Hyppää pääsisältöön

David Lee Roth oli seksisymboli ja supliikkimies

1980-luvun seksisymboli ja moottoriturpa David Lee Roth muistetaan parhaiten Van Halen -yhtyeen keulakuvana, jonka ilmava ja energinen lavaesiintyminen nosti hänet rock-eliittiin.

Rokkikukko David Lee Roth erosi Van Halen -yhtyeestä vuonna 1985, jonka jälkeen bändin jäsenten ja Rothin riidat olivat usein esillä musiikkimediassa. Kamera kiertää -ohjelman haastattelussa Roth sivaltaa Van Halenin tuolloista uutta laulajaa Sammy Hagaria sekä lähettää terveiset kitaristi Eddie Van Halenille.

Van Halenista eroamisen jälkeen David Lee Roth loi soolouran, jonka menestys kantoi 1990-luvun alkuvuosiin. Tämän jälkeen hänen kaltaisensa mahtipontiset rokkarit saivat väistyä maanläheisemmän grungen tieltä. Vuonna 1996 Roth palasi hetkellisesti takaisin Van Halenin riveihin. Seuraavan kerran hänet nähtiin yhtyeen keulahahmona vuonna 2007. Tällä kokoonpanolla yhtye on jatkanut siitä lähtien.

Ensimmäisen kerran David Lee Roth konsertoi Suomessa vuonna 1988. Helsingin jäähallissa järjestetyn konsertin lämmittelijänä soitti suomalainen Zero Nine. Skyscraper -kiertueen lavashow'ssa rokkari nähtiin muun muuassa laulavan nyrkkeilykehässä sekä lentävän surffilaudan päällä. Railakkaasta elämäntyylistä tunnettu Roth oli kuitenkin erittäin atleettinen. Vuorikiipeily ja itämaiset taistelulajit olivat myös osa hänen lavaesiintymistään.

Helsingissä kuvatun Rockstop! -ohjelman haastattelussa aina puhelias Roth kehuu suomalaisten keikkajärjestelyjä sekä vertailee musiikintekoa ruoanlaittoon. Kysymykseen suhteesta Eddie Van Haleniin Roth vastaa niukasti: "Lähdin Van Halenista neljä vuotta sitten. Se on loppuunkäsitelty juttu." Haastattelun välissä esitetään vuonna 1986 ilmestyneeltä Eat 'Em and Smile -levyltä julkaistu värikäs Yankee Rose -musiikkivideo. David Lee Roth on kertonut kappaleen kertovan Vapaudenpatsaasta.

Rockstop! -haastattelussa Roth kertoo, kuinka hän pysyy hyvässä kunnossa ja antaa vinkin ihmisille, jotka haluaisivat olla kuten hän. Maestron neuvo onkin unohtaa koko juttu ja olla vain oma itsensä. Haastattelu keskeytyy David Lee Rothin pyynnöstä, kun hän haluaa niistää nenänsä. Ilmeisesti pientä nuhaa poteva Roth ei halunnut ihmisten luulevan hänen niiskuttamisen johtuvan "marssipulverista".

Vuonna 1981 Tuubi -ohjelmassa esitettiin tuolloin uunituore musiikkivideo So This is Love -kappaleesta. Loppujuonnossa Leo Friman huomauttaa rumpali Alex Van Halenin massiivisesta neljän bassorummun setistä.

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto