Hyppää pääsisältöön

Günter Grass kirjoitti sodanjälkeisestä syyllisyydentunteesta Saksassa

Kirjailija Günter Grass (1927–2015) nosti teoksissaan esiin saksalaisten sodanjälkeisen syyllisyydentunteen. Kirjallisista töistään Grass toipui kuvataiteen avulla ja tuli tunnetuksi myös graafikkona. Saksalaiskirjailija vieraili kirjallisuustapahtumissa myös Suomessa, ja Jyväskylässä työväen kulttuuritapahtumassa 1981 häntä haastatteli toimittaja Markku Lehto.

Saksan liittotasavallasta kotoisin ollut kirjailija Günter Grass muistutti aina olevansa myös graafikko ja kertoi toipuvansa kirjallisista töistään kuvataiteen avulla. Jyväskylän talvitapahtumassa helmikuussa 1981 Grass kertoi lepäävänsä kirjallisen luomiskauden jälkeen.

Grassia haastatellut Markku Lehto kertoo kuulijoille Grassin tulleen yleisölle tutuksi vuonna 1959 ilmestyneellä Peltirumpu-teoksellaan. Peltirummusta tuli uudelleen ajankohtainen vuonna 1979 ilmestyneen filmatisoinnin myötä.

1980-luvulla Grass oli nykysaksalaisen proosan tunnetuimpia nimiä Heinrich Böllin ohella. Grassin teoksia oli tuolloin suomennettu kuusi: Peltirumpu, Kissa ja hiiri, Koiranvuosia, Paikallispuudutus, Kampela ja Kirjailijakokous. Teoksissaan Grass tilitti Saksan kansan vastuuta toisen maailmansodan tapahtumiin nähden.

Radiohaastattelussa Grass kertoo, että varsinkin kriitikot arvostivat Peltirumpua sen ilmestyessä. Teoksessa käsiteltiin Saksan syyllisyyskysymystä tuolloin ensimmäistä kertaa. Syyllisyys-teemasta tuli sittemmin suosittu sodan kokeneen kirjailijapolven keskuudessa.

Kirjailijan työn ohessa Grass osallistui näkyvästi myös politiikkaan. Hän oli mukana 1960-luvun lopulla aktiivisesti Saksan sosialidemokraattien vaalikampanjassa. Grass halusi torjua käsityksen, että Saksan liittotasavallasta olisi tullut terrorismin vastaisen toiminnan vuoksi poliisivaltio. Grass ei myöskään uskonut, että Saksan liittotasavaltaa uhkaisi erityisesti oikeistolaistumisen vaarakaan.

Saksan omatuntonakin pidetty kirjailija nostatti kohun vuonna 2006, kun hän paljasti muistelmissaan liittyneensä 17-vuotiaana vapaaehtoisena SS-joukkoihin. Muutama vuosi myöhemmin hän suututti israelilaiset runollaan ydinaseistetun Israelin uhasta maailmanrauhalle.

Günter Grassin nimi oli useasti esillä Nobel-ehdokkuuksista puhuttaessa. Vuonna 1999 hän sai kirjallisuuden Nobel-palkinnon elämäntyöstään. Danzigissa syksyllä 1927 syntynyt Günter Grass kuoli 87-vuotiaana Lyypekissä keväällä 2015.

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto