Hyppää pääsisältöön

Tappara matkalla liigamestaruuteen 1977

Antero Karapalon dokumentissa seurataan Tapparan jääkiekkojoukkueen matkaa SM-liigan loppuotteluihin vuonna 1977. Kuulemme pelaajien, huoltajien ja valmentajien ajatuksia sekä tunnelmia keskellä kevään kiireitä. Kamerat seuraavat joukkuetta harjoituksista pelimatkoille, ruokapöydistä jäälle.

Jääkiekkoilijalta vaaditaan kestävyysjuoksijan jaksamista, pikajuoksijan terävyyttä sekä painonnostajan lihaksia ja voimaa.

Jääkiekkojoukkue vaatii pelaajien ja valmentajan lisäksi monia muita ammattilaisia. Suurin kentän ulkopuolinen vastuu on joukkueenjohdolla, joka on myös taloudellisessa vastuussa organisaatiosta. Harjoitusten ja oheistoiminnan tehostajina Tapparalla toimivat joukkueen oma hieroja sekä oma lääkäri. Todellisena erikoismiehenä taas työskentelee teippaaja, joka sananmukaisesti teippaa pelaajien vammat ja kolhut pelikuntoon.

Huoltajien työ alkaa aina joukkueessa ensimmäisenä ja päättyy viimeisenä.
Huoltajien työ alkaa aina joukkueessa ensimmäisenä ja päättyy viimeisenä. Huoltajien työ alkaa aina joukkueessa ensimmäisenä ja päättyy viimeisenä. Kuva: Yle kuvanauha elävä arkisto

Huoltomiehiä joukkueella on kaksi. Nämä herrat vastaavat koko teatterin toiminnasta kulissien takana. Heidän työnsä alkaa aina ensimmäisenä ja päättyy viimeisenä. He teroittavat luistimet ja huolehtivat siitä, että varusteet ovat otteluiden tasolla.

Teippaaja sananmukaisesti teippaa pelaajat pelikuntoon.
Teippaaja sananmukaisesti teippaa pelaajat pelikuntoon. Teippaaja sananmukaisesti teippaa pelaajat pelikuntoon. Kuva: Yle kuvanauha elävä arkisto

Yksittäisellä kenttäpelaajalla on noin kymmenen erilaista varusteartikkelia, ja yhden pelaajan varustus maksoi 1977 noin kolme tuhatta silloista markkaa. Luistimia kenttäpelaajalla kuluu kauden aikana kahdesta kolmeen. Koko joukkue taas kuluttaa kauden aikana jopa kaksi tuhatta kappaletta mailoja ja maalivahditkin vielä viisisataa mailaa.

Tapparan mukana matkustaa myös tilastomies, joka kerää erilaista tietoa omasta sekä vastustajajoukkueesta. Tätä tietämystä joukkueen valmennusjohto hyödyntää peluuttamisessa. Parhaimmillaan se voi antaa omalle joukkueelle etulyöntiaseman.

Tapparan joukkue valmistautuu TPS-otteluun 1977.
Yhtä kenttäpelaajaa kohden ottelussa tulee noin 20 tehokasta peliminuuttia. Tapparan joukkue valmistautuu TPS-otteluun 1977. Kuva: Yle kuvanauha elävä arkisto

Dokumentissa nähdään haastatteluiden ja matkaseurannan lisäksi myös välähdyksiä HIFK- ja TPS-otteluista.

Jääkiekkokausi 1976–1977 oli järjestykseltään vasta SM-liigan toinen kausi. Sarjassa pelattiin kymmenen joukkueen nelinkertainen runkosarja, jonka jälkeen neljä parasta jatkoivat pudotuspeleihin. Tappara voitti liigan runkosarjan. Mestaruuden voitti Tappara, hopeaa sai TPS ja pronssia voitti Koovee.

Tapparan joukkueessa kiekkoilivat dokumenttivuonna muun muassa Suomen huippupuolustajiin lukeutunut Pekka Marjamäki ja liigan pistepörssinkin kaudella voittanut keskushyökkääjä Martti Jarkko.

Lisää ohjelmasta

Keskustele