Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningas Matti ja ysäristit pääkuva

Matti Airaksinen on ysäri-dj, joka soittaa timanttista jyystöä. Nyt päästetään ääneen Matin laaja fanijoukko ympäri Suomen. Talkoistetun dokumentin ja verkkosarjan ovat kuvanneet ysärifanit eli ysäristit, sekä Matti.

Kuningas Matti Airaksinen - asiakaspalvelija

Matti Airaksinen Parasta ennen -risteilyllä 26.3.2015
Matti Airaksinen Parasta ennen -risteilyllä maaliskuussa 2015 Matti Airaksinen Parasta ennen -risteilyllä 26.3.2015 Kuva: Yle / Sami Hahtala kuningas matti ja ysäristit

“Kaikki on vahinkoa. Mikään maailmassa ei pidä olla suunniteltua ja tämä on kaikista vähiten suunniteltu mistään asioista minun elämässä. Kaikki on vaan tosi hyvää sattumaa.”

Matti Airaksisen isännöimä Parasta ennen -ohjelma YleX:llä on huippusuosittu ja sen ympärille on syntynyt tiivis faniyhteisö. Kuka oni Kuningas Matti, joka saa digimedian vuonna 2015 kymmenettuhannet ysäridancen ystävät radion ääreen säännölliseen kellonaikaan kerran viikossa?

Jonain päivänä oikeita töitä

Airaksisen haave toteutui 2001. Hän pääsi Radio Cityyn. Silloinen ohjelmapäällikkö Jone Nikula otti Matin harjoittelujaksolle, joka jatkui työsopimuksella. “Juonsin arki-iltoja vuoden verran. 2002 talo tyhjennettiin ja koko henkilökunta vaihdettiin kertarykäyksellä”.

Nykyään Airaksinen opettaa päivätyökseen kuvataidetta. Opettajan uran alkusysäykseen liittyy tragedia. Aasian tsunamissa 2004 menehtyi Matin vanhan lukion kuvataiteen opettaja. Koulun rehtori oli tuttu koulun seinien ulkopuoleltakin ja pyysi Mattia sijaiseksi. “Hän tiesi varmaan, että mua kiinnostaa kuvis ja supliikkina miehenä selviän siitä tilanteesta.” Sijaisuuden aikana Airaksinen sai “ahaa-elämyksen, että voisin jonain päivänä tehdä vielä jotain oikeaa työtä.”

Matti Airaksinen 2008
Parasta ennen -promokuva 2008 Matti Airaksinen 2008 Kuva: YleX matti airaksinen

Tämän jälkeiset pari vuotta menivät kokopäiväisesti Taideteollisessa korkeakoulussa opiskellen, kunnes kohtalo otti ohjat käsiinsä ja 2007 keväällä YleX:ltä soitettiin. Parasta ennen -nimiselle ohjelmalle etsittiin juontajaa ja ystävä oli suositellut häntä. Ohjelma oli alkanut 2007 alussa, mutta sille ei ollut vakituista isäntää. “Tarvittiin vain hyvää tyyppiä tekemään sitä. Päädyin tekemään demonauhoitteet ja sain pestin kesällä”, Airaksinen kertaa.

Rock-fani asiakaspalvelijana

Musiikki löysi Airaksisen teini-iässä ja hän kertoo aina olleensa vankka musamies. 90-luvun teinille oli kaksi tärkeää musiikin välittäjää: radio ja Music Television. Hän näkee tuossa ajassa jo viitteitä tulevasta.

“Asuin isäni kanssa Yhdysvalloissa 94-95. Kävin high-schoolia, kuuntelin paikallista rock-radiota ja totesin, että tuohan on aika mageeta. Siitä tuli ensimmäinen kipinä siihen, että olisi kiva joskus tehdä radiotöitä.”

Ysäridancea soittavan DJ:n nuoruuden levyhyllyn sisältö voi yllättää. Sieltä ei löydy Pandoraa ja E-roticia vaan pikemminkin Jimi Hendrixiä ja Led Zeppeliniä. “Olin todella diipissä. Mulla oli 600 CD:tä hyllyssä pelkkää 60-70-lukujen rockia ja luin kaikki kirjat. Olin kuin suoraan 70-luvulta revitty. Mulla oli pottatukka, hapsumokkasiinit ja systeemit”.

Matti Airaksisen kotisuosikit

Vaikka Airaksinen kertoo olleensa totalitaarinenkin ja kiihkeä rokkimies, hän silti pystyi suhtautumaan avoimin mielin ja uteliaasti 90-luvun vallitsevaan musiikkikulttuuriin. Sen avautumisessa auttoi MTV. “Tuijotin Vantaalaisessa lähiössä Music Televisionia aivan vallattomasti - tuhansia tunteja videoita. Paljon on jäänyt mieleen ja kaikki mitä nyt soitan on tuttua, vaikka en välttämättä sitä silloin fiilistellyt. Olenkin nauranut monta kertaa, että siitä musa-TV:n loputtomasta tuijottamisesta oli vain hyötyä!”, Matti hymyilee.

Levyhyllyn täytteet eivät ole olennaisesti muuttuneet 37 ikävuoteen tultaessa. Kotona luukutetaan päivisin rockia, poppia, jazzia ja soulia: “Melkein mitä tahansa muuta kuin Parasta ennen -musaa.”

Miksi pohjimmiltaan rock-fani sitten soittaa radiossa viikosta toiseen eurodance-levyjä ja vieläpä heittäytyy tehtävään kokonaisvaltaisesti ja ehdoitta mukaan? Kuningas Matti lähestyy Parasta ennen -ohjelmaa omien sanojensa mukaan avoimesti, mutta ulkopuolisena: “Täysin asiakaspalvelijana.”

Musa-TV:n loputtomasta tuijottamisesta oli vain hyötyä!

Kuningas tarkentaa: “Mulla on koko ajan pääajatus: Ei se, mitä mä haluan - vaan se, mitä yleisö haluaa. Mun hyvät fiilikset tulee siitä, että yleisö viihtyy. Reaktioiden ja palautteen perusteella koen sen. Se on tärkeää mulle. Varmaan ohjelman suosio näkyy myös siinä, että yleisö kokee tulleensa palvelluksi.” Hyvästä palvelusta kielivät ainakin ohjelman kuuntelijaluvut, jotka liikkuvat viikoittain kymmenissä tuhansissa. Lisäksi DJ-keikkoja olisi Airaksiselle tarjolla enemmän kuin kalenteriin mahtuu.

Matti Airaksinen Parasta ennen -risteilyllä 26.3.2015
Matti Airaksinen Parasta ennen -risteilyllä 26.3.2015 Kuva: Yle / Sami Hahtala kuningas matti ja ysäristit

Ysäribuumi

Parasta ennen -ohjelmalla ei ollut alkujaan energistä dance-ydintä. “2008 alussa lähdettiin tietoisesti tekemään perjantai-illan show’ta, joku kanavalla näki ohjelmassa sen potentian. Esimerkiksi Mikä hitti -kilpailu syntyi silloin.”

Ohjelmalle annettiin aikaa kehittyä. “Ei ollut stressiä olla heti valmis. Se on löytänyt oman yleisönsä ja tyylinsä tosi pitkän ajan kanssa ja luulen, että se on kauhean tärkeää koko Parasta ennen -ilmiön kannalta”, pohtii ohjelman isäntä.

Mun DJ-keikoilla käy valtavasti alle 25-vuotiaita.

2015 eletään keskellä ysäribuumia, jossa on mukana myös nuori sukupolvi. Siinä missä teini-ikäinen Matti fanitti 70-lukua, nykyteinit katsovat taaksepäin 90-luvulle. Airaksinen tunnistaa ilmiön, joka ulottuu ohjelman kuulija- ja fanikuntaan.

“Mun DJ-keikoilla käy valtavasti alle 25-vuotiaita. Ysäri edustaa nuorille varhaisnostalgiaa ja kiinnittää heidät sellaiseen aikaan, jota he ovat eläneet, mutta jota eivät muista. Sitä on helppo fiilistellä. Nyt on vaan kierrossa ysärin vuoro. Nykytanssimusa on kaiken velkaa ysärille, se on vaan hiotumpi tuote tänä päivänä.”

Parasta ennen -risteily 26.3.2015
Enemmistö Parasta ennen -risteilyn yleisöstä oli lähempänä kahtakymmentä ikävuotta. Parasta ennen -risteily 26.3.2015 Kuva: Yle / Sami Hahtala kuningas matti ja ysäristit

Internet on nakertanut radiotoimittajien auktoriteettia musiikin suosittelijoina ja esivalitsijoina. Asia ei häiritse Airaksista. “Mulle on ihan sama soittaisinko vaikka jotain haitarimusaa. En ole ikinä nähnyt rooliani minään musavalistajana, vaan fiiliksenluojana ja perjantai-illan tunnelmannostattajana. Vahvuuteni radiontekijänä on nimenomaan siinä, miten saan ihmisen kuuntelemaan, reagoimaan ja kiinnostumaan.“ Asiakaspalvelu ennen kaikkea.

Silti hän saa jatkuvasti viestejä, joissa ihmiset kertovat löytäneensä uusia biisejä ohjelman kautta. “Nuoret löytää 90-luvun dancea nyt ekaa kertaa.”

Elämää tärkeämpi kokonaisuus

Parasta ennen -ohjelman ympärille on syntynyt vahva ja aktiivinen faniyhteisö. Fanien perustamassa Facebook-ryhmässä on yli 30 000 jäsentä. Airaksinen tunnistaa tilanteen ainutlaatuisuuden ja arvostaa suuresti, että on voinut olla mukana luomassa ilmiötä. “Tästä on tullut iso osa mua ja suurelle osalle yleisöä Parasta ennen -ilmiöstä on muodostunut iso asia ja elämää tärkeämpi kokonaisuus”, heimon päällikkö avautuu.

Mun ohjelma toimii vastoin yleistä käsitystä siitä, mitä mediamaailman pitäisi vuonna 2015 olla.

Yleisö on radioisännän toiminnan keskiössä ja syystäkin. Sen voimakas läsnäolo ja reaktiot auttavat jaksamaan ja toimivat innostuksen lähteenä. “He eivät ole millään toimillaan osoittaneet, että aika olisi mennyt ohi. Että ihmiset pystyvät suhtautumaan johonkin radiojuontajaan ja -ohjelmaan noin kiihkeästi - annan sille tosi paljon arvoa. On ollut helppo motivoitua”, Matti kiittää ja jatkaa: “Mun ohjelma toimii vastoin yleistä käsitystä siitä, mitä mediamaailman pitäisi vuonna 2015 olla. Saan perjantai-iltana kymmeniä tuhansia ihmisiä radion ääreen. Onhan se tosi huikeaa. Olen tosi fiiliksissä siitä.”

Yhteisö on osoittanut voimansa myös siinä, että se on syksyn 2014 aikana kuvannut yhdessä Matin kanssa Kuningas Matti ja ysäristit -dokumentin ja verkkosarjan, jotka käsittelevät Parasta ennen -ilmiötä. Elokuvan ensiesitys TV:ssa on vappuaattona.

Airaksisen mukaan ohjelman fanit ovat läpileikkaus Suomen kansasta - melkein vauvasta vaariin, lapsiperheistä vanhempaan väkeen ja teineihin. “Skaala on mieletön. Toki keskivertokuuntelija on varmaan ruuhkasuomen ulkopuolella asuva reilu kolmekymppinen mies, joka tekee ruumiillista työtä”, Matti heittää.

Kuningas Matti tuntee yleisönsä osin myös henkilökohtaisesti. Dokumenttia kuvanneisiin hahmoihin Matti on tutustunut radion kautta. He ovat ihmisiä, jotka ovat aktiivisimmin osallistuneet ohjelmaan esimerkiksi pommittamalla biisitoiveita. “Sitten kun on mennyt keikoille, niin nimet ja nimimerkit ovat ruumiillistuneet”.

DJ Matti Airaksinen ja ysäristifaninsa
Dokumentin kuvaamiseen osallistuneet fanit kokoontuivat Parasta ennen -risteilylle. DJ Matti Airaksinen ja ysäristifaninsa matti airaksinen

Airaksinen? Ei kiinnosta

Airaksinen myöntää, että hänellä on erilaisia rooleja. Hän on esimerkiksi mies, isä, puoliso ja opettaja. Tärkeää hänelle on, että niitä varten ei tarvitse esittää mitään ja että pystyy allekirjoittamaan kaiken, mitä tekee.

