Hyppää pääsisältöön

Rintasyövän etäpesäkkeitä ei etsitä

magneettikuva
magneettikuva Kuva: Yle, Akuutti rintasyöpä

Rintasyövän toteaminen mahdollisimman varhain on erittäin tärkeää, ettei syöpä pääse leviämään verenkiertoon. Leviämättömän rintasyövän ennuste on hyvä, mutta sillä on ikävä taipumus uusia jopa 30 vuoden jälkeen diagnoosista. Nykyiset hoitosuositukset eivät ohjeista jahtaamaan oireettoman rintasyöpäpotilaan etäpesäkkeitä muualta kuin rinnoista. Pitäisikö hoitosuosituksia muuttaa?

Tampereen yliopistollisen sairaalan ovi on tullut tutuksi Kirsti Leinoselle. Samoin sytostaatti ja sädehoidot. Hän on sairastanut rintasyöpää vuodesta 2011. Hänen toinen rintansa on poistettu.

– Minulla oli kyllä pieniä oireita, mutta en ymmärtänyt, että ne voisi olla syöpää. Olisi pitänyt kyllä ihan tervejärkisenä huomata ja mennä parempiin tutkimuksiin heti, Leinonen muistelee.

Kirsti Leinonen
Kirsti Leinonen. Kirsti Leinonen Kuva: Yle, Akuutti kirsti leinonen

Rintasyöpä on omanlaisensa tauti. Sen etäpesäkkeitä ei nykyohjeiden mukaan kannata tarkkailla oireettomilta potilailta. Vanhat tutkimukset ovat osoittaneet, että siitä ei ole hyötyä.

– Katsotaan, että rintasyöpä on systeemitauti, jossa se, mitä nähdään etäpesäkkeinä, on vain jäävuorenhuippu. Eikä se, että me saadaan joku etäpesäke kiinni varhaisessa vaiheessa johda mihinkään muuhun kuin siihen, että potilasta hoidetaan oireettomassa vaiheessa etäpesäkkeisessä taudissa. Silloin me viedään elämälaatua pois, mutta ei saada lisää elämää potilaalle, Tampereen yliopistollisen sairaalan syöpätautien poliklinikan osastonylilääkäri Minna Tanner toteaa.

Nykysuositukset tehty vanhojen tutkimusten perusteella

Rintasyövän toteaminen mahdollisimman varhain on erittäin tärkeää, ettei syöpä pääse leviämään verenkiertoon. Leviämättömän rintasyövän ennuste on hyvä, mutta sillä on ikävä taipumus uusia jopa 30 vuoden jälkeen diagnoosista.

– Nykyisin ajatellaan, että syöpäsolut menevät luuytimeen piiloon ja ovat siellä hiljaisena kunnes ikään kuin pompsahtavat pintaan eli syöpäsoluja on jäljellä siellä kropassa, Tanner selittää.

Toistaiseksi ei ole mitään näyttöä siitä, että levinnyttä rintasyöpää pystyttäisiin parantamaan.

– Vaikka etäpesäkkeet olisivat kuinka pieniä, niiden kirurginen poistaminen ei paranna potilasta. Se, että me näemme etäpesäkkeitä, on vain merkki siitä, että se on systeemitauti sillä hetkellä eli se on joka puolella kroppaa ja verenkierrossa, Tanner jatkaa.

Nykyiset hoitosuositukset etäpesäkkeiden seurannasta on tehty vanhojen tutkimusten perusteella. Ne on tehty silloin, kun kuvantamismenetelmät eivät olleet yhtä kehittyneitä ja rintasyöpää hoidettiin vanhoilla lääkityksillä.

– Täytyy muistaa, että tällä tavalla potilaita ei ole kovin pitkää aikaa Suomessa hoidettu. Eikä meillä kenelläkään ole raudanlujaa käsitystä minkälaisia tauteja ne ovat, jotka uusivat näiden meidän nykyisten hoitojen jälkeen, Tanner pohtii.

Uusia tutkimuksia tarvitaan

Tanner toteaa, ettei seurantaohjelmaa voida muuttaa ilman tutkimusnäyttöä. Etäpesäkkeiden seurannan hyödyllisyys pitää tutkia uudestaan.

Osastonylilääkäri Minna Tanner
Osastonylilääkäri Minna Tanner, syöpätautien poliklinikka, TAYS. Osastonylilääkäri Minna Tanner Kuva: Yle, Akuutti minna tanner

Suomessa ollaan käynnistämässä tutkimusta, jossa leikkaamalla rintasyöpäpotilaan etäpesäke ja tutkimalla sitä, selvitetään, minkälaisesta taudista on kyse.

– Jos me saamme sellaista tutkimustietoa, että potilaat hyötyvät aikaisemmasta etäpesäkediagnoosista, niin totta kai muutamme meidän seurantaohjelmia. Mutta tällä hetkellä meillä ei ole sellaista tutkimustietoa vaan meillä on päinvastaista näyttöä, Tanner painottaa.

Tanner korostaa, että säännölliset mammografia ja ultraäänitutkimukset ovat tärkeät rintasyöpäpotilaan seurannassa.

- Eli potilas on elinaikaisessa kuvantamisseurannassa rintojen suhteen! Koska rinnoista tiedämme, että paikallisuusiutumat saadaan lähes aina parannettua, Tanner sanoo.

Kirstin kolmevuotiskontrolli päättyy onnellisesti ja hänellä on kaikki hyvin. Seuraava kontrolli on kahden vuoden kuluttua.

Asiantuntija: MINNA TANNER, osastonylilääkäri, syöpätautien poliklinikka, TAYS

Toimittaja: NINA MALMBERG

Lisää ohjelmasta

Lähikuva vauvan kasvoista
Lähikuva vauvan kasvoista Kuva: Yle, Akuutti tutti
Anu Wickholm istuu puistonpenkillä.
Anu Wickholm istuu puistonpenkillä. Kuva: Yle, Akuutti anu wickholm
Toimittaja Mikko Penttilältä mitataan verenpaine jalasta.
Toimittaja Mikko Penttilältä mitataan verenpaine jalasta. Kuva: Yle, Tero Kyllönen akuutin omalääkäri risto laitila ja toimittaja mikko penttilä
Rakastavaiset haistelevat toisiaan
Rakastavaiset haistelevat toisiaan Kuva: Pexels / Ketut Subiyanto hajuaisti,nenä
Kommentit