Hyppää pääsisältöön

Kirjastokortti kertoo millainen olet

Nuori poika istuu pöydällä ja lukee kirjaa. Hänen takanaan on paljon ihmisiä selin.
Nuori poika istuu pöydällä ja lukee kirjaa. Hänen takanaan on paljon ihmisiä selin. Kuva: Yle/Miska Reimaluoto kirjastot,lukeminen,lukea

Kirjastojen menestyminen riippuu paljon siitä, miten hyvin ne tuntevat lähialueella asuvien lainaajien mieltymykset. Ihmisten elämäntilanne vaikuttaa selvästi siihen mitä kukin lainaa kirjastoista.

Nyt kirjastoille on tulossa menetelmä, jolla ne voivat tarkemmin tutkia oman alueensa väestörakennetta. Toistaiseksi tätä tutkimusta on tehty Helsingin ympäristössä HELMET-kirjastojen alueella. Helsingin kirjastotoimenjohtaja Tuula Haavisto pitää tutkimustuloksia hyvin kiinnostavina. Haaviston mukaan tämä tutkimus olisi laajennettavissa koko maan kirjastoverkon suunnitteluun.

Tutkija Jaani Lahtinen on selvittänyt kirjastojen lainaajien väestörakennetta ja asuinpaikkoja. Hän on kehittänyt julkisista tietolähteistä välineistön, joka auttaa kirjastoja arvioimaan kirjahankintojensa sopivuutta lähellä asuville lainaajille. Väestön muuttoliikkeet ja rakentamisen keskittäminen vaikuttavat myös kirjastopalvelujen pitkäkestoiseen suunnitteluun.

Arkkitehti Juha Leiviskän suunnittelema Vallillan kirjasto Helsingissä
Arkkitehti Juha Leiviskän suunnittelema Vallillan kirjasto Helsingissä Arkkitehti Juha Leiviskän suunnittelema Vallillan kirjasto Helsingissä Kuva: TTKK vallilan kirjasto

Esimerkiksi Helsingin Vallilan kirjastossa lainaus oli vuonna 2009 todella vähäistä, mutta nykyään Vallila on noussut kuopasta lainausmäärien yläpäähän. Tämä muutos johtui siitä, että kirjastossa havaittiin väestöpohjan muutos. Lähialueelle oli muuttanut paljon lapsiperheitä ja sinkkuja. Sen seurauksena Vallilan kirjastoon hankittiin enemmän nuorten yhden henkilön talouksiin paremmin sopivia kirjoja ja lapsiperheiden materiaalia.

Tutkimus osoittaa, että myös lainaajien etäisyys vaikuttaa paljonkin lähikirjastojen käyttöön. Toisaalta kirjojen etälainaus ylittää kuntarajat ja laajentaa lainaajapohjaa. Kirjojen liikkuvuus on kirjastoille myös iso taloudellinen kustannus.

Jaani Lahtinen on selvittänyt myös miten metron laajennus mahdollisesti vaikuttaa tulevan keskustakirjaston lainauksiin ja asiakaspohjaan.

Helsingin kirjastotoimenjohtaja Tuula Haavisto ja tutkija Jaani Lahtinen keskustelevat kirjastojen lainaustutkimuksesta Kirjakerhossa toimittaja Seppo Puttosen kanssa.

Lisää aiheesta:
Suomen yleisten kirjastojen tilastot
Suomen kirjastoseura
Yle Uutiset: Vertailu: Tampereen kaupunginkirjasto on maakuntakirjastojen ykkönen

Kommentit
  • Avaruusromua: Tämänhän ymmärtää jopa nelivuotias lapsikin!

    Hakekaa tänne jostakin nelivuotias lapsi!

    Hakekaa tänne jostakin nelivuotias lapsi, minä en ymmärrä tästä yhtään mitään! Näin sanoi Freedonian valtiota johtanut Rufus T. Firefly eli Groucho Marx elokuvassa Neljä naurettavaa naapuria. Jostakin syystä tuo klassikkoelokuva ja klassikkorepliikki tulivat mieleen albumista nimeltä Experimental Synth Kids. Rohkealla ja virkistävällä albumilla on nimensä mukaisesti lasten tekemää elektronista ja kokeellista musiikkia. Jopa nelivuotiaitten lasten. Toimittajana Jukka Mikkola.

  • Onko rivous uusi musta?

    Rivot jutut huvittavat, koska ne ovat tabu.

    Äitini korvat menevät välittömästi lukkoon, jos hän kuulee v-sanan. Hän ei hyväksy kiroilua tai alapääjuttuja lainkaan. Monille muillekin hänen sukupolvensa edustajalle tämä tabu on ehdoton. Hänen mukaansa törkeyksiä ja rivoa kieltä kuulee yhä useammin ja kaikkialla. Toisaalta monet nauttivat tabujen rikkomisesta. Kielletty kiinnostaa, estottomuus ja häpeästä vapautuminen tuottaa mielihyvää.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri