Hyppää pääsisältöön

John Ford – Teemalauantai 18.4.

Etsijät, ohjaus John Ford.
Amerikan kansallisaarteita: Etsijät ja Monument Valley. Etsijät, ohjaus John Ford. etsijät,Teemalauantai

Teemaillassa kaikkien aikojen paras lännenelokuva? Etsijöiden jälkeen nähdään dokumentti John Fordin sielunmaisemasta Monument Valleystä.

Teeman kevään 2015 John Ford -sarjan päätteeksi Teemalauantaissa esitetään ohjaajan komeimpiin westerneihin kuuluva Etsijät (The Searchers, 1956). Iltaa täydentää uusi tv-dokumentti John Fordista ja Monument Valleystä, jonka jylhissä maisemissa myös Etsijöitä kuvattiin.

Etsijät on John Fordin (1894–1973) pitkän uran pääteoksia, usein Fordin viimeisenä mestariteoksena mainittu. Monen mielestä se on myös kaikkien aikojen paras lännenelokuva – ja kaunein koskaan kuvattu Technicolor-elokuva.

Etsijät kertoo Yhdysvaltain sisällissodan veteraanista, yksinäisestä ratsastajasta Ethan Edwardsista. Kun Edwardsin uudisraivaajaveljen perhe julmasti murhataan, Edwards lähtee intiaanien jäljille kostoretkelle sekä etsimään verilöylyn ainutta eloonjäänyttä, nuorta veljentytärtään. Hänen elämänsä täyttää vuosikausien pakkomielteinen etsintä. Edwards on paitsi kostonhimon riivaama mies myös eräänlainen erämaiden uskonpuhdistaja.

Edwardsia näyttelee John Wayne, oikeastaan ensimmäistä kertaa antisankarin roolissa. Edwardsin nuorta etsintäkumppania esittää Jeffrey Hunter. Muissa rooleissa nähdään Natalie Wood, Hank Worden, Ward Bond, Vera Miles ja Henry Brandon (saksalaisnäyttelijä, joka esittää navajointiaanien päällikköä). Elokuvan musiikin sävelsi Max Steiner.

Etsijät, ohjaus John Ford.
Etsijät, ohjaus John Ford. etsijät,Teemalauantai

Etsijät on kuvattu suurelta osin Monument Valleyssä, epätodellisten kalliomuodostelmien reunustamassa autiomaassa, jota on kutsuttu myös John Fordin sielunmaisemaksi. Se on Fordin sanoin "paikka johon Jumala sijoitti lännen".

Ollaan elämää suurempien kuvien äärellä. Tai niin kuin Etsijöitä "kuvien westerniksi" kutsunut Jean-Luc Godard kirjoittaa: "En tarkoita, että John Fordin elokuva on pelkästään kauniitten kuvien sarja, päinvastoin; tarkoitan vain että Fordilla ensisijaisesti juuri kuva johtaa ideaan."

Toinen ranskalaisohjaaja François Truffaut kirjoitti muistosanoissaan: "John Ford oli taiteilija, joka ei lausunut koskaan sanaa 'taide', ja runoilija, joka ei koskaan lausunut sanaa 'runous'. (...) John Ford sai katsojansa nauramaan ja itkemään ruhtinaallisen helposti. Ainoa mitä hän ei osannut tehdä oli ikävystyttää heitä."

Elokuvan jälkeen nähtävä uusi tv-dokumentti John Ford ja Monument Valley sisältää materiaalia muun muassa Etsijöiden kuvauksista.

Teemalauantai 18.4.2015

 • 21.00 Etsijät (The Searchers), USA 1956. Ohjaus John Ford. Pääosissa John Wayne, Jeffrey Hunter, Natalie Wood, Hank Worden, Ward Bond, Henry Brandon, Vera Miles.
 • 22.50 John Ford ja Monument Valley (John Ford et Monument Valley), Ranska 2013. Tv-dokumentti, ohjaus Clara & Julia Kuperberg.

John Ford -sarjassa Kino Klassikossa 29.3.–12.4.2015 esitettiin He antoivat kaikkensa, Hyökkäys erämaassa ja Vaitelias mies, kaikkien pääosassa John Wayne. Elokuvista Hyökkäys erämaassa on katsottavissa Areenassa 19.4. asti ja Vaitelias mies 26.4. asti.

Ratsastajia Monument Valleyssä. Kuva John Fordin lännenelokuvasta Etsijät (1956).
Etsijät on kuvattu Monument Valleyssä, "John Ford -maassa". Ratsastajia Monument Valleyssä. Kuva John Fordin lännenelokuvasta Etsijät (1956). Etsijät,John Ford,monument valley,elokuvat,lännenelokuvat
Etsijät, ohjaus John Ford. Kuvassa John Wayne.
John Wayne on Ethan Edwards, Etsijöiden yksinäinen kostaja. Etsijät, ohjaus John Ford. Kuvassa John Wayne. Kuva: Yle Kuvapalvelu john wayne,Teemalauantai
Kommentit
 • Rajat ovat ihmisen ongelma, kirjallisuus on niistä vapaa

  Rakennukset sortuvat, mutta kirjallisuus on kaikkialla.

  Kirjallisuus on muuttolintujen parvi ja nyt se lentää Helsinkiin. Helsinki Litin lava on hyvä paikka laskeutua, myös uusille sukupolville, kirjoittaa Aleksis Salusjärvi. Helsinki Lit suorana Ylen kanavilla 17.–18.5.2019

 • Teeman kesän 2019 elokuvat

  Leffateemoina mm. westernit, Jean Cocteau ja Jerry Lewis.

  Teema esittää kesällä mm. lännenfilmejä lauantaisin, Jerry Lewisin komedioita ja Jean Cocteaun klassikkoja.

 • Teeman kesä 2019 on länkkärikesä

  Westerneitä klassisesta moderniin lauantaisin.

  Teeman kesä 2019 on länkkärikesä. Lännenfilmejä esitetään joka lauantai-ilta kesäkuun alusta elokuun loppuun: klassikkoja, harvinaisia kulttifilmejä ja kiisteltyjäkin mestariteoksia.

Yle Teema