Radiojuontajan ja DJ:n rooleistaan Matti kertoo suoraan, että hän kontrolloi julkista kuvaansa paljon. Omien sanojensa mukaan hän ei anna itsestään mitään ja pitää selkeän rajan työ- ja arkiminän välillä. Hän myös perustelee valintaansa: “Ei ne mitään salaisuuksia ole, mutta kun ei arki liity tuohon mitenkään, niin ei mulla ole tarvetta tuoda sitä mitenkään esille. Kyllä se käy dokumentissakin selväksi.” Järkeenkäypää.

Matti Airaksinen 2009
Parasta ennen -promokuva 2009 Matti Airaksinen 2009 Kuva: Yle / Juliana Harkki 2009

Kun ottaa huomioon kuinka suuren, intensiivisen ja omistautuneen faniyhteisön kanssa Matti on tekemisissä, asiaan liittyy odottamaton puoli. Airaksisen mukaan yleisö ei halua tietääkään hänestä! “Eipä niitä kiinnosta yhtään. Se on huomannut vaikka jostain FB-keskusteluista, joissa yritetään arvailla mun ikää. Moni kommentoi: Ei kiinnosta, en edes halua tietää.”

DJ arvelee, että syy liittyy hänen työvälineeseen, radioon: “Siellä pystyy edelleen olemaan eri ihminen, jos haluat ja siihen liittyy tietty illuusio. Muistan itsekin kun kuuntelin radiota, että siinä oli mystiikkaa: keitä nämä tyypit on ja mille ne näyttää? Nykykuuntelijakin haluaa säilyttää tämän asetelman, mikä on minusta sinänsä mainiota.”

Vaikka Airaksinen on viikoittain äänessä koko Suomen tavoittavassa mediassa, hän ei koe olevansa julkisuuden henkilö. Osa sopii hänelle. Parasta ennen -isännän mukaan tämä on luontevaa, sillä niin kauan kun ei näy TV:ssa, on julkisuudelta piilossa. Airaksisella oli 2014 pieni rooli TV-sarjassa Retrolissun ysärit. Ohjelman ansiosta häntä tunnistettiin kadulla enemmän kuin koskaan. “Kuinkahan moni niistä tiesi, että olin ollut jo 7 vuotta radiossa”, Matti naurahtaa.

“Koen olevani tietylle ihmisryhmälle julkkis, mutta en ole mikään kansansuosikki. Rajatulle porukalle olen kulttihahmo ja se passaa mulle oikein hyvin.”

Parasta jälkeen

Kahdeksan vuotta on radio-ohjelmalle pitkä elinkaari ja joskus Parasta ennen loppuu. Mitä Matti Airaksinen tekee sen jälkeen? Vastaus pysyy maassa kuin vinyyli levylautasella.

“Haluaisin tehdä aina opettajan työn ohella radiota. Se on ollut hirveän toimiva konsepti taloudellisesti ja henkisesti. Ei mulla ole isompaa kelaa siitä, sitten tehdään vaan jotakin muuta. Olen aina tehnyt asioita, jotka vähän tupsahtaa eteen.”

Olen aina tehnyt asioita, jotka vähän tupsahtaa eteen.

Viimeisimpänä näin on tehnyt Disko2000, jonka tekeminen on Matille hauskaa ja joka löytää uusia yleisöjä. Eikö rock-Matti haluaisi tehdä välillä muuta kuin tanssimusiikkiohjelmaa? “Ei sillä musalla ole mulle lopulta lähetyksen tekemisessä niin paljon väliä. Se on ikäänkuin työkalu. Se kuka minä olen ja miten minä teen on keskeisempää radion tekemisessä”, Airaksinen summaa. Yleisön palveleminen, sen viihtyminen ja kuulijoiden reaktioiden saaminen painaa vaakakupissa myös tulevaisuudessa.

“Joka kesä tai syksy pohditaan yhdessä kanavan kanssa tehdäänkö Parasta ennen -ohjelmaa vielä ensi vuonna, kohta taas. Joka vuosi se on puntaroitu.”

Luultavasti Matti Airaksinen joutuu tämän kysymyksen eteen jälleen 2016.

Moving on up, nothing can stop me.

Matti Airaksinen Parasta ennen -risteilyllä 26.3.2015
Keikan jälkeen Matti Airaksinen Parasta ennen -risteilyllä 26.3.2015 Kuva: Yle / Mika Tolvanen kuningas matti ja ysäristit
Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua