Hyppää pääsisältöön

Lasten refluksitauti - löytyykö apua?

Lähikuva vauvan kasvoista
Lähikuva vauvan kasvoista Kuva: Yle, Akuutti tutti

Monessa vauvaperheessä tuskaillaan itkujen ja valvomisten kanssa, mutta entä jos vauvan hankalan olon taustalla onkin refluksisairaus? Pulauttelu on pienellä vauvalla normaalia. Refluksitaudissa oksentelu voi kuitenkin olla poikkeuksellisen runsasta ja sen lisäksi ilmenee muitakin oireita, kuten painonlaskua tai nielemisvaikeuksia.

Aina refluksi ei edes näy selvinä oireina. Kannuslaisen Susanna Mäki-Petäjän perheessä valvottiin kaksi vuotta, ennen kuin refluksin jäljille päästiin ja apu pienokaiselle löytyi. Nyt 8-vuotiaan Josuan vauva-aika oli rankka.

– Me valvoimme kaikki yöt ja ajelimme autolla, koska auto oli ainoa paikka, mihin hän rauhoittui. Aina kun laitoimme hänet selälleen, alkoi kauhea huuto ja itku. Erotin heti, että se on kipuitkua. Kyse ei siis ollut esimerkiksi siitä, että lapsella olisi ollut nälkä.

− Josua ei pulautellut. Hän röyhtäisi ihan normaalisti, niin kuin vauvat aina röyhtäisevät, mutta sitten se röyhtäily jatkui. Lisäksi hikka oli ihan mahdoton, sekin vain jatkui ja jatkui. Josua oli muutenkin semmoinen huonovointinen ja näki, että hän oli oikeasti kipeä, Mäki-Petäjä kertoo.

Vanhemmat hakivat tuolloin 8 vuotta sitten apua vauvan vaivoihin ja kysyivät myös refluksitaudin mahdollisuudesta. Tietoa tuntui kuitenkin olevan saatavilla vähän.

Susanna Mäki-Petäjä istuu sohvalla ja lukee lehteä.
Susanna Mäki-Petäjän esikoinen, Josua-poika, sai avun refluksisairauteen kahden vuoden iässä. Susanna Mäki-Petäjä istuu sohvalla ja lukee lehteä. Kuva: Yle, Akuutti susanna mäki-petäjä.

− Me menimme sitten fysioterapian kautta unikouluun ja loppupeleissä meille alettiin jo vähän vihjata, että ehkä ongelma onkin minussa. Siinä vaiheessa aloin olla itse jo ihan loppu. Josua huusi iltakuudesta aamukuuteen. Siinä eivät kerta kaikkiaan mitkään rytmitykset auttaneet, Mäki-Petäjä muistelee.

Milloin normaalia, milloin sairaus?

Refluksi tarkoittaa mahan sisällön nousua ruokatorveen. Imeväisellä ruokatorvirefluksiin katsotaan lisäksi liittyvän yksi tai useampi huolestuttava oire, muun muassa painonlaskua, poikkeavaa syömisiin liittyvää itkuisuutta tai nielemis- tai hengitysvaikeuksia. Lasten refluksiepäilyissä haasteena on sen selvittäminen, milloin kyseessä on normaali fysiologinen ilmiö ja milloin sairaus. Lastenlääkärin on kuunneltava perheen tarina herkällä korvalla.

− Se on paljolti vanhempien kuuntelua eli yleensä se on heidän tarinansa, joka kertoo diagnoosin. Tutkimuksilla suljetaan pois muita sairauksia, kertoo Oulun Mehiläisessä toimiva lastentautien erikoislääkäri Tero Kontiokari.

− Voi sanoa, että kaikilla imeväisillä on refluksi, koska heillä alasulkijalihas ruokatorvessa on heikosti toimiva. Kun aikuinen nielee, alasulkijalihas ruokatorvessa avautuu ja päästää ruuan sinne, mihin pitääkin, mutta lapsella se saattaa avautua silloin tällöin. Silloin painovoima määrää, mihin suuntaan ruoka huilaa, Kontiokari kuvailee.

− Hyvin monella 2 - 3 kuukauden ikäisellä on toistuvia oksenteluja, mutta jos lapsi oksentaa, eikä hänellä ole mitään oireita, ei kyseessä ole refluksitauti. Refluksitauti on niillä, joilla siitä tulee oireita, Kontiokari tiivistää.

Lastentautien erikoislääkäri Tero Kontiokari
Lastentautien erikoislääkäri Tero Kontiokari Kuva: Yle, Akuutti tero kontiokari

Entä jos lapsi ei pulauttele, vaan oireilee epämääräisemmin? On esimerkiksi tiedossa, että hoidolla oireettomiksi tulleilta refluksilapsilta on voinut oireettomuudesta huolimatta löytyä tulehdusmuutoksia ruokatorvessa kontrollitähystyksen yhteydessä.

