaa keskustella Elviksestä?

  "Aika kiehtovan oloinen tyyppi. Kuka hän oli? Oikeasti."

  "Aika kiehtovan oloinen tyyppi. Kuka hän oli? Oikeasti." Elvis Presleylle omistetun Teemalauantain pitkä dokumentti saa Pekka Laineen – sittenkin – innostumaan.

 • Teema tanssii talvella 2019

  Teeman jokavuotinen tanssifestivaali 20.1.–17.2.

  Teema tanssii taas! Tanssia ruudussa sunnuntai-iltapäivisin 20.1.–17.2.

Yle Teema