Hyppää pääsisältöön

Ystäväni hevonen on #järkipäässä

Ronja ja Mira
Ronja ja Mira Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

Kypärä on henkivakuutuksista halvin, mutta siitä huolimatta moni jättää samettipotan talliin. Tapa ei ole ainoastaan ratsastajalle itselleen hengenvaarallinen, vaan näyttää myös huonoa esimerkkiä nuorille ratsastajille sekä lajin ulkopuolisille henkilöille.

#järkipäässä -somekampanja on Ystäväni hevosen kannanotto kypärän käytön puolesta. Huhtikuun ajan tiedossa on bloggauksia, mielipidekirjoituksia sekä kilpailuja liittyen kypärän käyttöön. Idea kampanjaan syntyi sosiaalisessa mediassa yleistyneiden kypärättömien ratsastuskuvien seurauksena.

Faktat kypärän käytön takana

Tilastojen mukaan ratsastus on 20 kertaa vaarallisempaa kuin moottoripyöräily, jossa kypäränkäyttö on jo lain mukaankin pakollista. 60 % ratsastajien kuolemista johtuu päävammoista ja kypärän käyttämättä jättäminen muuttaakin hienon harrastuksen vaaralliseksi uhkapeliksi. Jo pieni osuma päähän voi aiheuttaa elinikäisiä aivovaurioita.

Kypärä ei täysin poista loukkaantumisen riskiä, mutta lukemattomissa tapauksissa juuri kypärä on ollut se tekijä, joka on pelastanut kantajansa vammautumiselta.

Suomen ratsastajainliiton hyväksymillä talleilla kaikki käyttävät kypärää, mikä on äärimmäisen tärkeää ja hienoa. On koko lajin yhteinen asia huolehtia turvallisuudesta, eikä kenenkään tulisi siitä luistaa. Kilparatsastajien, valmentajien ja muiden mielipidevaikuttajien tulisi ymmärtää asemansa tuoma vastuu ja esimerkin voima.

Olympiamitalisti Charlotte Dujardin sekä oma Emma Kanervamme ovat hienoja esimerkkejä siitä, kuinka huippuratsastajan tulisi toimia: käyttää kypärää maailman parhaasta ratsastustaidosta huolimatta.

Kypärästä kuuluu olla ylpeä

Ronja Salmi ja Muusa Enjala
Ronja Salmi ja Muusa Enjala Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

Kypärän käyttäminen ei ainoastaan järkevää ja turvallista, vaan se kertoo myös kantajansa nöyryydestä hevosta kohtaan. Hevonen on eläin joka reagoi ympäristöönsä, ja kypärää käyttävä ratsastaja ymmärtää reaktion mahdolliset seuraukset. Kypärästään saa ja kuuluu olla ylpeä, sen hassusta pallomaisesta muodosta huolimatta.

Ystäväni hevonen haastaakin kaikki ratsastajat ja hevosihmiset jakamaan sosiaalisessa mediassa kuvan itsestään kypärä päässä. Käyttämällä tunnistetta #järkipäässä kaikki kuvansa jakaneet osallistuvat viikoittaisten palkintojen arvontaan.

Liity mukaan ja olet #järkipäässä !

Kommentit
 • SUMMERIN PODCASTSARJASSA KYSYTÄÄN "ONKS KAIKKI OK?"

  17-vuotias Milla selvittää podcastsarjassa tunnetilojaan.

  “Kaikki ok?" -podcastsarjassa 17-vuotias Milla Solaranta pohtii elämänsä suuria tunnetiloja ja päästää kuulijan kurkistamaan tunne-elämänsä syövereihin.

 • Kesä ilman pomoa?!

  Miltä tuntuisi olla yrittäjä ja oma pomosi?

  Oletko unelmoinut oman rantakahvilan pitämisestä parhaan kaverin kanssa? Tai miettinyt, miten saada kaveriporukalla rahat kokoon yhteistä reissua varten?

 • Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume kävi viime kesänä todistetusti oikeissa töissä. Te halusitte nähdä lisää ja saamanne pitää. Toinen kausi Tumen oikeita töitä löytyy nyt Areenasta.

 • Ystäväni hevosen lukijoiden parhaita leirimuistoja

  Unelmien leirillä sattuu ja tapahtuu.

  Ratsastusleireillä aina sattuu ja tapahtuu. Kysyimme lukijoilta Instagramissa, millaisia muistoja heille on kertynyt leirikesien aikana. Mukaan mahtuu hullunkurisia kokemuksia sekä ihania tunnelmia tärkeiden hevosten kanssa. @aanniella Varmaa yks hauskimmista kommelluksista tapahtui vuonna 2016, kun hengailtiin asuinrakennuksessamme.