Hyppää pääsisältöön

Günter Grass kirjoitti sodanjälkeisestä syyllisyydentunteesta Saksassa

Kirjailija Günter Grass (1927–2015) nosti teoksissaan esiin saksalaisten sodanjälkeisen syyllisyydentunteen. Kirjallisista töistään Grass toipui kuvataiteen avulla ja tuli tunnetuksi myös graafikkona. Saksalaiskirjailija vieraili kirjallisuustapahtumissa myös Suomessa, ja Jyväskylässä työväen kulttuuritapahtumassa 1981 häntä haastatteli toimittaja Markku Lehto.

Saksan liittotasavallasta kotoisin ollut kirjailija Günter Grass muistutti aina olevansa myös graafikko ja kertoi toipuvansa kirjallisista töistään kuvataiteen avulla. Jyväskylän talvitapahtumassa helmikuussa 1981 Grass kertoi lepäävänsä kirjallisen luomiskauden jälkeen.

Grassia haastatellut Markku Lehto kertoo kuulijoille Grassin tulleen yleisölle tutuksi vuonna 1959 ilmestyneellä Peltirumpu-teoksellaan. Peltirummusta tuli uudelleen ajankohtainen vuonna 1979 ilmestyneen filmatisoinnin myötä.

1980-luvulla Grass oli nykysaksalaisen proosan tunnetuimpia nimiä Heinrich Böllin ohella. Grassin teoksia oli tuolloin suomennettu kuusi: Peltirumpu, Kissa ja hiiri, Koiranvuosia, Paikallispuudutus, Kampela ja Kirjailijakokous. Teoksissaan Grass tilitti Saksan kansan vastuuta toisen maailmansodan tapahtumiin nähden.

Radiohaastattelussa Grass kertoo, että varsinkin kriitikot arvostivat Peltirumpua sen ilmestyessä. Teoksessa käsiteltiin Saksan syyllisyyskysymystä tuolloin ensimmäistä kertaa. Syyllisyys-teemasta tuli sittemmin suosittu sodan kokeneen kirjailijapolven keskuudessa.

Kirjailijan työn ohessa Grass osallistui näkyvästi myös politiikkaan. Hän oli mukana 1960-luvun lopulla aktiivisesti Saksan sosialidemokraattien vaalikampanjassa. Grass halusi torjua käsityksen, että Saksan liittotasavallasta olisi tullut terrorismin vastaisen toiminnan vuoksi poliisivaltio. Grass ei myöskään uskonut, että Saksan liittotasavaltaa uhkaisi erityisesti oikeistolaistumisen vaarakaan.

Saksan omatuntonakin pidetty kirjailija nostatti kohun vuonna 2006, kun hän paljasti muistelmissaan liittyneensä 17-vuotiaana vapaaehtoisena SS-joukkoihin. Muutama vuosi myöhemmin hän suututti israelilaiset runollaan ydinaseistetun Israelin uhasta maailmanrauhalle.

Günter Grassin nimi oli useasti esillä Nobel-ehdokkuuksista puhuttaessa. Vuonna 1999 hän sai kirjallisuuden Nobel-palkinnon elämäntyöstään. Danzigissa syksyllä 1927 syntynyt Günter Grass kuoli 87-vuotiaana Lyypekissä keväällä 2015.

Kommentit