Hyppää pääsisältöön

Fiktiiviset tarinat inspiroivat kuvataiteilija Timo Vaittista

Kuvataiteilija Timo Vaittinen
Kuvataiteilija Timo Vaittinen tekijä

Timo Vaittiselle kuvataiteilijaksi ryhtyminen hieman päälle parikymppisenä oli luonnollinen vaihtoehto, kun mikään muu ala ei kiinnostanut. Monipuolinen taiteilija haluaa käyttää erilaisia välineitä ja tekniikoita sekä jatkuvasti kokeilla teoksissaan jotakin uutta.

Timo Vaittinen, 38, puuhasi jo nuorena maalausten, musiikin ja graffitien parissa, mutta ammattitaiteilijaksi ryhtyminen ei silti koskaan ollut selviö. Vasta kun hän parikymppisenä joutui todella sen eteen, mitä alkaisi tehdä työkseen, hän päätyi siihen, että taiteesta voisi tulla ammatti.

The Game: Akryyli, alkydi ja muste levylle, 180X200 cm, 2013
The Game: Akryyli, alkydi ja muste levylle, 180X200 cm, 2013 The Game: Akryyli, alkydi ja muste levylle, 180X200 cm, 2013 timo vaittinen: the game

- Mikään muu ala ei kiinnostanut, joten ryhdyin selvittämään, miten taidealalle oikein kouluttaudutaan, Kuvataideakatemiasta vuonna 2007 valmistunut Vaittinen kertoo.

Tänä päivänä hän on monipuolinen kuvataiteilija, jota työllistää omien kollaasimaalausten, videoanimaatioiden, veistosten ja installaatioiden lisäksi myös SIC-galleria. Seitsemän nuoren nykytaiteilijan ja nyttemmin myös kahden palkatun työntekijän yhteistyöhanke tuottaa ja kuratoi näyttelyitä galleriatiloissaan Helsingin Jätkäsaaressa.

- SIC:in ympärillä pyörivät taiteilijat ja muut henkilöt ovat osoittautuneet todella hyväksi vastapainoksi yksin tekemisen rinnalle – heiltä saa perspektiiviä tekemisiinsä ja voi keskustella omista töistä, Vaittinen kertoo.

Itsekuria ja keskittymistä

Haasteellisimpana taiteilija pitää työssään aikatauluttamista ja priorisoimista.

- Eniten tässä ammatissa tarvitsee itsekuria ja keskittymistä. Teen herkästi liian montaa asiaa samaan aikaan, mihin olen pyrkinyt kehittämään hieman jäsentyneempää otetta, eli varaamaan aikaa yhteen juttuun kerrallaan.

Yksityiskohta teoksesta ◊, betoni, 2014
Yksityiskohta teoksesta ◊, betoni, 2014 Yksityiskohta teoksesta ◊, betoni, 2014 timo vaittisen veistos

SIC:in taiteilijat pyörittivät galleriaansa ensimmäiset kolme vuotta käytännössä lähes talkoovoimin, mikä vei osaltaan aikaa omalta tekemiseltä.

- Sitä se tekee yhä edelleen, vaikka meillä nyt onkin käytännön päivittäisistä asioista vastaavat työntekijät – kiitos Suomen Kulttuurirahaston toimintamme kehittämiseen ja vakiinnuttamiseen myöntämän apurahan. Ajattelen kuitenkin, että galleriahomma on kiinteä osa myös omaa taiteellista työskentelyäni, Vaittinen pohtii.

Näyttelyn tai muun aikarajan lähestyessä hän kuitenkin ajautuu aina tilaan, jossa ei pysty ajattelemaan tai tekemään oikeastaan mitään muuta. Se on lopputuloksen kannalta yleensä välttämätön vaihe, vaikkei ehkä niin terveellinen.

- Olen luopunut ajatuksesta, että sitä loppuvaiheen maanista vaihetta pitäisi jotenkin välttää. Usein ne teoksen kannalta tärkeimmät päätökset, joiden tekemistä on lykännyt, alkavat silloin tuntua luontevilta, ja lopputulokseen voi näin olla tyytyväinen.

Narratiivi teoksen takana

Kesällä 2014 Timo Vaittinen oli yksi Kiasman Kimpassa-näyttelyn taiteilijoista. Kiasman ja Marimekon yhteistyössä toteuttamassa näyttelyssä kohtasivat nykytaiteen, muotoilun ja muodin kärkinimet. Viimeisin esillä ollut työ on Hexual Spellings –videoanimaatio, jolla hän edusti SIC:iä New Yorkin Moving Image –taidemessuilla maaliskuussa.

Still-kuva videotoksesta Hexual Spellings, 4 min 58 s., HD-video, 2015
Still-kuva videotoksesta Hexual Spellings, 4 min 58 s., HD-video, 2015 Still-kuva videotoksesta Hexual Spellings, 4 min 58 s., HD-video, 2015 timo vaittisen videoteos

Timo Vaittisen työskentelyn lähtökohtana on lähes aina jokin fiktiivinen tarina tai narratiivi, joka on luettavissa näyttelyesitteestä tai muualta teoksen sisältä. Tarinat ovat joskus sellaisia, että ne voisivat periaatteessa olla totta.

- On hauska ajatus, että ihmiset voivat katsoa teosta siltä pohjalta, että uskovat tämän sinänsä järjettömän kertomuksen olevan totta. Joissakin teoksistani tarinalla on suurempi merkitys ja toisissa pienempi – esimerkiksi maalaukset ovat usein enemmän itsenäisiä teoksia.

Vaittisen omaa tekemistä inspiroi erilaisten välineiden käyttäminen ja uusien juttujen kokeileminen.

- Minun kohdallani se tarkoittaa sitä, että pitää aina olla jotakin tutkimista ja uutta, jotta homma pysyy itselle kiinnostavana, taiteilija summaa.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri