Hyppää pääsisältöön

Akuutille Epilepsiateko-huomionosoitus

Andy Hyvösen tarina toi Akuutille vuoden 2015 Epilepsiateko-huomionosoituksen. Ehdotus tunnustuksesta tuli Epilepsialiiton nuorilta.

– Mie oon Andy, en mikään epileptikko. Epilepsia ei vaikuta unelmiini tai tulevaisuuden suunnitelmiini. Yhtä lailla tässä edetään kuin muutkin. Näin muistuttaa 25-vuotias, Mikkelistä kotoisin oleva Andy Hyvönen. Epilepsiaan sairastuminen yllätti, mutta ei lannistanut nuorta miestä. Andy on selvittänyt niin murrosiän kuohut kuin kouluopinnotkin peräänantamattomaan tyyliinsä.

Andyn tarina nousi julkisuuteen Akuutin erikoislähetyksessä lokakuussa 2014. Nuori mies lähti mukaan lukiolaisten kehittämään kiusaamisen vastustamiskampanjointiin facebookissa. Sieltä Akuutin väki ”bongasi” Andyn ohjelmaan ja nosti hänet esimerkiksi siitä, kuinka nuori pärjää pitkäaikaissairauden kanssa ja suuntautuu elämään muiden nuorten lailla haaveineen ja toiveineen.

Epilepsialiiton perusteluissa todetaan, että ohjelma kertoi maanläheisellä tavalla epilepsian vaikutuksista Andyn elämässä. Monen epilepsiaa sairastavan on helppo samaistua Andyn tilanteeseen. Ohjelma oli ratkaisuhakuinen ja toivoa antava, mitä tarvitaan epilepsiaa sairastavien selviytymisen edistämisessä. Lisäksi todetaan, että Akuutti-ohjelmalla on laaja yhteiskunnallinen vaikutus ja Andysta kertova juttu valotti asiallisesti epilepsiaan liittyviä kysymyksiä suurelle yleisölle.

Ehdotuksen huomionosoituksesta teki Epilepsialiiton nuorten jaosto Nuoret Liekit. 29.10.2014 esitetty Akuutti tavoitti uusintoineen yli 764 000 katsojaa.

Andy Hyvösen tarinan voit lukea myös tästä