Hyppää pääsisältöön

Ylilääkäri Jarmo Kantonen: "100 päivällä on paljon myönteisiä terveysvaikutuksia"

100 päivää logo
100 päivää logo 100 päivää

"Onnittelen kaikkia, jotka ovat onnistuneet 100 päivää ilman viinaa -haasteessa", sanoo ylilääkäri Jarmo Kantonen.

- Kohtuukäyttäjälle tällaisen viinalakon merkitys on ennen kaikkea siinä, että haasteen aikana pääsee tutkimaan itseään ja omia alkoholinkäyttötottumuksiaan, käytännön päihdetyötä tekevä lääkäri sanoo.

- Alkoholi on suurimpia työikäisten ennenaikaisten kuolemien aiheuttajia, joten pidättäytyminen alkoholista on aina terveysteko.

Suomessahan on EU-maiden suurin kuolleisuus kroonisiin maksasairauksiin, ja niiden suurin aiheuttaja on juuri alkoholi.

100 päivän viinalakon aikana useimmat huomaavat elimistössään monia myönteisiä muutoksia.

- Alkoholinkäytön nostama verenpaine laskee, ja jopa verenpainelääkkeet voivat käydä tarpeettomiksi, Kantonen kertoo. Maksa pääsee levähtämään, ja mahdollinen maksan rasvoittuminen vähenee.

- Useissa maksa-arvoissa 100 päivää näkyy niiden normalisoitumisena, mikä on erinomainen asia, iloitsee ylilääkäri.

- Suomessahan on EU-maiden suurin kuolleisuus kroonisiin maksasairauksiin, ja niiden suurin aiheuttaja on juuri alkoholi.

Jos ylipainoa on aiemmin kertynyt alkoholin turhista kaloreista, 100 päivän aikana paino voi laskea reilustikin, ellei haksahda herkkuihin. Runsaasti alkoholia käyttäneellä voi kuitenkin alussa viedä aikaa, ennen kuin nukkuminen alkaa sujua levollisesti.

- Hikoilu ja sängyssä pyöriminen kyllä hellittävät, kun malttaa olla juomatta tarpeeksi pitkään, ylilääkäri kuvailee unen laadun paranemista.

Jos kohtuukäyttäjä jatkaa haasteen jälkeen kohtuullista käyttöä, tästä ei koidu välttämättä jatkossa haittaa terveydelle eikä jaksamiselle. Jokainen voi itse tutkiskella itseään, onko omassa alkoholinkäytössä varmasti kysymys kohtuukäytöstä eikä suurkulutuksesta, jonka myötä terveysriskit kasvavat.

- Jos entinen suurkuluttaja ryhtyy haasteen jälkeen uudelleen käyttämään runsaasti alkoholia, tämä näkyy elimistössä nopeasti, Kantonen muistuttaa. Paino ja verenpaine voivat nousta jo muutamassa viikossa.

Onnistuneen haasteen jälkeen kannattaa pyrkiä kohtuuteen tai jatkaa raittiutta vaikka vappuun tai kesälomiin asti. Tässä vaiheessa voi kuitenkin vilpittömästi iloita onnistumisestaan!

100 päivää tulee täyteen tänään, huhtikuun 10. päivä, klo 24. Haasteen yhteenvetävä, seuraava suora 100 päivää ilman viinaa -lähetys on vuorossa sunnuntaina 12.4. klo 18.45 Yle TV1:llä.

KATSO 100 päivää ilman viinaa -haasteen neljäs lähetys (29.3.2015) Yle Areenasta:

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

100 päivää