Hyppää pääsisältöön

Vaitelias mies

Maureen O'Hara ja John Wayne elokuvassa Vaitelias mies
Maureen O'Hara ja John Wayne Maureen O'Hara ja John Wayne elokuvassa Vaitelias mies Kuva: Yle Kuvapalvelu elämää suuremmat elokuvat

Elokuvaklassikko kotiseudulleen Irlantiin palaavasta nyrkkeilijästä, joka rakastuu tulisieluiseen kaunottareen. Pääosissa äskettäin edesmennyt Maureen O'Hara ja John Wayne.

Sunnuntain Kino Klassikko on omistettu äskettäin edesmenneen Maureen O’Haran muistolle. Vuonna 1952 valmistunut romanttinen komedia Vaitelias mies (The Quiet Man) lienee maineikkain O’Haran elokuvista ja oli hänen oma suosikkinsa pitkältä uraltaan. Sopivasti siinä ovat mukana O’Haran uran tärkein vastanäyttelijä John Wayne ja merkittävin ohjaaja John Ford.

95-vuotiaana 24.10. 2015 kuollut O’Hara oli Kirk Douglasin, Olivia de Havillandin ja Doris Dayn ohella viimeisiä Hollywoodin kulta-ajan elossa olevia filmitähtiä. Näin jäi ilmeisesti myös ikuiseksi salaisuudeksi, mitä O’Hara kuiskaa John Waynen korvaan elokuvan viimeisessä kohtauksessa, tuottaen Wayneltä niin yllättyneen reaktion. Waynen ja O’Haran lisäksi vain tuota repliikkiä ehdottanut Ford tiesivät sen, eikä kukaan heistä ole enää sitä paljastamassa.

Punatukkainen, vihreäsilmäinen, häikäisevän kaunis ja temperamentiltaan tulinen Maureen O’Hara sai 1940-luvulla lempinimen “Technicolorin kuningatar”, kun hän vaikutti suorastaan tuon hehkeäsävyisen väriprosessin elävältä mainokselta.

O’Hara, oikealta nimeltään Maureen FitzSimons, oli syntynyt - tietenkin - Irlannissa Dublinin lähellä 17.8 1920. Hänestä tuli tähti jo 19-vuotiaana Alfred Hitchcockin seikkailuelokuvassa Jamaica Innin rantarosvot ja Notre Damen kellonsoittajan Hollywood-versiossa. Vuonna 1941 hän näytteli ensimmäisen kerran John Fordin ohjauksessa elokuvassa Vihreä oli laaksoni.

O’Haran ulkonäkö ja räiskähtelevä persoonallisuus sopivat erittäin hyvin Mustan Joutsenen kaltaisiin merirosvoseikkailuihin ja muihin historiallisiin eepoksiin samoin kuin “irlantilaisrooleihin” erityisesti John Fordin elokuvissa. Ja Fordin elokuvien kautta O’Hara päätyi John Waynen romanttiseksi sparrauskumppaniksi - hän olikin suunnilleen ainoa naistähti, jonka saattoi uskoa tarjoavan Waynelle tasaväkisen vastuksen niin romantiikan kuin tappelemisen suhteen.

O’Hara näytteli viimeisen kerran Waynen kanssa vuonna 1971 lännenelokuvassa Hurja Jake, jonka jälkeen hän vetäytyi eläkkeelle. O’Hara houkuteltiin kameroiden eteen enää muutaman kerran lähinnä tv-tuotannoissa. Hän ei koskaan ollut Oscar-ehdokkaana ja sai ainoan Oscarinsa viime helmikuussa elämäntyöstään.

Vaiteliaan miehen pääosassa on John Wayne amerikanirlantilaisena miehenä, joka matkustaa takaisin synnyinmaahansa lunastettuaan omakseen suvun maatilan ja lapsuudenkotinsa. Amerikassa melkein koko elämänsä viettäneen miehen on vaikea enää ymmärtää irlantilaisten maalaisten perinteisiä tapoja, mutta hän rakastuu rikkaan maanomistajan sisareen ja ottaa tämän vaimokseen. Riitaa kuitenkin syntyy myötäjäisistä, joita nuorikon veli kieltäytyy luovuttamasta.

Elokuva oli b-filmeistä tunnetun Republic-studion kaikkien aikojen ainoa parhaan elokuvan Oscar-ehdokas. Yhteensä se sai viisi ehdokkuutta. Elokuva palkittiin parhaan ohjauksen Oscarilla, joka oli Fordin neljäs. Myös kuvaajat Winston Hoch ja Archie Stout saivat Oscarin.

Maureen O’Hara nähdään Kino Klassikossa myös vuoden lopulla myös jouluklassikossa Ihme 34. kadulla.

Teksti: Vesa Nykänen

  • Vaitelias mies (The Quiet Man), USA 1952. O: John Ford. N: John Wayne, Maureen O’Hara, Ward Bond, Barry Fitzgerald, Victor McLaglen

Vaitelias mies on Peter von Baghin käsittelyssä radiosarjassa Elämää suuremmat elokuvat torstaina 12.11. klo 17.20 Yle Radio 1:ssä. Ohjelma on sen jälkeen kuunneltavissa Areenassa.

Yle Teema