Hyppää pääsisältöön

Silta – kolmas kausi

Silta, yle tv1
Saga Norén (Sofia Helin) ja Henrik Sabroes (Thure Lindhardt). Silta, yle tv1 silta

TV1 sunnuntaisin 15.10. - 17.12.2017 klo 22.00 - 23.00 (3. tuotantokauden uusinta), jaksot uusitaan torstaisin n. klo 23.30
TV1 maanantaina 1.1.2018 ja sunnuntaisin 7.1. alkaen (uusi 4. tuotantokausi)
Yle Areenassa 30 päivää

Huippusarja Sillan (16) odotettu 4. tuotantokausi alkaa Ykkösellä tammikuun 1. päivänä 2018. Sitä ennen uusitaan sarjan kolme aikaisempaa tuotantokautta.

Kolmannella kaudella ruotsalainen rikospoliisi Saga Norén (Sofia Helin) ja hänen tanskalainen kollegansa Henrik Sabroes (Thure Lindhardt) jäljittävät murhaajaa ja ratkaisevaa vihjettä.

Ilmassa on lukuisia kysymyksiä? Mikä on Emil Larssonin (Adam Pålsson), Freddie Holstin (Nicolas Bro) ja lapsen kohtalo? Kuinka Sagan käy? Kuka murhasi Sagan äidin? Miten käy Sagan ja Henrikin suhteen?

Tuleeko neljäs tuotantokausi?

Sarjan fanit odottavat tietoa siitä, tuleeko Silta-sarjalle neljäs tuotantokausi. Jos fanit saisivat päättää, niin sarja jatkuu. SVT:n nettikyselyyn vastanneista 93 prosenttia haluaa Sillalle neljännen kauden.

SVT:n draamapäällikkö Christian Wikanderin mukaan päätös sarjan jatkumisesta tehdään keväällä 2016. Sarjan pääkäsikirjoittaja Hans Rosenfeldt on aikaisemmin kertonut, että hän on avoin vaihtoehdolle, että sarja jatkuu.

Katsojilla on mahdollisuus keskustella netissä Wikanderin ja Rosenfeldtin kanssa sarjan viimeisen jakson jälkeen!

Silta, yle tv1
Silta, yle tv1 silta
Silta, yle tv1
Silta, yle tv1 Kuva: © Filmlance International AB 2015 Photo: Carolina Romare silta

Silta-sarjalle palkintoja Lontoossa

Silta voitti kansainvälisillä draamaohjelma-festivaaleilla parhaan jatkuvan sarjan- ja parhaan naisnäyttelijän palkinnot

Sofia Helin voitti parhaan naisnäyttelijän palkinnon C21 International Drama Awards -kisassa roolistaan Saga Norénina. Jatkuvajuonisten sarjojen kategoriassa voiton vei myös Silta.

Kilpailun taso oli kova, sillä palkinnoista kamppailivat mm. Walking Dead ja Les Revenants (Kuolleista palanneet). Palkinnot jaettiin Lontoossa tiistaina 1.12.2015. Kilpailussa oli tänä vuonna mukana yli 200 ohjelmaa,12 eri kategoriassa.

Palkintoja vastaanottamassa olivat näyttelijä Saga Noren, päätuottaja Lars Blomgren, pääkäsikirjoittaja Hans Rosenfeldt ja Filmlancen tuottaja Anders Landström.

Silta, yle tv1
Silta, yle tv1 Kuva: ©Carolina Romare/Filmlance International/Nimbus Films 2015 silta
Silta, yle tv1
Silta, yle tv1 Kuva: © Filmlance International AB 2015 Photo: Carolina Romare silta

Sagan ainoa ystävä istuu vankilassa

Sillan kolmannen kauden alussa on kulunut vuosi siitä, kun Saga toimitti tanskalaisen työtoverinsa Martin Rodhen vankilaan murhasta. Saga kaipasi ainoaa ystäväänsä, mutta oli vakuuttunut siitä, että hän teki oikein.

Saga sai ympärilleen uusia hahmoja, sillä Martinia näytellyt Kim Bodnia halusi jättää sarjan.

Uusien murhien takia Sagan yhteistyö Tanskan poliisin kanssa alkaa uudestaan. Uudeksi työpariksi tuli rikospoliisi Henrik Sabroes.

Näyttelijäkaartissa nähdään ruotsalaiset Maria Kulle ja Reuben Sallmander sekä tanskalaiset Sonja Richter ja Nicolas Bro.

Sillan pääkäsikirjoittaja Hans Rosenfeldt kertoo!

Sarjan pääkäsikirjoittaja Hans Rosenfeldt lupaili Sillan Facebook-sivujen Kysy minulta mitä vain (Ask Me Anything) -tapahtumassa elokuussa, että uudella tuotantokaudella saamme tietää lisää Sagan menneisyydestä. Sagan äiti tavataan jälleen.

Katsojien kysymyksiin vastannut Rosenfeldt kertoi muun muassa käsikirjoittamisesta, Sagan sosiaalisista vaikeuksista ja siitä, miten Martin päädyttiin jättämään pois sarjasta. Tässä muutama mielenkiintoinen poiminta Rosenfeldtin vastauksista:

- Martinia ei päätetty poistaa sarjasta. Ei vain syntynyt yhtenäistä ajatusta siitä, miten hahmo olisi 3. kaudella mukana ja niinpä Kim Bodnia päätti, että hän siirtyy mieluummin muihin projekteihin. Tilanteeseen ei liittynyt sen kummemmin draamaa – Bodnian ja sarjan tekijöiden välit ovat edelleen hyvät.

- Rosenfeldt arvelee saaneensa kirjoitustyyliinsä vaikutteita Ed McBainiltä ja Stephen Kingiltä.

Sillan päähenkilö Saga (Sofia Helin)
Sillan päähenkilö Saga (Sofia Helin) Kuva: Yle Kuvapalvelu bron iii/broen iii

- Sagan roolituksesta Rosenfeldt kertoo, että Sofia Helin teki koekuvauksissa vaikutuksen saman tien.

- Yleensä hahmojen henkilökohtaiset tarinat ja rikosjuoni kehitetään erikseen. Kun molemmista on selvillä, millaisia tarinoita halutaan kertoa, käsikirjoittajat varmistavat, että tarinat toimivat myös keskenään. Molemmat ovat yhtä tärkeitä, mutta hieman eri tavoin: rikostarina pitää mielenkiinnon sarjan aikana ja hahmojen suhteet ja henkilökohtaiset tarinat muistetaan jälkeenpäin, Rosenfeldt kertoo.

- Sarjan kirjoitusprosessi on aika pitkä. Aluksi Rosenfeldt ja muut sarjan käsikirjoittajat kokoontuvat johonkin mukavaan hotellihuoneeseen, jossa he työstävät juonen koko tuotantokaudelle. Yleensä Rosenfeldt kirjoittaa itse kuusi tai seitsemän jaksoa kaudesta ja muut käsikirjoittajat kirjoittavat loput.

- Jokaisesta jaksosta kirjoitetaan yleensä seitsemän versiota. Kolmannen version jälkeen Rosenfeldt ottaa haltuunsa myös muiden kirjoittamat jaksot. Eri versioiden välissä käydään keskusteluja tuottajien, ohjaajien ja televisioyhtiöiden kanssa.

- Alkuperäinen idea Sagan hahmolle oli, että hänellä ei ole sosiaalisia taitoja, ja siten hän on lämpimän Martinin vastakohta. Hahmoa luotaessa ei ajateltu, että Sagalla olisi Aspergerin oireyhtymä, eikä hahmoa ole diagnosoitu. Vasta ensimmäinen ohjaaja Charlotte Sieling totesi, että Sagan käytös vaikuttaa kuuluvan autismin kirjoon.

Bron / Broen. Tuotanto: Filmlance International AB, tuotettu yhdessä SVT:n, Danmarks Radion ja saksalaisen ZDF:n kanssa. Ruotsi, Tanska, 2015. Jaksot nähdään Suomessa ja Ruotsissa samanaikaisesti.

Muualla verkossa:
Bron (SVT)
Elävä arkisto: Juutinrauman silta ylitti uhkakuvat ja valmistui sittenkin

Silta, yle tv1
Silta, yle tv1 silta

Kolmannella kaudella Sillan rooleissa nähdään Lin (Maria Kulle, vas.), Claes (Reuben Sallmander), Saga (Sofia Helin), Lise (Sonja Richter), Freddie (Nicolas Bro) ja Henrik (Thure Lindhardt).
Kommentit