Hyppää pääsisältöön

Naukuvia oravia ja vääränvärisiä eläimiä - Luontoilta 40 vuotta

Luontoillan porukka.
Luontoillan nykyinen asiantuntijakaarti: Henry Väre, Heidi Kinnunen, Juha Laaksonen, Pirkka-Pekka Petelius, Ari Saura ja Jaakko Kullberg. Luontoillan porukka. Kuva: Yle / Seppo Sarkkinen luontoilta 40 v

Luontoilta on koonnut luonnonystävät radion ääreen jo 40 vuoden ajan. Tekijöille Luontoilta on ehtymätön innostuksen ja ihmetyksen lähde.

Pirkka-Pekka Petelius, Luontoillan juontaja:

“Kuulijoiden kysymyksistä arvoituksellisimpia on ollut se, onko tavallista, että taivaanvuohi lentää Kemijärvellä helmikuussa -20 asteen pakkasessa. Vastasimme, että se on hyvin poikkeuksellista. Suorastaan harvinaista. Ellei peräti kyse olisi jopa aivan muusta lajista.

Kysyjä tuohtui siitä kovasti ja tivahti, että kyllä minä taivaanvuoden tunnen! Se siitä sitten. Kiitimme miltei mahdottomasta, maailmanhistoriallisesta havainnosta.

Aina on tupannut olemaan mahdottoman kivaa. Yksi lähetys on jäänyt mieleeni erityisen lämpimästi. Silloin asiantuntijaraati oli perin minikokoinen. Studiossa oli lisäkseni jutustelemassa vain Henry Väre ja Jaakko Kullberg. Meille riitti ihmeteltävää ja vastattavaa.

Lähetyksessä oli hauska ja irtonainen tunnelma. Lopuksi eräs kuulija kirjoitti palautetta: Paras kuulemani Luontoilta. Se lämmitti erityisesti.”


Luonnonystävien kohtauspaikka

  • Ensimmäinen Luontoilta lähetettiin radiossa 26.4.1975.
  • Ohjelmaan on tullut noin 600 000 kuulijoiden luontokysymystä. Raati on vastannut 20 000 kysymykseen.
  • Nykyistä Luontoiltaa juontaa luontomies Pirkka-Pekka Petelius. Asiantuntijoina ovat Heidi Kinnunen (nisäkkäät), Jaakko Kullberg (selkärangattomat), Juha Laaksonen (linnut), Ari Saura (kalat) ja Henry Väre (kasvit).
  • Veikko Neuvosen johdolla Matti Helminen, Kauri Mikkola, ja Seppo Vuolanto sekä Harri Dahlström ja Seppo Vuokko luotsasivat ohjelmaa vuoteen 2007 asti, jolloin Neuvonen jäi eläkkeelle.
  • Alkuperäisryhmä teki myös televisiolähetyksiä vuodesta 1982 alkaen. Mukana oli muun muassa Ilkka Koivisto.

Heidi Kinnunen, nisäkäsasiantuntija:

”Muistan erityisesti naukuvat oravat. Kysyjä kertoi erikoisesta havainnostaan, josta kukaan meistä ei ollut ennen kuullut. Lähetyksen aikana moni muu ilmoitti samasta havainnosta. Raisiolainen Mikko Reuna oli saanut nau'unnan videolle.

Oravat voivat siis naukua! Vieläkään en ole päässyt kuulemaan, vaikka olen seurannut oravia aivan erityisellä odotuksella tuon lähetyksen jälkeen.

Joitain kokemuksia soittajat ovat vaalineet vuosikymmeniä. Se sykähdyttää. Eräs mies kertoi paimentaneensa sotalapsena hiehoja Ruotsin Lapissa. Hän kuvaili, miten lehmät kävivät maaten auringonpimennyksen aikana ja maisema hiljeni.

Keskustelu on lähetyksissä kääntynyt aika usein erikoisiin eläinten värimuotoihin. "Vääränväriset" eläimet askarruttavat kansalaisia.

Välillä olemme raadissa päätyneet äänestämään, mistä lajista on kyse. Joskus oikeaa vastausta ei yksinkertaisesti ole.”


Luontoillan vanha porukka.
Televisiossa ohjaaja Pipsa Poskela ja kuvaussihteeri Annamari Kareksela seisoivat Luontoillan tekijöiden takana. Perhekuvassa Ilkka Koivisto, Harri Dahlström, Pipsa Poskela, Veikko Neuvonen, Anna-Mari Kareksela, Matti Helminen. Istumassa ovat Seppo Vuokko, Kauri Mikkola ja Seppo Vuolanto. Luontoillan vanha porukka. Kuva: Yle / Kuvapalvelu luontoilta

Veikko Neuvonen, Luontoillan isä:

“Kun ohjelma alkoi, olin ainoana Ylen vakinaisena työntekijänä mukana. Asiantuntijoille Luontoillan yleisökysymyksiin vastaaminen oli harrastus.

Matti Helminen, Kauri Mikkola ja Seppo Vuolanto olivat mukana jo ensimmäisessä lähetyksessä huhtikuussa 1975. Koko tiimistä tuli upea ystäväporukka, joka toimi hienosti yhdessä sekä radiossa, televisiossa että yleisön edessä.

Luontoillan vanha porukka.
Matti Helminen, Seppo Vuolanto, Seppo Vuokko, Veikko Neuvonen ja Juha Kuronen radion Luontoiltaa suunnittelemassa 1970-luvulla. Luontoillan vanha porukka. Kuva: Yle / Leif Öster luontoilta

Ohjelmaa tehtiin samalla porukalla yli 32 vuotta, kunnes jäin eläkkeelle. Teimme lähes 600 lähetystä, joissa jokaisessa vastattiin kymmeniin kysymyksiin. Ilahduttavimpia olivat erikoiset, ajankohtaiset luontohavainnot.

Pahoja mokia ei lähetyksistä käynyt tai ne ovat unohtuneet kaiken hyvän alle. Pienet kommellukset ovat suorissa lähetyksissä vain hyvästä, jotta turha pönötys jää pois.”

Lähde: Haastattelut ja Veikko Neuvonen (toim.) 1995: Luonnollisia muutoksia. Kaksikymmentä vuotta Luontoiltoja


Lisää Luontoillasta:

Ohjelmaan liittyvää
Naukuvat oravat hämmentävät

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Luonto