− Eli oireista ei pysty aina päällepäin tietämään ja tuntemaan, mitä siellä ruokatorvessa tapahtuu. Sillä perustella voidaan ehkä ajatella, että tällainen hiljainen refluksi on olemassa. Se ei kuitenkaan ole niin tavallinen, kuin ihmiset tuntuvat ajattelevan, Kontiokari pohtii.

Apu vaivoihin löytyi

Josuan hoidossa päästiin lopulta refluksisairauden jäljille. Hänelle myös tehtiin diagnosoinnin apuna pH-mittaus ja tähystys. Lopulta hän sai apua muun muassa lääkehoidosta, ja pitkä epätietoisuus valvomisineen päättyi.

Josua-poika lukee läksyjä.
Josuan refluksioireet loppuivat kahden vuoden iässä oikeanlaisen hoidon ansiosta. Josua-poika lukee läksyjä. Kuva: Yle, Akuutti josua-poika lukee läksyjä

− Kahden vuoden iässä hän nukkui ensimmäiset kunnon yöunet, Susanna Mäki-Petäjä laskee.

Myös perheen molemmilla tytöillä on ollut refluksioireilua, mutta heidän vaivoihinsa osattiin isoveljen viitoittamalla tiellä tarttua jo varhain. Tyttöjen refluksin taustalta löytynyt maitoallergia on yleinen vaikuttaja refluksin taustalla.

Keinoja refluksivauvan hoitoon on. Vauvaa on hyvä pitää pystyasennossa syöttäessä ja sen jälkeen, joten isoimmat hoitotoimetkin kannattaa jättää syötöstä myöhemmäksi. Yöllä voi kohottaa sängynpäätyä. Maitoa voi sakeuttaa apteekista saatavilla sakeutusaineilla. Joillakin vauvoilla vaiva vähenee, kun kiinteät ruuat aloitetaan. Lääkehoitokin on mahdollinen, mutta lääkkeen kokeilu pidetään lyhyenä.

− Lääkkeiden hoitokokeilut pyritään pitämään lyhyinä, koska niiden pitkäaikaisvaikutuksista ei tiedetä kovinkaan paljon, Kontiokari muistuttaa.

Ennuste on hyvä

Refluksivauvojen perheissä elo voi olla hyvin rankkaa, ja uuvuttava elämänvaihe voi jo sinällään olla hoidon peruste. Väsyneinäkin hetkinä on kuitenkin hyvä tietää, että taudilla on erittäin hyvä ennuste.

− Suurin osa paranee eli noin noin 80 prosenttia lapsista on terveitä tai ainakin lääkkeistä vapaita sitten muutaman vuoden iässä, Kontiokari kertoo.

Josuan perheessä elämä sujuu nyt mukavasti. Aivan niin kuin monet äidit ja isät tietävät, raskaat vauva-ajat lopulta unohtuvat kyllä.

− Aika kultaa muistot, näin se vain tahtoo mennä, Susanna Mäki-Petäjä sanoo.

Lapsia olohuoneen lattialla.
Susanna Mäki-Petäjän perheessä refluksioireista ovat kärsineet kaikki lapset. Josua-pojan pikkusiskojen oireisiin osattiin kuitenkin tarttua jo aikaisemmassa vaiheessa. Lapsia olohuoneen lattialla. Kuva: Yle, Akuutti susanna mäki-petäjän lapset

Vertaistukea refluksilasten vanhemmille.

Asiantuntija: TERO KONTIOKARI, lastentautien erikoislääkäri
Toimittaja: SUSANNA EKFORS

Lisää ohjelmasta

magneettikuva
magneettikuva Kuva: Yle, Akuutti rintasyöpä
Anu Wickholm istuu puistonpenkillä.
Anu Wickholm istuu puistonpenkillä. Kuva: Yle, Akuutti anu wickholm
Toimittaja Mikko Penttilältä mitataan verenpaine jalasta.
Toimittaja Mikko Penttilältä mitataan verenpaine jalasta. Kuva: Yle, Tero Kyllönen akuutin omalääkäri risto laitila ja toimittaja mikko penttilä
Petra Ranta-Rezzakuzzaman ja Anm Rezzakuzzaman halaavat toisiaan ja katsovat kameraan.
Petra Ranta-Rezzakuzzaman ja Anm Rezzakuzzaman halaavat toisiaan ja katsovat kameraan. Kuva: Akseli Muraja rakkaus,etäsuhteet,lapsiperheet,kaukorakkaus
Kommentit